12 tips om mentaal vitaal te blijven tijdens de coronapandemie
Afgelopen periode zijn de corona-maatregelen bijna allemaal opgeheven. We zijn beter tegen het coronavirus beschermd door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit, maar corona is niet weg. Je maakt je misschien nog steeds zorgen over jezelf of anderen. Dit kan spanning en onzekerheid, stress en slapeloosheid geven. Met deze 12 tips lukt het je om mentaal vitaal te blijven tijdens de coronapandemie.
Op deze pagina:
- Tip 1. Laat los waarop je geen invloed hebt
- Tip 2. Houd structuur
- Tip 3: Ga op zoek naar goede informatie
- Tip 4. Praat erover
- Tip 5: Stop met roken
- Tip 6: Minder of stop met alcohol
- Tip 7: Probeer genoeg te bewegen
- Tip 8: Probeer gezond te eten
- Tip 9. Ga op zoek naar lichtpuntjes
- Tip 10. Zorg dat goed slaapt en voldoende ontspant
- Tip 11. Help kwetsbare mensen
- Tip 12: Tips voor thuiswerken en mensen die wel naar werk gaan
Tip 1. Laat los waarop je geen invloed hebt
Tijdens de coronapandemie kun je je over veel dingen zorgen maken. Bijvoorbeeld: je vindt het erg dat er meer spanningen zijn tussen mensen die zich wel of niet laten vaccineren. De kans is klein dat je dit probleem op kunt lossen. Je kunt wel proberen hierover op een goede manier in gesprek te gaan.
Richt je zoveel mogelijk op zaken waar je invloed op hebt. Het is vermoeiend en frustrerend als je veel energie steekt in dingen die je niet in de hand hebt.
Deze tips kunnen je helpen
- Kijk naar dingen waar je wel invloed op hebt. Maak een plan hoe je dat aan wilt gaan pakken. Bijvoorbeeld: hoe zorg ik ervoor dat ik in gesprek blijf met mijn buurman die zich wel heeft gevaccineerd, terwijl ik overtuigd ben dat dat niet goed voor je is? Ik besluit dat ik hem elke keer als ik hem tegenkom vriendelijk groet en dat ik het gesprek over wel of niet vaccineren uit de weg ga.
- Wanneer je gedachten krijgt over iets waar je niets aan kunt doen, probeer dan zo snel mogelijk die gedachte te vervangen door aan iets anders (leuks!) te denken.
- Luister bijvoorbeeld minder vaak naar de nieuwsberichten over corona.
- Doe leuke dingen en geniet ervan.
Meteen wat handige oefeningen
Ga naar buiten en probeer aandacht te hebben voor wat je ziet, hoort, voelt en misschien proeft of ruikt. Door deze oefening leer je te genieten van je omgeving en het helpt je om je problemen en zorgen even opzij te zetten.
Doe een aantal keren per dag een ontspanningsoefening of een ademhalingsoefening om meer rust te voelen. Op deze website vind je oefeningen om te ontspannen of voor je ademhaling.
Er zijn ook handige tips om minder te piekeren, zoals ‘Stoppen met tobben’.

Als het niet overgaat
Als je voelt dat de zorgen niet overgaan of als je voelt dat het je te veel wordt is het goed om op zoek te gaan naar informatie die jou helpt. Op onze website zijn veel handige tips te vinden. Merk je dat niks helpt? Maak dan eens een afspraak met je huisarts. Je huisarts weet waar je terecht kunt voor meer ondersteuning of hulp.
Meer info
- Er is informatie die je kan helpen. Dat gaat over ‘de cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid’. Als je je heel betrokken voelt bij de coronacrisis, is jouw cirkel van betrokkenheid heel groot. Op deze website lees je hoe je hier mee om kunt gaan.
- Kijk ook eens op onze website met meer informatie en tips over piekeren.
