single.php
. . . Hulp Coaching en counseling

Coaching en counseling

Bij lichte problemen of als je meer inzicht wilt krijgen in je eigen gedrag en mogelijkheden kun je terecht bij een coach of counselor. Het onderscheid tussen deze twee is niet altijd duidelijk te zien en er is een grote overlap. Maar grofweg heeft counseling een iets meer therapeutisch karakter dan coaching. Afhankelijk van je probleem en doel zijn er meer of minder gesprekken nodig, maar meestal zijn 5 tot 7 gesprekken voldoende.

Wat kun je verwachten van een coach?

Een coach begeleidt je op persoonlijke basis en brengt de motivatie op gang om te veranderen. Samen stel je een doel vast en een plan hoe dit te bereiken. De coach stelt de juiste vragen en laat jou nadenken over je gedrag, je drijfveren en je wensen. Het is geen passief proces: je zult zelf actief aan de slag moeten gaan met het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Wat kun je verwachten van een counselor?

Counseling is een laagdrempelige en kortdurende vorm van individuele psychosociale begeleiding. Bij de counselor ben je dan ook niet ziek, maar zit je op dit moment met een probleem waar je alleen geen uitweg in weet. Samen, aan de hand van vragen die de counselor je stelt, ga je op zoek naar een oplossing die past binnen de grenzen van jouw mogelijkheden. De counselor maakt naar aanleiding van jouw hulpvraag een persoonlijk plan om samen te werken aan een voor jou zinvolle oplossing.

Kwaliteit coaches en counselors

Coach en counselor zijn vrije beroepen en in feite kan iedereen kan zichzelf zo noemen. Waar moet je op letten bij de keus van een coach of counselor? In de eerste plaats kun je dit doen door te kijken of iemand een gedegen opleiding achter de rug heeft, bijvoorbeeld een erkende opleiding Coaching & Counseling. Ook zijn erkende coaches vaak aangesloten bij het NOBCO, een beroepsvereniging van coaches. Op de website van het NOBCO kun je op zoek naar een coach.
Veel counselors zijn aangesloten bij de ABvC, een beroepsvereniging van counselors. Op de website van de ABvC kun je een counselor bij jou in de buurt zoeken.

Tip

Het is heel belangrijk dat je vooruitgaat en dat je dat opmerkt. Als je het gevoel hebt dat dat niet het geval is, dan kun je dit altijd zeggen en zal de coach of counsellor een andere aanpak voorstellen of je doorverwijzen naar de huisarts.

Heb je last van psychische klachten?

Je bent niet alleen. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van psychische klachten.

Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen?

Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.

Bekijk alle behandelaars:

Hulp en instanties

Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen? Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.

Stel een vraag
Scroll naar boven