single.php
. . . Hulp Eerstelijns psycholoog

Eerstelijns psycholoog

Als je psychische klachten hebt kun je door de huisarts doorverwezen worden naar de eerstelijnspsycholoog. Deze onderzoekt samen met jou wat er aan de hand is en hoe je het probleem aan kunt pakken. Dit doe je door met hem te praten. Soms doe je een test, of vul je een vragenlijst in.

Wat kun je verwachten van de eerstelijns psycholoog?

De psycholoog maakt een behandelplan om samen te werken aan een oplossing. Hij leert je om anders naar jezelf en je omgeving te kijken. Je ontdekt waarom je je somber of angstig voelt en je leert hoe je met deze gevoelens om kunt gaan. In veel gevallen krijg je huiswerk mee, bijvoorbeeld het bijhouden van een stemmingsdagboek. Meestal zijn 5 tot 8 gesprekken voldoende.

Je houdt ook samen in de gaten of je vooruitgaat. Als dat niet het geval is, zal hij een andere aanpak voorstellen of je doorverwijzen naar een andere hulpverlener.

Tweedelijns psycholoog

Tweedelijnspsychologen houden zich bezig met complexere psychische problemen. Meer informatie over de tweedelijnszorg vind je onder ambulante hulpverlening en opname.

Tip

Het is belangrijk dat het ‘klikt’ met je psycholoog. Of dat zo is kun je alleen zelf bepalen. Voel je je veilig en serieus genomen? Voel je je zo op je gemak dat je vrijuit kunt praten? Vertrouw op je gevoel, vaak voel je al heel snel of het klikt.

Vind een eerstelijns psycholoog bij jou in de buurt.

Heb je last van psychische klachten?

Je bent niet alleen. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van psychische klachten.

Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen?

Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.

Hulp en instanties

Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen? Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven