Home > Meer lezen over > Depressie
Meer lezen overDepressie
CloseSluiten

Tip var de dag

Geluk

Neem de verantwoordelijkheid voor je leven, laat je geluk niet afhangen van drugs of medicijnen.

Ben je depressief of heb je last van een dip? Ook al gebruiken we deze termen misschien vaak door elkaar, ze betekenen niet hetzelfde.

Een depressie is namelijk meer dan een dip. Mensen die depressief zijn hebben een psychische stoornis. Dit klinkt heftig en dat is het ook. Zo’n echte depressie noemen we een klinische depressie.

"We are all in the gutter, but some of us look at the stars"

Oscar Wilde.

De klinische depressie

Een klinische depressie is niet alleen heftig, je sociaal en maatschappelijk functioneren wordt er echt door verstoord, en hij duurt ook behoorlijk lang. Dus als iemand zegt 'ik ben een beetje depressief vandaag', weet je door het woord ‘vandaag’ eigenlijk al dat het hier om een dip gaat, en niet om een depressie. Op Mentaal Vitaal vind je ook meer informatie over een klinische depressie.

De dip

 Dat wil niet zeggen dat een dip niet vervelend is. Als je in een dip zit, kamp je vaak met dezelfde klachten als bij een depressie. Zoals:

Toch is het belangrijk dat we het onderscheid maken tussen een dip en een depressie. Simpelweg omdat je een dip op een andere manier te lijf gaat dan een depressie. Als je last hebt van een dip, kun je beginnen met de tips bij de hierboven opgesomde klachten, of ga hem te lijf met de cursus kleur je leven. Je kunt ook therapie volgen via internet.

Een dip of een depressie?

Wil je erachter komen of er bij jou sprake is van een dip of een depressie? Doe dan de depressietest.


Laatst bijgewerkt: 15 mei 2014

 

Waardering: (15) (8)