single.php
. . . Psychische aandoening Alcoholverslaving

Alcoholverslaving: wat je moet weten

Een alcoholverslaving krijg je heel geleidelijk. In het begin merk je niet dat je steeds wat meer gaat drinken. Totdat het drinken een gewoonte wordt waar je moeilijk mee kunt stoppen. Je raakt lichamelijk afhankelijk, geestelijk, of allebei.

Dit bedoelen we met lichamelijke afhankelijkheid

 • Je lichaam protesteert als je geen alcohol meer drinkt.

 • Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Denk aan transpireren, misselijkheid, slecht slapen en een angstig en gespannen gevoel.
  Dit kan leiden tot een neerwaartse spiraal waarin je steeds meer gaat drinken om maar geen last te krijgen van de ontwenningsverschijnselen.

Dit bedoelen we met geestelijke afhankelijkheid

 • Je voelt je niet meer prettig (positief, zelfverzekerd, ontspannen) zonder alcohol.

 • Het verlangen (trek) naar alcohol kan zo sterk worden dat je toch gaat drinken, terwijl je weet dat je dat beter niet kunt doen.

Zo herken je een alcoholverslaving

 • Je drinkt om van stemming te veranderen.

 • Je hebt niet genoeg aan een of twee drankjes.

 • Je doet steeds opnieuw beloftes of pogingen om te stoppen.

 • Je krijgt lichamelijke problemen.

 • Je krijgt ontwenningsverschijnselen.

 • Je begint je werk te verzuimen.

 • Je krijgt ruzie over drank.

Ingrijpen is belangrijk

Drinkers proberen hun drankgebruik vaak lang te ontkennen en verstoppen. Maar op tijd ingrijpen blijft belangrijk. Want als je verslaafd bent, breng je vaak onbewust anderen in gevaar. In het verkeer, bijvoorbeeld. Verder verwaarloos je je verantwoordelijkheden, op school, thuis of op je werk.

Als je veel drinkt breng je natuurlijk ook je eigen gezondheid in gevaar. Je vergroot je kans op ernstige ziektes als levercirrose, kanker en het Korsakov syndroom.

Hoe ontstaat een alcoholverslaving?

De oorzaken van alcoholverslaving zijn ingewikkeld. Verschillende eigenschappen en omgevingsfactoren spelen een rol.

Erfelijkheid

De meeste kinderen van ouders met alcoholproblemen krijgen zelf geen alcoholproblemen. Toch loop je als kind-van wel meer risico dan anderen.

Persoonlijke oorzaken

Ook opvoeding en karakter spelen een rol. Misschien ben je overgevoelig voor spanningen of heb je problemen thuis of op het werk. Alcoholproblemen gaan ook vaak samen met depressieve klachten of met een persoonlijkheidsstoornis.

De invloed van je omgeving

Of je vrienden veel drinken, of je familie, maakt ook uit. Gezellig meedoen is een veelgehoorde reden om toch te drinken. Het is eigenlijk heel eenvoudig: hoe gemakkelijker je omgeving met alcohol omgaat en hoe eenvoudiger het is om het te krijgen of te kopen, hoe vatbaarder je zelf wordt voor alcoholproblemen en -verslaving.

Wat kun je zelf doen bij een alcoholverslaving?

De eerste stap is weten waar je staat. Dat ontdek je heel eenvoudig online. Test bijvoorbeeld anoniem of je teveel drinkt of ga aan de slag om je alcoholgebruik te minderen, via MinderDrinken of AllesOverDrinken.

Schakel hulp in bij ontwenningsverschijnselen

Schakel professionele hulp in als je last krijgt van lichamelijke of psychische verschijnselen bij het stoppen. Plotseling stoppen kan namelijk ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Op Alcoholinfo.nl lees je meer over lichamelijk en geestelijk afkicken van alcohol.

Behandeling en hulp bij alcoholverslaving

Maak telefonisch een afspraak voor een gesprek bij een instelling voor verslavingszorg.

Professionele hulp kan bestaan uit:

 • gesprekken met een hulpverlener
 • deelname aan gespreksgroepen
 • het doorlopen van een internetprogramma
 • opname in een verslavingskliniek
 • een combinatie van deze mogelijkheden

Op Alcoholinfo.nl vind je snel het adres van de instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt. Bellen met de Alcohol Infolijn kan ook: 0900 – 1995 (€ 0,10 per minuut).

In het eerste gesprek bekijk je samen welke hulp bij je past. De hulp is geheel vrijwillig en wordt (meestal) vergoed door je ziektekostenverzekering.

Alcoholverslaving en de omgeving

Als je partner, ouder, broer of zus, vriend of vriendin drinkt, heeft dat grote impact op jouw leven. Je voelt je vaak machteloos of boos. Soms schaam je je zelfs, of voel je je schuldig. Het is dan belangrijk om zelf ook steun te zoeken.

Lees ‘Omgaan met een drinker’

De pagina Omgaan met een drinker van alcoholinfo.nl vertelt volwassenen hoe je het beste om kunt gaan met het drankprobleem van een ander.

Een goed gesprek met de Alcohol Infolijn

Voor informatie over alcohol of een persoonlijk gesprek kun je terecht bij de Alcohol Infolijn: 0900 – 1995 (€ 0,10 per minuut). Mailen en chatten kan ook.
Kijk voor meer informatie en openingstijden op alcoholinfo.nl.

Gespreksgroepen & advies

Al-Anon
Partners, familieleden en vrienden van zware drinkers kunnen deelnemen aan één van de vele zelfhulpgroepen van Al-Anon. Je kunt ook vrijblijvend advies vragen.

Alateen voor jonge kinderen en ACA voor volwassen kinderen
Alateen-groepen helpen jonge kinderen die thuis met alcoholproblemen te maken hebben. In de ACA-groepen ontmoeten volwassen kinderen elkaar.

Meer informatie over alcoholverslaving

De organisaties hieronder kunnen je meer vertellen over alcoholverslaving.
Meteen contact opnemen met een professionele hulpverlener bij jou in de buurt kan ook.

Een goed telefoongesprek met de landelijke Alcohol Infolijn

Voor informatie over alcohol(verslaving) of een persoonlijk gesprek kun je terecht bij de Alcohol Infolijn: 0900 – 1995 (€ 0,10 per minuut). Of kijk op alcoholinfo.nl. Mailen en chatten kan ook.

Drink je teveel? Doe een zelftest

Test je drinkgedrag anoniem met de zelftest van MinderDrinken.

Thuisarts

Op Thuisarts.nl vind je informatie en tips, opgesteld door huisartsen.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top