single.php
. . . Psychische aandoening Wat is boulimia?

Wat is boulimia?

Met boulimia nervosa heb je last van eetbuien. In korte tijd stop je je helemaal vol. Vaak heb je een negatief zelfbeeld en is je lichaamsgewicht bijna een obsessie. Om maar niet aan te komen ga je bijvoorbeeld vasten, braken of gebruik je laxeermiddelen. We noemen deze stoornis ook wel boulemie of kortweg BN.

Mensen met boulimia verliezen tijdens eetbuien totaal de controle over het eetgedrag. Ze eten door, zelfs als de honger al over is. Honger is niet de reden om te eten. Een onrustig, angstig of gespannen gevoel wel. Eten verdooft. Je vlucht dus eigenlijk weg van je gevoel.

We zien vaak een neerwaartse spiraal: na een eetbui voel je je schuldig en schaam je je. Je wil het liefst het eten zo snel mogelijk weer kwijtraken door te braken of laxeermiddelen te gebruiken. Tot de volgende eetbui. Extreem lijnen en vasten horen er ook bij. Waarop vaak weer een nieuwe eetbui volgt.

Boulimia komt vaker voor dan anorexia

Ongeveer 22.000 mensen in Nederland hebben boulimia. De meesten, zo’n 90 tot 95%, is vrouw. Boulimia komt veel vaker voor dan anorexia (5.600 mensen).

Symptomen boulimia

Het is niet altijd eenvoudig om te zien of iemand in je omgeving boulimia nervosa heeft. Want een eetbui vindt nou juist meestal stiekem plaats, als er niemand bij is. Ook doen mensen met boulimia er alles aan om gewichtstoename te voorkomen. Dus zie je aan de buitenkant vaak niet of iemand de eetstoornis heeft. Mensen worden bijvoorbeeld ook niet heel mager.

Als je het zelf hebt, herken je de symptomen wel:

 • Eetbuien. In korte tijd, vaak binnen een paar uur, eet je een enorme hoeveelheid. Je bent dan meestal helemaal de controle kwijt.
 • Je mag niet aankomen. Je wil absoluut niet dikker worden. Dus wat je eet, probeer je zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Door over te geven (vinger in je keel), te vasten, door laxeer- of plasmiddelen te nemen, een klysma te gebruiken of door extreem veel te sporten.
 • Herhaling. Zowel de eetbuien als kwijtraken van het eten komen regelmatig terug, over een langere tijd.
 • Je hebt een negatief zelfbeeld. Je oordeel over jezelf laat je afhangen van je lichaamsvormen en gewicht. Daar ben je eigenlijk constant mee bezig. Je vindt jezelf te dik, terwijl je dat niet bent.

Belangrijk: Het kan dat je jezelf of een bekende in de beschrijving van kenmerken herkent. Dit betekent niet meteen dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Wat je opvalt kan ook horen bij iemands karaktertrekken, temperament, gewoontes of omstandigheden.

💬 Wil je informatie, advies of ondersteuning?

Of weet je niet goed welke hulp bij je past? De medewerkers van Mentaal Vitaal denken graag met je mee. Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Oorzaken boulimia

Wat veroorzaakt boulimia?

We kunnen niet één oorzaak of factor aanwijzen die ervoor zorgt dat iemand boulimia krijgt. Wel weten we bijvoorbeeld dat het in steden veel vaker voorkomt dan op het platteland. Maar leven in de stad is niet per se de oorzaak van de eetstoornis. Het is een factor die mee kan spelen. Meestal ontstaat boulimia door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren.

Biologische factoren
 • Boulimia is erfelijk. Uit onderzoeken blijkt dat de kans op boulimia groter is als de eetstoornis al binnen je familie voorkomt.
Psychische factoren
 • Negatief zelfbeeld.
 • Negatief lichaamsbeeld.
 • Onrealistisch lichaamsbeeld.
Sociale factoren
 • Gezinsomstandigheden kunnen meespelen. Als je ouders (te) hoge verwachtingen hebben, dan kan dat je risico op boulimia verhogen. Ook problemen van je ouders, zoals ruzies of een scheiding, vergroten het risico.
 • Negatieve jeugdervaringen (zoals mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik) maken de kans op boulimia niet groter en de eetstoornis ook niet ernstiger. Wel maken ze de kans op bijkomende psychische stoornissen groter.

Wat kun je zelf doen bij boulimia?

Als je boulimia nervosa hebt, of bang bent dat je het hebt, probeer dan hulp te zoeken. Accepteren en toegeven dat je een eetstoornis hebt is moeilijk, maar wel de eerste stap. Deze adviezen kunnen je verder helpen:

Lees & laat je informeren

Zorg dat je genoeg weet over boulimia nervosa. Zo krijg je zelf inzicht en kun je goed uitleggen wat je probleem is. Bekijk bij ‘Meer informatie over boulimia’ welke organisaties je informatie kunnen geven.

