single.php
. . . Oefenen De tijdsprong

De tijdsprong

In het kort

Angstige of sombere gevoelens kunnen invloed hebben op wat je denkt, voelt en doet. Als je je angstig of somber voelt, kun je het idee hebben dat het negatieve gevoel nooit meer ophoudt. Daardoor blijf je je negatieve gedachten en gevoel houden. Deze oefening helpt je om negatieve gedachten of angstige gevoelens te stoppen.

Je maakt in gedachten een sprong in de toekomst. Daardoor zie je weer de mooie en goede momenten in je leven. Je bent positiever en je piekert minder.

Aan de slag

Probeer je zo goed mogelijk te verplaatsen in een situatie waarin je angstig, somber of gestrest bent. Probeer het gevoel te krijgen dat je in die situatie voelt.

Maak daarna in gedachten een sprong in de tijd: denk een aantal uren vooruit. Hoe is het dan? Wat doe, denk en voel je?

Maak daarna nog een sprong nog verder in de tijd, naar een tijd waarin je niet meer angstig, somber of gestrest bent. Bedenk wat je dan doet, denkt en voelt.

Lees het voorbeeld als je nog beter wilt begrijpen hoe je deze oefening doet.

Voorbeeld:

Stel, je bent bang voor een bezoek aan de tandarts. Dan is de eerste stap om je angst voor de tandarts toe te geven. Je denkt aan jezelf bij de tandarts en voelt je angst.

Dan ga je in gedachten een paar uur vooruit. Je denkt aan hoe het dan zal zijn. Je bent thuis en je angst is weg.

Daarna denk je aan een week later, als je niet meer nadenkt over je bezoek aan de tandarts.

Oefen regelmatig

De oefening gaat steeds makkelijker als je er regelmatig mee oefent. Ontdek of de oefening jou helpt om positiever te denken en minder te piekeren.

Stel een vraag
Scroll naar boven