single.php
. . . Psychische aandoening De oorzaken van schizofrenie

De oorzaken van schizofrenie

Schizofrenie heeft vaak meer dan een oorzaak. Iemand die altijd al geremd was of angstig, emotioneel of gevoelig, loopt meer risico. In de stad wonen geeft ook meer kans op psychotische verschijnselen. Op zich zijn deze dingen geen oorzaken van schizofrenie, maar ze kunnen wel meespelen. Net als de andere factoren op deze pagina.

Biologische factoren

  • Erfelijkheid kan een rol spelen bij schizofrenie. Als iemand in je familie het heeft, dan is het risico dat een ander familielid de stoornis ook krijgt 10 tot 50 keer groter dan normaal.

  • Als één jongen of meisje van een eeneiige tweeling schizofrenie heeft, is de kans dat de ander het ook krijgt 40 tot 50%.

Psychische factoren

Ook zijn er stressvolle gebeurtenissen die kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van schizofrenie.

  • Er zijn aanwijzingen dat tijdens de geboorte een keizersnede, tangverlossing of een laag geboortegewicht de kans op schizofrenie vergroten. Maar dit weten we niet zeker.

  • Ook is er een kans dat er iets mis is gegaan in de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

  • Veel later in het leven kunnen stressvolle gebeurtenissen ervoor zorgen dat de stoornis zich openbaart. Denk aan het verlaten van het ouderlijk huis, een scheiding, verlies van een dierbare en het verwachten of krijgen van een kind.

Drinken, roken en drugsgebruik

Mensen met schizofrenie gebruiken meer verdovende middelen dan anderen, vaak om hun klachten te verminderen. Dit heet zelfmedicatie. Maar regelmatig gebruik van hasj en wiet kan ook een psychose uitlokken.

Dit kun je zelf doen

Op deze website vind je meer informatie over wat je zelf kunt doen als je schizofrenie hebt. Direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan ook.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top