single.php
. . . Mentaal Fit Ontspanning

Ontspanning

Soms jaag je maar door. Je moet wel, er moet tenslotte nog zoveel af! Er ligt werk te wachten, je agenda zit vol afspraken en de appjes blijven maar komen. Je neemt geen moment voor jezelf. Terwijl juist rust en ontspanning je energie kunnen geven om door te gaan. Hieronder lees je de voordelen van ontspanning en geven we je tips voor een ontspannen leven.

De voordelen van ontspannen

Mensen met een ontspannen levenshouding gaan beter om met tegenslag, zijn vrolijk en genieten van het leven. Te veel stress is slecht voor je gezondheid en je humeur. En daardoor ook niet al te best voor je vriendschappen en relaties. Kortom, hoogste tijd om te ontspannen.

Simpele tips voor een ontspannen leven

  • Stel haalbare doelen. Heb je een onhaalbaar doel? Knip het op in haalbare delen.
  • Plan tijd in voor jezelf.
  • Doe leuke dingen met vrienden.
  • Ga vroeg naar bed als je moe bent. Uitgerust krijg je veel meer voor elkaar.
  • Wees niet te streng voor jezelf.
  • Kies voor haalbare ontspanning. Haal het uit kleine dingen. Geniet op een bankje in het park van de zon op je gezicht. Lees de krant voordat iedereen wakker is.
  • Ga naar buiten.
  • Beweeg. Sporten helpt stress te verlagen. En met een goede lichamelijke conditie voel je je mentaal ook fitter.
  • Neem tien minuten om deze eenvoudige ontspanningsoefening te doen.

Wat voel je als je ontspannen bent?

Als je ontspannen bent heb je vooral minder (snel) last van stress. Je hoofd voelt rustiger. Je voelt je gezond en fit en je hebt meer energie. Je slaapt vaak beter en kan vaak wat meer ‘hebben’ qua emoties. Dat kun je dan merken in relaties met je partner, vrienden of familie. Yoga en meditatie kunnen ook erg goed werken om het het verschil te voelen tussen een gespannen en een ontspannen lichaam en geest.

Wat als ontspannen niet lukt?

Spanningen horen bij het leven. Maar als het je helemaal niet lukt om te ontspannen, is het tijd voor actie: neem contact op met je huisarts. Die kijkt of er misschien meer aan de hand is en verwijst je door, als dat nodig is.

Meer informatie

  • Hersenstichting: hier lees je meer informatie over stress en ontspanning. Ook vind je er tips om beter te ontspannen.

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven