Mentaal fit blijven

tijdens de coronapandemie

Tips & Hulp

Direct en gratis online aan de slag met het verminderen van stress en beter slapen

Vragen over alcohol en drugs in relatie tot je mentale gezondheid?

10 tips

1

Doe wat je zelf kunt doen (en hoort te doen volgens de maatregelen) en laat los waarop je geen invloed hebt. Vraag om hulp als je merkt dat dit nodig is.

3

Raadpleeg alleen betrouwbare nieuwsbronnen, zoals de overheid, en vermijd nepnieuws en paniekzaaierij. Als je er onrustig van wordt, probeer dan je nieuwsinname te beperken tot bijvoorbeeld 2-3 keer per dag en kijk geen nieuws kort voordat je gaat slapen.

5

Probeer te stoppen met roken. Momenteel zijn de risico’s groter. Lukt het niet om te stoppen met roken, rook dan minder.
Voor hulp: www.ikstopnu.nl of bel de Stoplijn (0800-1995, gratis).

7

Zorg goed voor jezelf en je naasten. Een gezond eetpatroon en blijven bewegen horen hierbij. Zorg voor een goede sfeer in huis.

9

Probeer lichtpuntjes te blijven zien. Schrijf iedere dag drie positieve dingen op die je hebt meegemaakt, hebt gedaan of hebt gezien.

2

Houd structuur in je dagindeling, maar ook afwisseling. Maak nieuwe routines. Stel elke dag een doel dat bij je past, hoe groot of klein ook. Dit kan iets nieuws of een terugkerend doel zijn.

4

Praat over wat je bezighoudt. Zoek telefonisch of online je familie, vrienden, kennissen of collega’s op.

6

Drink geen of weinig alcohol. Door alcohol of andere middelen kunnen de risico’s groter zijn. Voor hulp of advies over je eigen middelengebruik of dat van een naaste: www.alcoholinfo.nl/publiek of bel de bel de Alcohol, Roken, Drugs en Gamen Infolijn: 0900-1995 (10 ct/min).

8

Laat mensen in je omgeving die alleen zijn of kwetsbaar zijn iets van je horen. Andere mensen helpen heeft een positief effect op degene die hulp krijgt, maar ook op jou, als persoon die helpt.

10

Zorg voor ontspanning door iets voor jezelf te doen waar je energie van krijgt. Probeer goed te slapen. Als je genoeg slaapt, kun je stress beter aan.

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken, kunnen veel invloed hebben op hoe je je voelt. Veel mensen ervaren spanning in de thuissituatie. Anderen voelen zich juist alleen. Of maken zich zorgen om iemand anders.

Gelukkig schieten veel organisaties te hulp.

Vind de hulp die je nodig hebt:

 

Corona Helpdesk voor Statushouders

Corona Actiecomité Statushouders (CAS) biedt een telefonische spreekuur in Tigrinya en Arabisch voor statushouders. Zij kunnen elke werkdag tussen 14:00 en 16:00 uur bellen via 085 – 58 0 88 00 voor vraag en antwoord in de talen Tigrinya en Arabisch.

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum

ARQ Kenniscentrum Impact heeft een webpagina waarop zij informatie met betrekking tot psychosociale aspecten en COVID-19 delen o.a. voor publiek en voor professionals.

Berghauser Pont

Berghauser Pont lanceert corona-platform voor professionals: het platform over de nieuwste ontwikkelingen, achtergronden en inzichten in de corona-crisis over de professionele context. Zij gaan in op de domeinen Zorg & welzijn, Privacy & governance en Leefomgeving.

Steffie legt uit

Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit, ook over het coronavirus. Steffie is voor mensen die veel moeite hebben met lezen en schrijven.

Parnassia

Psychische problemen door corona? Bij Parnassia Groep hebben wij professionele kennis in huis om je te helpen. Onze psychologen luisteren en adviseren je graag om deze moeilijke periode door te komen.

Emergis

Emergis biedt extra psychische ondersteuning tijdens coronacrisis met telefoonlijn en online hulp en advies. Voor cliënten maar ook anderen die behoefte hebben aan een gesprek kunnen contact opnemen. Dat kan over kleine en grote zorgen gaan. 
De Emergis telefoonlijn is te bereiken via telefoonnummer 0113 26 70 80  (van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur).
Daarnaast heeft Emergis een speciale themawebsite ontwikkeld waar mensen ondersteuning kunnen vinden bij vragen over angstgevoelens, eenzaamheid, piekeren, slecht slapen etc.

Chat met Fier

Bij Chat met Fier kan iedereen anoniem zijn verhaal delen. De hulpverleners van Fier luisteren, geven informatie en helpen indien je dat wilt. Je kunt ook chatten als je je zorgen maakt over iemand uit je omgeving.

