single.php
. . . Problemen oplossen Negatieve gedachten

Negatieve gedachten

Je kent dat wel: van die dagen dat je alles stom vindt. Of suf. Of duf. Maar dan ook alles. Dat is niet erg. Het kan soms zelfs best lekker zijn. Maar negatieve gedachten zijn wel slecht voor je lichaam en je geest. Positief en energiek in het leven staan levert je veel meer op. En het mooie is, de keuze is aan jou.

Toptip: richt je interne criticus af

Vaak komen negatieve gedachten door je interne criticus: het stemmetje van binnen. Het oordeelt de hele dag door en keurt van alles af. Het zegt bijvoorbeeld dingen als dat kan je vast niet of sjongejonge, dat had wel wat (vul maar in:) sneller/beter/mooier/ bijdehanter/eleganter gekund.

Troost je: iedereen heeft zo’n stemmetje. Alleen is het bij de een sterker en scherper dan bij de ander. Dit stemmetje herkennen en stop daarmee! zeggen helpt. Echt. Het is een enorme stap in de goede richting.

Andere tips

  • Blijf niet hangen in negatieve gevoelens als jaloezie, nijd en hebzucht. Ze leveren je nooit iets op.
  • Toch jaloers/nijdig/hebberig? Vraag je af waar dit bij jou vandaan komt. Heb je bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld? Ben je onzeker?
  • Word rijk: stop 10 eurocent in een potje voor elke negatieve gedachte die je toelaat.
  • Denk niet zwart-wit: iets of iemand is nooit helemaal goed, of helemaal slecht.
  • Probeer geen gedachten te lezen. Door te denken dat een ander iets van je vindt, word je onnodig onzeker.

Meteen een handige oefening

De oefening Positieve gedachten helpt je om positiever te denken.

Is er meer aan de hand?

Mensen met een depressie hebben vaak negatieve gedachten. Vraag je je af of je misschien depressief bent? Doe dan meteen de depressietest.

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven