single.php
. . . Psychische aandoening Schizofrenie: wat kun je doen?

Schizofrenie: wat kun je zelf doen?

Als je vermoedt dat er iets aan de hand is, ben je al een heel eind op weg. Herkenning en acceptatie vormen samen de eerste stap. Dit zijn de belangrijke, volgende stappen:

  • Lees en leer zoveel mogelijk over schizofrenie, bijvoorbeeld op onze website. Inzicht kan je enorm helpen. Zorg ook dat mensen die belangrijk voor je zijn er genoeg over weten. Ypsilon is er speciaal voor familieleden van mensen met schizofrenie.
  • Zoek hulp. Schizofrenie moet je zelf aanpakken maar vrienden, familie en hulpverleners kunnen je wel helpen. Bespreek met elkaar bij wie je terecht kunt voor hulp.
  • Zoek lotgenoten. Het helpt ook om van andere mensen met schizofrenie te horen hoe zij ermee omgaan. Vereniging Anoiksis organiseert lotgenotencontact.
  • Kijk naar de patronen. Breng in kaart hoe de stoornis bij jou werkt. Zoek bijvoorbeeld uit wat er gebeurt vlak voor je psychose. Schrijf de mogelijke voortekenen, zoals een angstig of onrustig gevoel, op. Bekijk ook of het mogelijk is om te werken, maar neem niet te veel hooi op je vork. Samen met je behandelaar, familie en vrienden bepaal je hoe je samen omgaat met schizofrenie.
  • Bepaal zelf wie je wat vertelt. Praten kan enorm opluchten. Bedenk wel dat mensen kunnen schrikken als je vertelt over schizofrenie. Ze reageren dan negatief. Bepaal daarom zelf wat je wel of juist niet vertelt. Vertel het complete verhaal alleen aan mensen die je vertrouwt. Oppervlakkige kennissen vertel je alleen het hoognodige.
  • Overleg met je behandelaar. Misschien wil je behandelaar dat je medicatie neemt, terwijl je zelf liever in therapie gaat. Overleg hierover en betrek ook je familie, of andere mensen die je vertrouwt.

Hulp via telefoon, mail of chat

  • MIND Korrelatie: hier zitten professionele hulpverleners voor je klaar, elke werkdag van 9.00 tot 18.00 uur. Bel 0900 – 1450 (€ 0,15 per minuut). Ook kun je mailen of chatten.
  • De luisterlijn: hier zitten vrijwilligers die weten hoe belangrijk het is om je verhaal aan iemand kwijt te kunnen. Ze zijn dag en nacht bereikbaar via 088 0767 000. Mailen en chatten kan ook.

De behandeling van schizofrenie

Lees meer over de behandeling van schizofrenie.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top