Tip 2. Houd structuur
Sinds de uitbraak van het corona virus is het dagelijks leven voor bijna iedereen veranderd. Daarom moeten we ons aanpassen om mentaal fit te blijven. Structuur in de dag en de week kunnen daarbij helpen. Je lichaam weet dan wanneer het tijd is om op te staan en wanneer het tijd is om te ontspannen. De dag verloopt voorspelbaar en dat biedt veiligheid. Je lichaam kan op het juiste tijdstip stoffen (hormonen) aanmaken waardoor je goed kunt slapen.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende uitdaging te vinden in de taken die je doet. Dit voorkomt dat het leven te saai wordt. Het evenwicht tussen structuur en uitdaging is goed voor je stemming.
Deze tips kunnen je helpen
- Structuur begint met een goede nachtrust. Hou een vast tijdstip aan om naar bed te gaan. Je vindt op onze website meer tips om beter te slapen.
- Begin de dag goed door op een vaste tijd op te staan. Je kunt de dag bijvoorbeeld beginnen met een wandeling of een yogaoefening.
- Neem elke dag drie maaltijden op een vast tijdstip.
- Stel jezelf elke dag een doel. Maak bijvoorbeeld een takenlijstje met afwisselende taken. Denk aan een goede balans.
Meteen een handige oefening
Manage je tijd: Verstandig omgaan met tijd, ook wel timemanagement genoemd, is niet eenvoudig. Het betekent dat je je prioriteiten bepaalt. Niet alles kan tegelijk en niet alles heeft evenveel haast. Door je tijd verstandig te besteden, heb je minder stress.
Als het niet lukt
Soms lukt het niet om structuur te houden. Dat kan bijvoorbeeld komen door depressieve gevoelens. Heb je het idee dat depressie bij jou een rol kan spelen, doe dan de depressietest. Of maak een afspraak met je huisarts om je klachten te bespreken.
Tip 3: Ga op zoek naar goede informatie
Nep-nieuws staat vol met verzonnen informatie. Informatie wordt bijvoorbeeld groter gemaakt dan het is. Of meningen worden als feiten verteld. De informatie is misleidend. En kan invloed hebben op je gevoelens. Het is daarom aan te raden om goed te kijken of je informatie betrouwbaar is. Als je weet dat je informatie klopt geeft dat een rustiger gevoel.
Deze tips kunnen je helpen:
- Haal social media apps van je telefoon
Op social media is veel nep nieuws te lezen. Door de apps van je telefoon te halen ben je minder geneigd om er op te kijken. Wil je nog een stap verder gaan? Meld je dan telkens nadat je social media hebt gebruikt af op de website. Als je dan weer erop wil, dan moet je je eerst inloggen. Dit verhoogt de drempel. Daarnaast zet het je op dat moment aan het denken. Wil ik nu echt op social media? Of klik ik er alleen op omdat ik het gewend ben. - Check of de informatie die je leest echt is
De Checklist ‘Is die informatie echt?’ | Desinformatie en nepnieuws van de Rijksoverheid.
Op deze pagina vind je een goede uitleg om te checken of je informatie klopt. Je kan er haast een spel van maken. Want als je eenmaal begint te zien wat echt en wat nep is, kan nep nieuws soms best grappig zijn.
- Wees niet bang. Je mist echt niks
Vind je het ingewikkeld om het verschil tussen echt en nep nieuws te zien? Misschien is het iets voor je om het nieuws even niet te lezen. Als je het nieuws laat staan kan het in het begin voelen alsof je van alles mist. Wees je ervan bewust dat het nieuws dat je leest vaak geen invloed heeft op jouw dagelijks leven. Hoe jouw dag eruit ziet verandert niet als je op de hoogte bent van het laatste nieuws.
- Doe een nieuws test
Denk na over wat nieuws jou nou eigenlijk brengt. En wat nieuws met je doet als je het leest. Word je er vrolijker van? Of verdrietiger? Of iets heel anders? Probeer eens 2 weken geen enkel nieuws te lezen. Kijk eens wat het voor jou betekend. Merk je dat je het lastig vindt? Of gaat het eigenlijk als vanzelf? En wat mis je van toen je nog het nieuws las? Is dat het waard? Dit kan je natuurlijk ook samen met iemand bespreken. De vragen nodigen uit tot het nadenken over je eigen gedrag.
