single.php
. . . Mentaal Fit Mindfulness

Mindfulness

Leven met aandacht. Dat is eigenlijk, kort gezegd wat mindfulness is. En dan vooral aandacht voor het hier en nu. Dat klinkt zweverig, maar is het juist niet. Het betekent dat je niet piekert over morgen, zeker niet over gisteren maar steeds het moment beleeft waar je in zit. Of het nu pieken of dalen zijn. Je staat bewust stil bij wat er gebeurt en wat dat met je doet.

De voordelen van leven in het hier en nu

Het klinkt zo eenvoudig. En dat was het ooit ook: toen je nog kind was. Baby’s, peuters en kleuters doen niet anders dan in het hier en nu leven. Maar als je ouder wordt, verleer je het. Terwijl de voordelen van leven in het hier en nu groot zijn: je gaat beter om met stress of somberheid, je geeft je grenzen beter aan, je ontspant gemakkelijker, krijgt een beter zelfbeeld en je leert genieten van kleine dingen. Het heeft zelfs een positief effect op lichamelijke klachten. Kortom, het is de moeite van het proberen waard.

Zo breng je meer mindfulness in je leven

  • Eet nooit op de automatische piloot. Doe de tv (of je smartphone) uit, ga aan tafel en eet met aandacht: luister, proef, kijk en ruik bewust. Ook eenvoudig: de oefening Eet met aandacht.
  • Loop een bekende route alsof je ‘m voor het eerst loopt.
  • Wees mild over je eigen gedachten. Zie ze niet als de waarheid, maar als wolken die ook weer voorbij drijven. Dat sommige wolken donkerder zijn geeft niet, ze drijven uiteindelijk allemaal verder.
  • Doe elke dag een bodyscan: schenk aandacht aan elk lichaamsdeel en peil hoe het ermee gaat. Niet om te ontspannen, maar om te kijken hoe je op dat moment – hier en nu – in je vel zit.
  • Focus op je ademhaling. Het is de kortste weg naar het hier en nu. Je hoeft niets te verbeteren of aan te passen. Je luistert en voelt gewoon hoe je ademhaling op dat moment is. Lukt de ademhalingsoefening niet? Doe dan de 3-minutenoefening Even niks.
  • Beluister podcasts van de Hersenstichting. Het beluisteren van een podcast zorgt ervoor dat je in het moment leeft. En je leert er ook nog van!

De mindfulness-spier kun je trainen. Als het niet meteen lukt, lukt het de volgende keer beter. Je leert het nou eenmaal niet in een dag als je al jaren op de automatische piloot racet. Geef jezelf de tijd.

Volg een cursus of doe een training

Een mindfulnesstraining helpt je bij het richten van je aandacht en het oefenen daarin. Er is er altijd wel een bij je in de buurt.

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven