page.php
. . . Gemeenten

Dit betekent Mentaal Vitaal voor jouw gemeente

Mentaal Vitaal, onderdeel van het Trimbos-instituut, kan voor jouw gemeente veel betekenen. Zowel voor de inwoners als gemeentelijke instellingen en organisaties in de gemeente. We kunnen helpen bij het beantwoorden van alle vragen over mentale gezondheid.  

Heb je vragen over psychische aandoeningen, wil je juist preventief werken of inwoners in hun kracht zetten om zelf problemen op te lossen? Mentaal Vitaal helpt jou op weg. 


Voor landelijke initiatieven, zoals GALA, slaat Mentaal Vitaal de handen ineen met onze collega’s binnen het Trimbos-instituut. En kunnen wij jou praktisch en doelgericht verder helpen. Zoals met: 

  • Publieksinformatie 
  • Kennisdossiers 
  • De Informatie- en advieslijn 

Hieronder lees je daar alles over.  

Publieksinformatie 

Het Trimbos-instituut is bij de meeste gemeenten wel bekend, maar Mentaal Vitaal is misschien wat minder bekend. Het Trimbos-instituut is verdeeld in verschillende afdelingen. Eén van die afdelingen is Publieksinformatie. Het doel van Publieksinformatie is om zowel professionals, als inwoners en naasten te helpen met hun vragen over mentale gezondheid. 

Publieksinformatie is weer gesplitst in een aantal teams, namelijk alcoholinfo.nl, rokeninfo.nl, drugsinfo.nl, gameninfo.nl en mentaalvitaal.nl. Ieder team heeft een eigen website met betrouwbare informatie en een Infolijn. Over de website en de Informatie – en advieslijn van Mentaal Vitaal lees je hieronder meer.  

Kennisdossiers 

Het Trimbos-instituut heeft meerdere kennisdossiers over mentale gezondheid. Hierbij wordt er ook ingegaan op beleidsmaatregelen en interventies.

Uit de kennisdossiers halen we de belangrijkste punten. Op deze manier ben je goed en snel op de hoogte van wat er speelt op het gebied van mentale gezondheid. En kun je kijken of het voor jou van toegevoegde waarde is.

Natuurlijk is het ook mogelijk om het hele dossier te lezen. Hieronder vind je een overzicht van interessante dossiers: 

Kennisdossier Bewegen en mentale gezondheid

Sporten en bewegen hebben invloed op de mentale gezondheid. In dit dossier kijken we naar hoe bewegen kan bijdragen aan de mentale gezondheid.

Kennisdossier Mentale gezondheid van de jeugd

De jeugd is de toekomst. Het is dan ook goed om te investeren in hun mentale gezondheid. In dit dossier verzamelen we nuttige informatie over de mentale gezondheid van de jeugd.

Bekijk hier onze aparte pagina voor jongeren

Kennisdossier Arbeid en mentale gezondheid

Een groot deel van het leven brengen we werkend door. Mentale gezondheid op het werk is dus belangrijk. Werkenden die zich gesteund voelen en goed in hun vel zitten, presteren beter.

Bekijk hier onze aparte pagina voor werkenden

Betrouwbare en toegankelijke informatie voor jezelf én om naar te verwijzen 

Als je te maken krijgt met (mentale) problemen zoek je naar betrouwbare informatie. Voor jezelf of voor iemand in je omgeving. Maar ook voor het maken van beleid of als je te maken krijgt met inwoners met mentale problemen.    

Je zoekt informatie, waarvan je zeker weet dat het wetenschappelijk getoetst is. Die informatie vind je snel op de website van Mentaal Vitaal.  Wij houden de informatie actueel op basis van de nieuwste kennis, in lijn met de NEMESIS en andere studies. Daarnaast plaatsen we oefeningen, trainingen, interventies en tips waarvan we weten dat ze effectief zijn.  

De website wordt bezocht door: 

  • Professionals, denk aan HR-medewerkers, coaches, mentoren in het onderwijs, (school)maatschappelijk werkers, werkgevers, ambtenaren en beleidsmakers, psychologen et cetera.  
  • Naasten, zoals mensen die zorgen maken over hun collega, partner, kind, vader, moeder, familielid of vriend.  
  • Mensen die zelf vragen hebben over hun mentale gezondheid. Zoals hulp bij werkstress, burn-out, depressie, een postnatale depressie enzovoorts.  

Op de website is heel veel informatie te vinden, maar ook verschillende testen en keuzehulpen. Mensen die liever persoonlijk contact hebben, kunnen terecht bij onze deskundige medewerkers van de Informatie – en advieslijn.  

Mensen kennis laten maken met Mentaal Vitaal? Gebruik de flyer

Mensen kennis laten maken met Mentaal Vitaal? Gebruik de flyer

Deze flyer is speciaal ontwikkeld voor het publiek en professionals om kennis te maken met Mentaal Vitaal. Je leest bijvoorbeeld wat voor informatie je bij Mentaal Vitaal vindt, en waarvoor je terecht kunt bij de Infolijn van Mentaal Vitaal.

Informatie – en advieslijn 

Mentaal Vitaal heeft een Informatie- en advieslijn die 5 dagen per week geopend is. De professionals beantwoorden vragen aan de telefoon, via de chat en e-mail. Deze lijn is er voor de inwoners van jouw gemeente, maar ook voor de professionals die er werken.  

  • Het is dus mogelijk om inwoners te wijzen op het bestaan van deze lijn. Hier kunnen ze simpel en laagdrempelig vragen om hulp en tips. Maar we bieden ook een luisterend oor, waarna iemand zich opgelucht voelt.  
  • Daarnaast kun je als professional contact opnemen met een vraag over mentale gezondheid in de breedste zin van het woord. Voor je beleid, voor een collega, als HR-medewerker of als baliemedewerker waar je misschien wel te maken hebt (gehad) met een verward persoon.  

Mentaal Vitaal nieuwsbrief

Mentaal Vitaal nieuwsbrief

Mentaal Vitaal heeft een eigen nieuwsbrief. Deze wordt maximaal 1x per maand verzonden en alleen als er voldoende nieuws te delen is. Het uitgangspunt is dat we met iedere nieuwsbrief de ontvanger helpen.

Daarom delen we nieuwe oefeningen, nieuwe testen of keuzehulpen, initiatieven van andere organisaties en nieuwe artikelen of pagina’s.  

Scroll naar boven