Tip 4. Praat erover
Al twee jaar lang gaan veel gesprekken over het coronavirus. Ook in het nieuws en op internet krijgt het coronavirus nog steeds veel aandacht. Bij sommige mensen roept dit angst en somberheid op. Mensen kunnen bang zijn om ziek te worden en elkaar te besmetten. Dat kan veel stress opleveren.
Deze tips kunnen je helpen
- Praat over wat je bezighoudt. Zoek contact met je familie, vrienden, kennissen of collega’s.
- Onthoud dat alle gevoelens die je hebt er mogen zijn. Als je het moeilijk vindt om bepaalde dingen te zeggen, geef dat dat aan. Dat vergroot het begrip bij de ander.
- Is er niemand met wie je kunt praten, bel dan met ons, of bijvoorbeeld met de Luisterlijn of Mind Korrelatie.
- Zoek online naar lotgenoten of chatgroepen.
- Merk je dat het praten niet helpt, beëindig dan het gesprek en probeer afleiding te zoeken.
Ik mis sociale contacten, wat kan ik doen?
- Praat er met iemand over die je vertrouwt
Vind je het moeilijk om over je gevoel te praten? Dat is heel begrijpelijk. Probeer toch iemand in vertrouwen te nemen. Dit lucht op en kan helpen bij het vinden van een oplossing. Weet je niet wie je het kunt vertellen? Denk aan je ouders, broer of zus, je mentor of een vertrouwenspersoon. - Schrijf op wat je voelt
In een dagboek, bijvoorbeeld. Stel je het steeds uit om met iemand te gaan praten? Of durf je niet om hulp te vragen bij een organisatie? Probeer dan eerst te bedenken waarom het fijn kan zijn om dat wel te doen. Als je het lastig vindt om iemand aan te spreken, dan kan het helpen om eerst een berichtje te sturen.
Geef aandacht aan iemand die nog eenzamer is dan jij
- Kijk of je af en toe iemands hond uit kunt laten
Het is gezellig en je hebt snel aanspraak. - Doe vrijwilligerswerk.
Je maakt contact en je voelt je goed over jezelf. Je kunt hier kijken: Aan de slag. - Zoek een hobby
Hoe vermaak jij je op je vrije dagen? Heb je leuke dingen om naar uit te kijken of verveel je jezelf vaak? Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Wat vind je leuk? Denk aan een sport of hobby. - Misschien kun je jezelf aanmelden bij een vereniging
Ook zijn er maatjesprojecten, waarbij je gekoppeld kunt worden aan een ‘maatje’, meestal een vrijwilliger, met wie je samen iets leuks kunt gaan doen of mee kunt praten.
Meer informatie over wat je kan doen als je eenzaam bent.
Wat als praten niet helpt?
Blijf je verdrietig en somber? Slaap je er slecht van? Het zijn redenen dat het tijd is om hulp te zoeken. Maak een afspraak met de huisarts en vertel wat er aan de hand is. Je huisarts kan je dan doorsturen naar bijvoorbeeld de POH-GGZ of een psycholoog.
Tip 5: Stop met roken
Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar het coronavirus. Daarom weten we niet zo goed of rokers sneller besmet raken. Maar rokers worden wel vaker ernstig ziek als ze besmet raken. Het is dus verstandig om te stoppen met roken.
Zoek begeleiding
Je kunt hulp krijgen bij het stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat stoppen met roken vaker lukt als mensen begeleiding zoeken.
Ook weten we dat de meeste mensen stoppen zonder begeleiding en/of medicijnen. Heb je al vaker geprobeerd om te stoppen en lukt het niet? Of zie je er tegenop om het alleen te doen? Probeer dan erkende begeleiding. We weten uit onderzoek dat dit je stopkans verdubbelt.
Lees meer over deze begeleiding
Meer informatie
Ook handig: de video’s van Rookstopcoach Pauline Haasbroek met allerlei tips om het stoppen met roken makkelijker te maken voor je. Bekijk ze hier. Of bekijk het Stopplan dat je zelf in kunt vullen.
