single.php
. . . Psychische aandoening Burn-out oorzaken

De oorzaken van een burn-out

Een burn-out is vaak het gevolg van stress door of op het werk, maar dit is zeker niet altijd het geval. Ook van andere langdurige stress-situaties kun je overspannen of burn-out raken, bijvoorbeeld als je een gezin met een drukke baan moet combineren, of als je voor iemand zorgt die ziek is, naast al je andere bezigheden. De lichamelijke en mentale symptomen die dit met zich meebrengt nemen toe, je besteedt er te weinig aandacht aan en op een gegeven moment is er geen herstel meer van de stress.

Of iemand een burn-out krijgt hangt niet alleen af van de situatie maar ook van hoe je met de situatie omgaat of ertegen aankijkt. Iedereen reageert weer anders op stress. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van een burn-out. Dit is het geval als je:

  • moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen
  • negatief bent over je eigen prestaties
  • hoge eisen stelt aan jezelf
  • een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt
  • moeite hebt om hulp te vragen
  • sterk gemotiveerd en betrokken bent
  • moeilijk je gevoelens kunt uiten

Maar de situatie heeft ook invloed. Op het werk kun je bijvoorbeeld last hebben van onduidelijke taken of een grote druk om te presteren. Ook conflicten, een slechte sfeer of weinig waardering voor je werk hebben een enorme invloed op hoe goed je met je stress om kan gaan.

Als je jong bent..

In de huidige maatschappij lijkt het soms dat je alles kunt worden wat je wilt en alle succes maakbaar is. Veel jongeren denken dat zij ook succesvol moeten zijn en dat als je niet succesvol bent het aan jezelf ligt. Vooral jongeren en jongvolwassenen kampen onder andere hierdoor steeds vaker met een burn-out.

Dit kun je zelf doen

We vertellen je graag wat je zelf kunt doen als je overspannen bent of een burn-out dreigt te krijgen. Maar direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan natuurlijk ook.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top