Vroege herkenning persoonlijkheidsstoornis belangrijk

6 Feb 2017


 

 

 

Iedereen heeft een persoonlijkheid welke kenmerkend is voor de manier waarop iemand zich gedraagt, socialiseert en de zaken in het leven waarneemt en ervaart. Sommige personen zijn dominant of extravert, daar waar anderen juist wat geremder zijn en meer introvert. Zodra deze ‘gewone’ gedragingen en de perceptie van het leven zich uiten in patronen die schadelijk zijn voor iemands welzijn en diegene belemmeren in het functioneren, is het zaak dat er hulp wordt gezocht. Het is van belang om vroegtijdig een diagnose vast te stellen om ervoor te zorgen dat de gevolgen beperkt blijven. In Nederland heeft ongeveer 13% van de bevolking een persoonlijkheidsstoornis.

 

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Bij een persoonlijkheidsstoornis nemen de kenmerkende trekken van een persoon extreme vormen aan. Deze is niet meer in staat zichzelf aan te passen aan de omgeving, wat voor problemen kan zorgen. Het langdurige patroon waarin iemand vastgeroest zit kan een serieuze mate van lijden veroorzaken. Het gedrag en de ervaringen van deze personen zijn te herleiden naar vier herkengebieden.

 

Vier herkengebieden

Volgens expert Joost Hutsebaut (Kenniscentrum persoonlijkheidsstoornissen) uiten persoonlijkheidsstoornissen zich op vier gebieden:

1. Manier van denken; denk hierbij aan jongeren en volwassenen die telkens het gevoel hebben opnieuw afgewezen of onderuit gehaald te worden.

2. Omgang met emoties; dit kan te maken hebben met intensiteit. Voor sommigen geldt dat de emoties geremd zijn. Ze laten weinig emotie zien en voelen weinig. Aan de ander kant kan er juist heftig gereageerd worden en veel worden gevoeld. Voorbeelden zijn: immens verdriet en boosheid, die zich dan ook weer kunnen afwisselen met plotse blijheid.

3. Gedragssturing/impulsiviteit; dit uit zich in geremd of juist ongecontroleerd gedrag. In sommige gevallen overmatig gecontroleerd zijn en steeds ‘op veilig spelen’, in andere gevallen net impulsief en voortdurend schadelijk gedrag vertonen.

4. Functioneren in contact met anderen; ook hierin zijn er twee tegenpolen. Het kan zo zijn dat iemand heel teruggetrokken is en anderen probeert te vermijden. Anderzijds zie je juist dat mensen zich sterk gaan hechten aan anderen en juist intense relaties proberen aan te gaan.

 

Borderline: uitgelicht

Verschillende types persoonlijkheidsstoornissen hebben de genoemde overeenkomsten, maar uiten zich vaak heel verschillend. Kenmerkend voor borderline is de instabiliteit: in emoties, gedrag, zelfbeeld en relaties. Emoties wisselen voortdurend en kunnen overweldigend zijn, waaruit er vaak impulsieve reacties ontstaan. Al met al is het vermogen tot emotie-regulatie moeizaam bij deze groep.

De controle over het gedrag die verloren gaat kan bijvoorbeeld leiden tot:

•Het verbreken van relaties met personen in de omgeving

•Verspreiden van berichten op sociale media die schadelijk zijn zonder de gevolgen ervan te overzien

•Vertonen van impulsief koopgedrag, waarbij al het geld direct wordt verbruikt

•Zelfverwonding en in uiterste gevallen suïcide pogingen

 

Lees verder op mijngezondheidsgids.nl

Please reload

Uitgelichte berichten

Trimbos: Mentale gezondheid en het coronavirus

10 Apr 2020

1/2
Please reload

Recente berichten