Heb je vragen?
Bel de gratis Stoplijn (telefoonnummer 0800 – 1995). Je kunt daar terecht met al je vragen over stoppen met roken.
Tip 6: Minder of stop met alcohol
Alcohol heeft een negatieve invloed op je weerstand. Van één avond (te) veel drinken kunnen mensen al makkelijker ziek worden. Ook kunnen je longen achteruit gaan als je veel drinkt. Of je sneller besmet raakt met corona na een avondje drinken, dat is nog niet onderzocht. Toch is het verstandig om zo weinig mogelijk alcohol te drinken. Dat is beter voor je gezondheid.
Stoppen of minderen
Stoppen met drinken verkleint de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Deze chronische aandoeningen zorgen voor een grotere kans op ernstig verloop van het coronavirus.
Maar hoe pak je dat aan? Op de website Alcoholinfo.nl lees je achttien tips.
Meer hulp
Deze tips kunnen je helpen om te stoppen of minderen met het drinken van alcohol. Wil je toch graag meer hulp bij het stoppen of minderen?
Je vindt hier informatie over online hulp bij minder drinken
Je vindt hier informatie over professionele hulp bij stoppen of minderen
Heb je vragen?
Je kunt met al je vragen (anoniem) terecht bij de medewerkers van de Alcohol Infolijn.
Tip 7: Probeer genoeg te bewegen
Genoeg beweging krijgen is belangrijk om mentaal en lichamelijk gezond te blijven. Ook maak je je weerstand sterker en dat helpt weer bij de bescherming tegen het coronavirus. Hoe doe je dat? En hoe pas je dit in je dag als je bijvoorbeeld een lange periode veel thuiswerkt?
Blijf in beweging
Door genoeg te bewegen voel je je zowel lichamelijk als mentaal fit. Je hebt minder stress, meer energie en je voelt je vrolijker. Je krijgt het er allemaal gratis bij als je op een goede manier aan je lijf werkt. Met een half uur bewegen per dag bouw je al aan je conditie en zit je beter in je vel.
Tips om aan je conditie te werken
- Maak een beweegplan. Stel haalbare doelen. Had je helemaal geen beweging? Ga van af nu elke dag een half uurtje wandelen of fietsen. Beweeg je al wel? Maak er dan een half uurtje hardlopen van.
- Wil je beginnen met hardlopen? Bouw het dan heel rustig op om te voorkomen dat je afknapt. Om en om een paar minuten hardlopen en wandelen geeft je een goede start waarmee je niets forceert. Er zijn meerdere website en apps die je hierbij kunnen helpen, kijk bijvoorbeeld eens naar dit hardloopschema.
- Fiets of loop eens om, naar de supermarkt of als je ergens op bezoek gaat.
- Kijk op allesoversport om dagelijkse beweging als gewoonte te maken.
- Heb je een chronische ziekte? Bijvoorbeeld diabetes of reuma? Op Sportzorg vind je oefeningen en sportadvies die passen bij wat je wél kunt.
Meteen aan de slag
Wandel-app Ommetje: Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Je krijgt meer energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app helpt je daarbij.
Zet ook de Stap: hier vind je ideeën en instructies voor beweging tijdens je werkdag.
Beweegmaatje: Zoek en vind een beweegmaatje bij je in de buurt. Deze website biedt de mogelijkheid om gemakkelijk te zoeken naar een maatje om mee te lopen, fietsen, zwemmen of wat dan ook.
Lukt het niet om in beweging te komen?
Vind je het moeilijk om zelf te starten met bewegen? Of heb je een chronische ziekte waardoor je moeilijker kan bewegen? De huisarts of praktijkondersteuner kan je helpen bij het vinden van een vorm van beweging die bij je past.
Meer informatie
Meer informatie en tips over bewegen kan je vinden op Fitopjouwmanier.
Meer tips om gezond te leven tijdens corona vind je op de website Steunpuntcoronazorgen.
Tip 8: Probeer gezond te eten
Gezond eten en drinken is het beste voor jouw gezondheid. Dit betekent dat je veel afwisseling hebt in wat je eet (bijvoorbeeld verschillende granen, groentes en fruit. En ook dat je voldoende eet en drinkt. Wat je eet en drinkt, kan bepalen hoe je je voelt. Gezonde voeding is daarom belangrijk om je beter te voelen, lichamelijk en mentaal. Ook ondersteun je je weerstand en dat helpt weer bij de bescherming tegen het coronavirus.
Het Voedingscentrum geeft deze tips om gezond te eten:
- Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit.
- Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst.
- Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
- Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
- Eet dagelijks een handje ongezouten noten.
- Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
- Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.
Meteen aan de slag
Kun je wel wat hulp gebruikengezond en regelmatig te eten? Op de website van het Voedingscentrum staan 6 handige tools en apps om je te helpen.
Op Eten de baas kan je online een behandeling volgen als je je zorgen maakt over je eetgewoonten.
Lukt het niet om gezond te eten?
Als je vragen hebt over gezonde voeding, kan je terecht bij de huisarts of praktijkondersteuner. De huisarts, praktijkondersteuner of diëtist kan je verder helpen om je voeding aan te passen.
Meer informatie
Meer informatie en tips over gezond eten (en drinken) kun je vinden op Fit op jouw manier.
Tip 9. Ga op zoek naar lichtpuntjes
Het is heel persoonlijk welke dingen betekenis kunnen geven aan het leven. Sommige mensen vinden steun in het geloof. Andere mensen vinden betekenis in activiteiten, zoals mindfulness, of iets doen voor iemand anders.
Als je dingen doet in je leven die je leuk en belangrijk vindt, dan verbeter je je mentale fitheid. Dit geeft je leven zin. Je kiest voor belangrijke dingen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Zo ervaar je meer balans, flow en energie in je leven.
Deze tips kunnen je helpen
- Doe dingen met meer aandacht. Luister met aandacht naar je lievelingslied. Of eet met aandacht je lievelingsmaaltijd. Hier vind je de oefening ‘Eten met aandacht’.
- Maak een wandeling en kijk naar de dieren of de bomen. Voel de zon of juist de regen op je gezicht.
- Kook lekkere recepten, waar je normaal de tijd niet voor neemt.
- Pak een oude hobby op, of probeer wat uit. Tekenen, fotograferen, programmeren, tuinieren. Hier vind je hulp bij het kiezen van een hobby.
- Probeer te genieten van de extra tijd met je kinderen of partner. Je leert hoe ze zijn op school of op werk.
- Hou een dagboekje bij waarin je elke dag 3 leuke dingen opschrijft die je gezien, gehoord, of meegemaakt hebt.
- Lukt het een dag niet om de leuke en fijne dingen te zien? Dat is niet erg. Morgen weer een dag.
Meteen een handige oefening
De oefeningen Ontdek je waarden en Visualiseer je toekomst helpen je je doelen verwoorden.
Lukt het je niet om lichtpuntjes te vinden?
Als je echt nergens warm voor loopt, ben je misschien depressief. Doe dan de depressietest, of maak een afspraak met de huisarts om je klachten te bespreken.
Meer informatie
Op onze website vind je meer tips om de zin van het leven te ontdekken.
Tip 10. Zorg dat je goed slaapt en voldoende ontspant
Tijdens de pandemie heb je misschien meer last gekregen van stress. Je kan stress hebben van de onzekerheid die deze tijd meebrengt. Maar je kan ook gespannen zijn doordat je weer ‘van alles moet’ door de versoepelingen of omdat er dingen steeds veranderen.
Als je goed slaapt en voldoende ontspant, voel je je fitter en kan je beter tegen stress. Hoe pak je dit aan?
Goed slapen
Slaap zorgt ervoor dat je lichamelijk en mentaal kunt herstellen van de dag. Door goede slaap rust je uit. Je verwerkt gebeurtenissen, ervaringen en emoties. Een goede nachtrust betekent dat je goed kunt inslapen en doorslapen. Ook word je uitgerust weer wakker. Het is niet raar als je ’s nachts een paar keer wakker wordt tussendoor. Het gaat erom dat je makkelijk weer kunt inslapen.
