Home > Meer lezen over > Somberheid
Meer lezen overSomberheid
CloseSluiten

Tip var de dag

Geluk

Neem de verantwoordelijkheid voor je leven, laat je geluk niet afhangen van drugs of medicijnen.

Soms kan alles je gestolen worden. Je hebt geen zin om vrienden te zien, op je werk kun je je niet concentreren en ook je hobby's interesseren je niet. Daarnaast pieker je veel, slaap je slecht en krijg je het niet voor elkaar om het leven van de zonnige kant te bekijken. kortom, je bent somber en niks of niemand kan je opvrolijken.

"Mijn wolken treurend in het duister, vergeten dat zijzelf de zon verborgen houden."

Rabindranath Tagore

Zo'n sombere bui lijkt uitzichtloos, je kunt je niet voorstellen dat je ooit nog zal lachen. Je somberheid lijkt je doen en laten te bepalen en het lukt je maar niet om je eroverheen te zetten. Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk om zelf iets aan deze buien te doen.

Tips om je somberheid te verjagen:

  • Eet gezond en beweeg regelmatig
  • Slaap voldoende
  • Stop met piekeren
  • Beschouw je stemming als het weer. Zie je sombere bui als een donkere wolk en besef dat deze over zal waaien
  • Zorg voor ontspanning
  • Praat over je sombere gevoelens met iemand die je vertrouwt

Ga nu meteen aan de slag met deze oefening positieve gedachten om meer positieve gedachten te krijgen. Of doe de hele cursus Kleur je Leven om je sombere gevoelens aan te pakken.

Als je somber blijft

 Als je sombere stemming weken aanhoudt en je dagelijkse bezigheden verstoort, dan heb je misschien een depressie. Doe hier de depressietest.

 

 

Laatst bijgewerkt: 15 mei 2014

Waardering: (1) (1)

Zoek binnen de tips

Meer plezier in je leven

Met de groepscursus 'In de put, uit de put' kun je effectief depressieve klachten verminderen. In 6 bijeenkomsten leer je meer over depressiviteit,  problemen aanpakken, ontspanningsoefeningen, plezierige activiteiten, denkpatronen te  herkennen en te doorbreken, sociale vaardigheden en maak je een toekomstplan. Weten waar je de cursus kunt volgen?

Ga naar Cursussen en Trainingen