single.php
. . . Psychische aandoening Tips bij een winterdip of winterdepressie

Tips bij een winterdip of winterdepressie

Hieronder lees je meerdere tips om een winterdip of winterdepressie te voorkomen. De tips kunnen ook helpen als je een winterdip of winterdepressie hebt.  

1. Ga zoveel mogelijk naar buiten  

Ga zoveel mogelijk naar buiten, ook als het bewolkt is. Maak bijvoorbeeld een ochtendwandeling (bijvoorbeeld met de app ‘Ommetje’). Of ga met de fiets naar je werk in plaats van met de auto.

2. Beweeg voldoende en zo veel mogelijk 

Van genoeg bewegen krijg je energie. Daarnaast kan je beter slapen wanneer je genoeg beweegt. Wil je extra effect? Beweeg dan buiten! Dan krijg je ook nog een beetje daglicht.  

Bekijk hier tips om in beweging te komen

3. Eet gezond en gevarieerd 

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen om de winter door te komen. Vooral vitamine D is in de winter belangrijk. Je lichaam maakt vitamine D aan door zonlicht. Maar doordat je in de winter minder zonlicht krijgt, maak je minder vitamine D aan.  

Vitamine D zit ook in meerdere voedingsproducten (vette vis, vlees, eieren, halvarine, margarine en bak- en braadproducten). De meeste mensen hebben dan ook nog voldoende vitamine D voorraad van de afgelopen zomer die ze kunnen gebruiken.  

Maar dit geldt niet voor iedereen, zoals voor: 

  • mensen die overdag weinig buiten komen 
  • gesluierde mensen 
  • kinderen tot 4 jaar 
  • zwangere vrouwen 
  • vrouwen boven de 50 jaar  
  • mannen en vrouwen boven de 70 jaar.  

In dat geval kan het verstandig zijn om een vitamine D supplement of vitamine D druppels te nemen.  

Bekijk hier of je vitamine D nodig hebt

4. Zorg voor licht in je huis en op je werkplek 

Probeer overdag zoveel mogelijk licht in je huis te laten schijnen. Als je vanuit huis werkt, zet dan je bureau of werkplek bij het raam waar het licht naar binnen valt.

5. Luister naar je lichaam 

Het is belangrijk om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Je ademhaling kan bijvoorbeeld al een hoop vertellen. Adem je snel en onrustig? Dat kan een teken zijn dat je veel stress hebt. Neem dan even tijd om je ademhaling weer goed te krijgen.  

6. Maak tijd voor ontspanning  

Juist op momenten dat je je wat minder goed voelt, is het goed om te ontspannen. Een ontspanningsoefening kan je hierbij helpen. Ook mindfulness kan een goede manier zijn om te ontspannen.   

7. Breng regelmaat in je dag  

Sta op dezelfde tijd op en ga op dezelfde tijd naar bed. Eet ook zoveel mogelijk op vaste tijden. Schrijf ook op wat je op een dag wilt doen en plan je rustmomenten in.  

8. Slaap voldoende  

Als je goed slaapt, heeft dat een positief effect op hoe je je voelt. Je bent vaak meer ontspannen en blijer als je genoeg slaap krijgt. Zorg voor een vast ritme en dat je genoeg uren slaapt. Hoeveel slaap je precies nodig hebt, hangt van verschillende dingen af. De meeste mensen hebben ongeveer 7 uur tot 9 uur slaap nodig.   

Heb je moeite om goed te slapen? Bekijk dan hier tips om beter te slapen   

9. Zorg dat je je ergens op kunt verheugen  

Plan iets leuks met vrienden of familie zoals een uitstapje. Of kook samen je favoriete recept. Of geef jezelf een cadeautje. Dit helpt om je geluksgevoel te versterken. 

10. Probeer positief te blijven  

Schrijf elke dag 3 dingen op waar je van geniet, ook al zijn het kleine dingen. Een complimentje dat je hebt ontvangen, een heerlijke maaltijd die je hebt gegeten of de fluitende vogels buiten, bijvoorbeeld.  

Stel een vraag
Scroll naar boven