Tips om goed te kunnen slapen
- Sta rond dezelfde tijd op, ook in het weekend.
- Zorg overdag voor voldoende licht.
- Doe overdag geen dutjes of powernaps.
- Kies overdag een moment om oplossingen te bedenken voor problemen.
- Sport regelmatig, maar niet later dan drie uur voor het slapen gaan.
- Eet geen zware maaltijden in de uren voor het slapen gaan.
- Drink geen alcohol of koffie in de uren voor het slapen gaan.
- Gebruik het uur voor het slapen om te ontspannen, bijvoorbeeld door te lezen.
- Houd beeldschermen uit de slaapkamer.
- Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer.
Meer tips kan je vinden op onze pagina over slaapproblemen.
Meteen een handige oefening
Doe ontspanningsoefeningen of de oefening Stop met piekeren. Of volg de online training Beter slapen op Snelbeterinjevel.nl.
Toch nog klachten?
Helpen deze tips niet? Of denk je dat jouw slaapprobleem een lichamelijke oorzaak heeft? Neem dan contact op met je huisarts.
Meer informatie
Meer informatie over slaapproblemen vind je op onze pagina over slaapstoornissen.
Voldoende ontspannen
Als je af en toe een beetje gespannen bent, is dat normaal. Maar soms zijn er vaker spanningen, zoals in deze onzekere tijd. Anderen vragen veel van je, of je wil zelf teveel doen. Of je ervaart weinig steun bij problemen. Soms kan er een grote spanning zijn en spanningen kunnen erg lang duren. Dan is het niet meer zo makkelijk om te ontspannen. Je kan het gevoel krijgen dat je altijd gestrest bent. Je wordt snel moe en geïrriteerd. Ook kan het zijn dat je niet meer goed slaapt en dat je weinig plezier ervaart. Dan is stress een probleem en ongezond.
Mensen met een ontspannen levenshouding gaan beter om met pech, zijn vrolijker en genieten van het leven. Stress is slecht voor je gezondheid en je humeur. En daardoor ook niet zo goed voor je vriendschappen en relaties. Dus, hoogste tijd om te ontspannen.
Simpele tips voor een ontspannen leven
- Stel haalbare doelen. Heb je een onhaalbaar doel? Maak er kleinere stukjes van die wel lukken.
- Plan tijd in voor jezelf.
- Doe leuke dingen met vrienden en/of familie.
- Ga vroeg naar bed als je moe bent. Uitgerust krijg je veel meer voor elkaar.
- Wees niet te streng voor jezelf.
- Kies voor haalbare ontspanning. Haal het uit kleine dingen. Geniet op een bankje in het park van de zon op je gezicht. Lees de krant voordat iedereen wakker is.
- Ga naar buiten.
Hier vind je onze tips lezen tegen stress.
Meteen een handige oefening
Neem tien minuten om deze makkelijke ontspanningsoefening te doen.
Wat als het niet lukt?
Als het je helemaal niet lukt om te ontspannen, is het tijd voor actie: neem contact op met je huisarts. Die kijkt of er misschien meer aan de hand is en verwijst je door, als dat nodig is.
Meer informatie
Voel je je gespannen door het coronavirus? Praat er over met mensen in je omgeving. Deze tips van de Rijksoverheid en Steunpuntcorona kunnen je verder helpen.
Tip 11. Help kwetsbare mensen
Sommige groepen mensen zijn extra kwetsbaar bij een coronabesmetting. Dat zijn mensen die ouder dan 70 zijn en afhankelijk zijn van anderen. Bijvoorbeeld ouderen die alleen wonen en weinig sociale contacten hebben. Of ouderen die minder mobiel zijn door een lichamelijke aandoening.
Ook mensen die een ziekte hebben, zoals astma, suikerziekte of hartproblemen zijn extra kwetsbaar bij een coronabesmetting. Het kan zijn dat mensen niet goed naar buiten durven, omdat ze bang zijn besmet te raken. Deze mensen voelen zich ook vaker eenzaam.
