single.php
. . . Psychische aandoening De behandeling van schizofrenie

De behandeling van schizofrenie

Als je psychotisch bent, heb je acuut hulp nodig. Dan krijg je om te beginnen een behandeling voor de korte termijn. Behandeling voor de langere termijn richt zich vervolgens op het voorkomen van nieuwe psychotische verschijnselen en het opbouwen van een normaal leven. Dit kan door therapie en medicijnen.

Medicijnen voor de korte termijn

In de acute, psychotische fase krijg je antipsychotica. Ze gaan psychotische verschijnselen zoals wanen en hallucinaties tegen en ze zijn kalmerend.

Medicijnen voor de lange termijn

Iemand met schizofrenie moet voor langere tijd antipsychotica nemen om psychoses te voorkomen. Ook als alle verschijnselen al verdwenen zijn. Dat is natuurlijk lastig, vooral als je niet zelf het idee hebt dat je ziek bent. Een belangrijk onderdeel van deze behandeling is dan ook dat je inzicht krijgt in je eigen stoornis, zodat je je medicijnen blijft nemen. Soms krijg je ook medicijnen om te kalmeren, of om je leefritme te herstellen.

Psychologische behandelingen en therapieën

Het belangrijkste doel van de psychologische behandelingen is inzicht in de ziekte en trouw blijven aan de therapie. Veelvoorkomende behandelingen zijn:

  • Psycho-educatie: Samen met mensen uit je omgeving leer je over de stoornis, de gevolgen, de medicijnen en de behandelingen.
  • Gezinsinterventies: Je krijgt begeleiding, voorlichting en therapie met het hele gezin.
  • Cognitieve gedragstherapie: Samen met de behandelaar kijk je naar je manier van denken en je gedrag. Als je die kunt ombuigen, dan heb je mogelijk minder last van allerlei klachten.
  • Training: Je leert je geheugen, concentratie en sociale vaardigheden te verbeteren.

Ken je iemand met schizofrenie?

We geven je graag advies als je iemand met schizofrenie kent. Direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan ook.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top