single.php
. . . Psychische aandoening Wat is ADHD?

Wat is ADHD?

ADHD betekent dat je het moeilijk vindt om je te concentreren én dat je superactief bent. Je bent onrustig, praat vaak druk en je bent chaotisch. Daardoor kom je te laat op afspraken of verander je bijvoorbeeld steeds van school, opleiding of werk. Herken je dit? Dan is het goed om door te lezen.

ADHD staat voor het Engelse Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. Vertaald staat er: concentratietekort/overactieve stoornis. In het Nederlands noemen we het vaak een aandachtstekort-stoornis met hyperactiviteit.

Ook volwassenen hebben ADHD

Vroeger dachten we dat alleen kinderen ADHD hadden en dat het vanzelf overging. Nu weten we dat ADHD ook bij volwassenen voorkomt. Het is alleen vaak niet herkend. ADHD is moeilijk vast te stellen. Ook doordat er vaak opstandig gedrag of agressie bij komt kijken, vooral onder jongens. Een kind lijkt al snel ‘gewoon lastig’.

Hoeveel mensen hebben ADHD?

We weten niet precies hoeveel, maar de schatting is nu dat 2 tot 6% van de kinderen in Nederland ADHD heeft. En 2,9% van alle Nederlanders tussen de 18 en 44 jaar heeft ADHD. Meestal zijn het mannen (4,4%). Vrouwen hebben het minder vaak (1,5%).

Zo herken je ADHD

ADHD is niet eenvoudig vast te stellen, maar het helpt je toch om te weten wat de symptomen zijn. Direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan ook.

Stel een vraag

Vergroot lettertype
Scroll naar top