Therapieland

Therapieland biedt een aantal gratis online programmas aan voor die wil omgaan met lastige gedachten en gevoelens (zoals stress, angst en onveiligheid) die de aanwezigheid van het coronavirus kunnen oproepen en iedereen die last heeft van eenzaamheidsgevoelens door de maatregelen rondom corona.

Rijksoverheid

Hier vindt u meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en de ggz.

Wij zijn Mind

Wij zijn Mind geeft steun in deze tijd op de speciale Corona pagina en verzorgt iedere dag tussen 11 en 16 uur een livestream, waarin ze vragen beantwoorden en gesprekken voeren met ervaringsdeskundigen en experts. MIND Korrelatie heeft haar openingstijden verruimd en is vanwege de Coronacrisis elke werkdag gratis bereikbaar tussen 9.00 en 22.00 voor hulp en advies, via telefoon (0900-1450), chat, WhatsApp en mail.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft een hulplijn ingesteld, voor een luisterend oor, advies of extra hulp als je in quarantaine of thuisisolatie zit. Bel: 070-4455 888.

De Luisterlijn

De Luisterlijn is er voor alle mensen die zich angstig of eenzaam voelen, of om uiteenlopende reden behoefte hebben aan een luisterend oor. In verband met het coronavirus zijn er extra vrijwilligers ingezet. De Luisterlijn is anoniem te bereiken via 0900 0767 (lokaal tarief).

iPractice

Psychologen van iPractice hebben een hulplijn opgezet om mensen te ondersteunen bij angst en onrust rondom het coronavirus. Neem vandaag contact op met deze psychologen om te praten over de gevolgen van corona op jouw mentale gezondheid. De online consults zijn op donatie-basis.

KBO-PCOB

Als u vragen heeft over (de laatste ontwikkelingen van) het corona virus, of behoefte heeft aan een praatje omdat u zich in deze tijd misschien alleen voelt, kunt u contact opnemen van de Ouderen-infolijn van de KBO-PCOB. 030-3 400 600, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.

113 Zelfmoordpreventie

113 biedt hulp als je erg somber bent en suïcidale gedachten hebt of als je je zorgen maakt om iemand anders. Bel 0900-113.

Thuisarts

Op thuisarts.nl wordt betrouwbare informatie gegeven over ziekte en gezondheid.

ANBO

Als u graag iemand wil spreken omdat u op dit moment misschien alleen thuis zit, zich ongerust maakt of vragen heeft, dan kunt u hierover telefonisch met iemand van de ANBO spreken. Daarnaast is het mogelijk om via de website een videoboodschap te bekijken of te maken, om u of anderen een hart onder de riem te steken.

Lijm de zorg

Charlotte Bouwman is initiatiefnemer van 'Lijm de zorg', een online platform voor het leggen van contact met mensen met psychische problemen die behoefte hebben aan contact.

Mantelzorglijn

Op deze website vindt u adviezen over de gevolgen van het coronavirus. Daarnaast kunt u met een vraag, of behoefte aan een luisterend oor, terecht bij de mantelzorglijn (telefonisch op per mail).

Mantelzorgelijk

Mantelzorgelijk heeft voor mantelzorgers een hulplijn opgericht tijdens de corona crisis. U kunt met uw vragen telefonisch contact opnemen, of per email ([email protected]). Daarnaast kunt u op de website om de dag een coronajournaal bekijken. In dit journaal worden actuele informatie en tips gedeeld voor mantelzorgers. Voor mantelzorgers van ouderen: 06 82 40 75 97, bereikbaar tussen 9.00 en 21.00.
Voor mantelzorgers van palliatieve patiënten: 06 28 11 19 64.

Stichting Socialrun

Stichting Socialrun (beweging die streeft naar een inclusieve samenleving) organiseert de hele week online concerten, optredens of lezingen, om 20.00 uur te zien via Facebook live.

 

Sterk door werk

De website Sterk door Werk biedt kennis en praktijkvoorbeelden voor werknemers en werkgevers en voor iedereen die mensen met een psychische aandoening ondersteunt bij het zoeken naar of behouden van werk.

Een tegen eenzaamheid

Hier staan tips om eenzaamheid tegen te gaan onderen ouderen. Ook een overzicht bij met tips en initiatieven om contact te houden of hulp te bieden.

Gewone mensen die willen helpen

Dit online prikbord is ontwikkeld om met elkaar in contact te komen.

Niet alleen

op nietalleen.nl bieden lokale organisaties en kerken hun hulp aan.

Corona Quarantaine Contact

Samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid brengt het Corona Quarantaine Team mensen samen via het Corona Quarantaine Contact.

Please reload

© 2016 TRIMBOS-INSTITUUT
www.trimbos.nl