Wat kan je doen voor kwetsbare mensen?
Wanneer je graag iets wil doen voor iemand anders, of als je bijvoorbeeld mantelzorger bent, hebben we een aantal tips voor je. Iets doen voor iemand anders, geeft jou ook een goed gevoel.
Hier lees je onze tips:
- Hou rekening met de veiligheid. Zorg dat je voldoende afstand houdt als dat kan. Als dat niet kan, let dan goed op de hygiëne. Was je handen, draag een mondkapje en doe eventueel een zelftest voordat je gaat.
- Je kunt boodschappen doen voor mensen die zelf niet naar buiten kunnen of durven.
- Je kan een kaartje schrijven en in de brievenbus doen bij iemand.
- Je kan wat vaker even bellen om een praatje te maken.
- Speel eens (online) een spelletje met elkaar. Kijk bijvoorbeeld eens naar Samen Spelen.
- Laat iets leuks of lekkers bezorgen bij iemand.
- Nodig iemand uit voor een wandeling in de buurt.
- Bezoek digitaal een museum, zoals Het Rijksmuseum.
Om de hulp aan anderen lang vol te kunnen houden, is het belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt.
Tips om goed voor jezelf te zorgen
- Geef duidelijk je grenzen aan. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid tijd die je beschikbaar bent en op welke tijden je iets anders doet.
- Vraag op tijd om hulp aan familie of buren.
- Doe ook dingen voor jezelf om weer op te laden. Bijvoorbeeld gezond bewegen, een hobby, of een telefoongesprek met een vriend(in).
- Hou structuur in de dag door op vaste tijden te eten, op te staan en naar bed te gaan.
Handige websites
Meld je aan bij een buurtnetwerk. Daar kunnen mensen hulp vragen en dan kun jij hulp aanbieden. Er zijn verschillende stichtingen die hulpvragers en hulpgevers met elkaar in contact brengen. Een paar voorbeelden:
- NL voor elkaar Op deze website kun je een bericht plaatsen waarin je vrijwilligerswerk aanbiedt, of vraagt om hulp. Zo kun je met elkaar in contact komen.
- Whapp Deze app bemiddelt tussen mensen die willen helpen en mensen die hulp nodig hebben. Er is contact tussen mensen in de buurt. Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, het wegbrengen van grofvuil, of het drinken van een kopje koffie.
- Nextdoor is een buurtapp voor buurtbewoners onderling.
- Facebook heeft ook groepen van een wijk of buurt waar burenhulp gevraagd en geboden wordt.
Meer informatie
Op Mantelzorg.nl vind je antwoord op veel vragen van mantelzorgers over het coronavirus. Je vindt er ook informatie over bijvoorbeeld wetgeving en geldzaken.
Tip 12: Tips voor thuiswerken en mensen die wel naar werk gaan
Op dit moment is het thuiswerkadvies opgeheven. Maar als je nog (voor een deel) thuis werkt, kan dat best een uitdaging zijn. Thuiswerken kan voordelen hebben. Zoals minder reistijd, minder kans op besmetting en minder afleiding. Maar er zijn ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die thuis zijn, te hard werken en jezelf geen pauze gunnen.
Als je wél naar je werk moet kan dat best fijn zijn. Maar het kan ook stress opleveren, omdat je misschien een kwetsbare gezondheid hebt en bang bent voor besmetting.
Deze tips kunnen je helpen voor als je thuiswerkt
- Maak een dagschema, met tijd voor aandachtig kunnen werken, tijd voor een lunch(wandeling) en af en toe een praatje met collega, familie of vrienden.
- Kijk of je werkplek goed is ingericht, daarmee voorkom je rug- en andere lichamelijke klachten.
- Zorg voor voldoende beweging. Je kunt ook lopend met een collega bellen!
- Maak afspraken met je collega’s hoe je op de hoogte blijft van elkaar. Je kunt elke week een digitale koffie afspraak maken, of een wandelafspraak met een collega die in de buurt woont.
- Bespreek je zorgen met je leidinggevende. Zo kan het zijn dat het voor jou niet lukt om thuis te kunnen werken. Dan kun je met je leidinggevende overleggen of er misschien een veilige manier is om (af en toe) naar het werk te gaan.
- Kijk hier voor nog meer tips: Thuiswerken | Steunpunt Coronazorgen Digitaal Informatie & Verwijscentrum
Deze tips kunnen je helpen voor als je naar je werk moet
- Maak afspraken met je collega’s over hoe je met elkaar omgaat (denk aan hoe elkaar te begroeten, het dragen van een mondkapje, 1,5 meter afstand houden of hoe vaak je per week een zelftest doet).
- Als je je zorgen maakt voor je eigen gezondheid omdat je kwetsbaar bent of omdat je zorgtaken hebt voor kwetsbare mensen in je omgeving (ouders, kinderen of buren), praat er dan over met je leidinggevende en zoek samen naar een passende oplossing.
- Reis zoveel mogelijk buiten de spits om drukte in het openbaar vervoer te omzeilen en vermijd drukke plekken.
- Neem ook af en toe tijd om je hart te luchten of te praten over hoe ingewikkeld je het vindt om naar je werk te moeten of juist thuis te moeten werken.
- Bespreek je zorgen met je leidinggevende.
Meteen wat handige oefeningen
- Zet een kookwekker naast je die je helpt om na elke 25 minuten een pauze van 5 minuten te nemen. Dit doe je vier keer achter elkaar en dan neem je een langere pauze. Dit is de zogenaamde Pomodoro-techniek.
- Om jezelf te verrassen, kun je bijvoorbeeld één keer per week een speciale lunch voor jezelf maken.
- In de online zelfhulpcursus ‘Fluitend naar je werk’ leer je hoe stress ontstaat en wat je eraan kunt doen. De training bestaat uit 6 onbegeleide sessies.
Meer informatie
Op de website van de Overheid vind je tips, praktische tools en inspiratie om het thuiswerken in goede gezondheid vol te houden. In deze factsheet lees je bijvoorbeeld hoe je een goede balans houdt tussen werk en privé.
En wat als het allemaal even niet meer gaat?
Veel mensen vinden het lastig om met boze, bange of bedroefde emoties om te gaan. Een gebruikelijke reactie is om onprettige gevoelens af te wijzen. Of om deze gevoelens uit de weg te gaan. In zware en onzekere tijden hebben mensen hier vaker last van. Veel mensen hebben dit ervaren in de corona tijd. Er zijn natuurlijk allemaal tips en allerlei manieren om deze tijd goed door te komen. Maar soms werkt even niets. En weet je? Het is ook normaal om je soms niet goed te voelen. Ook boze, bange en bedroefde gevoelens horen bij het leven.
Deze tips kunnen je helpen
- Probeer eens gedurende de dag op te merken welk gevoel je voelt. Ben je boos? Bang? Bedroefd of blij? Door je gevoelens te herkennen kan je beter leren ermee om te gaan.
- Word je moe van je gedachtes? Probeer ze eens op te schrijven. Vaak lucht het op om je gedachtes uit te werken. Je schrijft de gedachtes als het ware van je af.
- Vergroot je gevoelens door bijvoorbeeld verdrietige muziek op te zetten. Of door heel boze schilderijen te maken. Schreeuw eens in een kussen. Het lucht op!
Meteen een handige oefening
Doe eens een dag precies waar jij zin in hebt. Je hoeft je niet schuldig te voelen of te schamen. Je mag alles en niks hoeft. Als je de hele dag op de bank wil liggen dan is dat misschien wel precies het doktersrecept wat je nodig hebt.
Als het echt niet gaat
Het kan zijn dat je niet uit je dip komt. Durf dan vooral om hulp te vragen en te bespreken waar je last van hebt. De huisarts kan samen met jou op zoek gaan naar een oplossing. Of bel eens met ons, dan denken we met je mee.
Vragen? Neem contact met ons op!
Heb je vragen over dit onderwerp, voor jezelf of iemand anders? Je kunt ons bellen of mailen voor een adviesgesprek.