Praat erover

Deel je probleem. Juist als je deze eetstoornis hebt, wil je dat liever geheimhouden. Je moet het ook zelf aanpakken, maar anderen kunnen je daar wel goed bij helpen. Weet je niet met wie je kunt praten? We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet:

 • Je familie en je vrienden. Het is fijn om te praten met mensen bij wie je je op je gemak voelt.
 • Hulpverleners. Als je juist liever met een onbekende wilt praten, maak je een afspraak met een professionele hulpverlener. Ook bij je huisarts, schoolarts, bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon op school of op je werk kun je altijd terecht.
 • Zoek contact met lotgenoten. Weet, vereniging voor eetstoornissen, organiseert lotgenotencontact. Het kan helpen om te horen van anderen hoe zij omgaan met boulimia nervosa.

Hulp via telefoon, mail of chat

De behandeling van boulimia nervosa

Misschien wil je zelf iets anders dan je behandelaar wil. Overleg hier gewoon over. Want een therapie en een behandelaar die bij jou passen, zijn belangrijk voor je herstel. Neem de tijd om met je behandelaar, familie en vrienden uit te zoeken hoe om te gaan met boulimia.

Behandeling boulimia

De behandeling is erop gericht om je lichamelijk en geestelijk sterker te maken en kan uit de volgende onderdelen bestaan:

Psychologische behandeling

Meestal heb je therapie nodig. Deze therapie kan verschillende doelen hebben, zoals:

 • aanleren van een regelmatig, normaal eetpatroon
 • aanleren van nieuwe gedachten en gedrag ten opzichte van eten, gewicht en uiterlijk
 • persoonlijke oorzaken van boulimia achterhalen
 • verband leggen tussen je eetgedrag en de manier waarop je met anderen omgaat
 • leren omgaan met aankomen
 • leren omgaan met emotionele situaties

Medicijnen

Als een therapie niet goed aanslaat, kan de behandelaar medicijnen voorschrijven. Bijvoorbeeld antidepressiva.

Waar moet je heen?

Verschillende specialisten behandelen boulimia nervosa. Wie jou behandelt hangt af van de ernst van je situatie en wat je wilt. De huisarts verwijst je meestal door naar een instelling waar bijvoorbeeld psychiaters, psychologen, verpleegkundigen en diëtisten werken.

Boulimia en de omgeving

Het is niet makkelijk als iemand waarvan je houdt, boulimia nervosa heeft. Met deze adviezen sta je sterker:

 • Lees & laat je informeren. Zorg dat je genoeg weet over boulimia nervosa en de mogelijke gevolgen. Bekijk bij ‘Meer informatie over boulimia’ welke organisaties je informatie kunnen geven.
 • Vraag waar je iemand met boulimia nervosa bij kunt helpen en waarbij juist niet. Dwing iemand niet tot een ander eetpatroon. Het helpt niet en het maakt de afstand eerder groter dan kleiner.
 • Vat uitspraken niet te persoonlijk op. Boulimia kan negatief gedrag en ruzie veroorzaken. Realiseer je dat dit gedrag voortkomt uit de stoornis. Probeer begrip te tonen: de oorzaak is psychisch.
 • Bespreek waar je grenzen liggen. Ook al heeft iemand boulimia, dat betekent niet dat je alles hoeft te accepteren.
 • Gebruik je energie om actief om te gaan met de situatie. Volg bijvoorbeeld samen een cursus over boulimia.
 • Denk aan jezelf. Doe dingen die je plezier en ontspanning geven. Het leven met boulimia is vaak al moeilijk genoeg.
 • Houd contact met de buitenwereld. Lucht af en toe eens je hart. Ook (juist) met mensen buiten je gezin.
 • Zoek lotgenoten. Contact met mensen die in een zelfde soort positie zitten, kan fijn zijn. Bijvoorbeeld via Weet, vereniging rond eetstoornissen, of via Naasten Centraal.
 • Professionals kunnen overleggen en terecht met vragen bij K-EETi: de collegiale, telefonische advieslijn voor zorg- en jeugdhulpprofessionals. De experts bij K-EETi zijn zelf zorgprofessionals en hebben ruime ervaring en expertise in de zorg voor kinderen en jongeren met een eetstoornis.

Hulp via telefoon, mail of chat

Meer informatie over boulimia

Deze organisaties kunnen je meer vertellen over boulimia nervosa. Meteen contact opnemen met een professionele hulpverlener bij jou in de buurt kan natuurlijk ook.

Weet, vereniging rond eetstoornissen

Landelijke organisatie voor mensen met een eetstoornis en voor mensen in hun omgeving.

Nederlandse Academie voor Eetstoornissen

Vereniging voor professionals die werken met mensen met een eetstoornis.

First EET kit

First EET kit geeft je alle informatie over eetstoornissen. Hierdoor weet je wat je kunt doen als je een eetstoornis vermoedt en hoe je iemand zo goed mogelijk kunt helpen om er vanaf te komen.

Proud2bme

Jonge meiden (12 tot 18 jaar) vinden op deze website informatie over eetstoornissen maar ook leuke weetjes over schoonheid, zelfbeeld, ervaringsverhalen en interviews met modellen en actrices.

MIND Naasten Centraal

Landelijke zelfhulporganisatie van en voor familieleden en vrienden van mensen met psychiatrische aandoeningen.

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top