single.php
. . . Hulp Huisarts

Huisarts

Bij de huisarts kun je terecht met al je vragen en klachten over je gezondheid en dus ook over je mentale gezondheid. Je bespreekt je klachten en hoe erg deze je gewone dagelijks leven beïnvloeden, zoals je relatie, het werk, school of gezinsleven. Samen kijk je wat de beste oplossing is.

Bij lichte psychische klachten kan de huisarts voorstellen om zelf te behandelen. Maar meestal zal hij doorverwijzen naar de praktijkondersteuner (POH-GGZ) in zijn praktijk. De POH-GGZ helpt je om meer inzicht te krijgen in je psychische klachten en kan een korte behandeling geven die je helpt om met de klachten om te gaan. Hij kan je ook online therapie aanbieden.

Verwijzing door huisarts

Wanneer er sprake is van ernstigere klachten verwijst de huisarts door naar een andere hulpverlener binnen de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld naar een psycholoog of psychiater. In sommige gevallen zal hij medicijnen voorschrijven.

Tips

  • Het is belangrijk dat je de ruimte neemt om je eigen verhaal te vertellen. Eventueel kun je een dubbele afspraak plannen zodat je meer tijd hebt.

  • Het kan ook helpen om thuis alvast op te schrijven wat je wilt bespreken.

  • Je kunt altijd iemand meenemen, als je dat prettig vindt.

  • Ga bij jezelf na of je je herkent in de beschrijving die de huisarts van je klachten geeft. Onthoud dat er altijd plaats is voor overleg. Bespreek samen wat voor jou de beste keuze is.

Heb je last van psychische klachten?

Je bent niet alleen. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van psychische klachten.

Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen?

Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.

Bekijk alle behandelaars:

Hulp en instanties

Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen? Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.

Stel een vraag
Scroll naar boven