single.php
. . . Psychische aandoening De symptomen van schizofrenie

De symptomen van schizofrenie

Om de diagnose schizofrenie te krijgen, moet je het grootste deel van een maand minimaal twee van de onderstaande symptomen hebben. Soms is één symptoom al voldoende, bijvoorbeeld als de wanen bizar zijn of als je stemmen hoort.

Wanen

Als je denkt dat je een afgezant van God bent of slachtoffer van complotten, noemen we dat wanen of waanideeën: je ziet de wereld niet meer zoals ‘ie is. Een andere veelvoorkomende waan is geloven dat iemand anders de baas is over jouw gedachten.

Hallucinaties

Je ruikt, hoort, ziet of voelt dingen die er niet zijn. Vooral stemmen en onzichtbare dingen en personen. Zo’n stem geeft bijvoorbeeld commentaar, advies of opdrachten. Sommige mensen met schizofrenie geven antwoord op deze stemmen. Voor de buitenwereld is het dan net of ze in zichzelf praten.

Verdwenen: je energie en motivatie

Met schizofrenie iets beginnen, volhouden of afmaken is moeilijk. Denk aan een opleiding, een baan, vriendschappen en relaties. Maar ook ontspanning en persoonlijke verzorging worden ingewikkeld.

Je hebt minder of geen gevoel

Misschien wek je de indruk, of heb je zelf het idee, dat je gevoelens veel minder zijn geworden of zelfs verdwenen zijn. We noemen dat afvlakking. Ook lukt het je slecht om dingen te onthouden, je te concentreren en om ingewikkelde dingen te doen, zoals je administratie. Naar school gaan, werken, vriendschappen en zelfstandig wonen zijn niet meer vanzelfsprekend.

Je bent moeilijk te volgen

Met schizofrenie heb je moeite om je eigen gedachten te ordenen. Daardoor praat je al snel onbegrijpelijk of gebruik je ongewone woorden. Soms val je helemaal stil. Een gesprek voeren wordt steeds lastiger.

Chaotisch gedrag en vreemde lichaamsbewegingen

Ook lichamelijk kun je veranderen. Je vertrekt je gezicht en maakt grote, herhalende bewegingen met je lichaam. We noemen dit bewegingsdrang.

Belangrijk: Het kan dat je jezelf of een bekende in de beschrijving van kenmerken herkent. Dit betekent niet meteen dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Wat je opvalt kan ook horen bij iemands karaktertrekken, temperament, gewoontes of omstandigheden.

💬 Wil je informatie, advies of ondersteuning?

Of weet je niet goed welke hulp bij je past? De medewerkers van Mentaal Vitaal denken graag met je mee. Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top