single.php
. . . Psychische aandoening Paniekstoornis

Paniekstoornis

Een paniekstoornis is een angststoornis, waarbij je last hebt van terugkerende paniekaanvallen. De paniekaanvallen kunnen zich op elk moment voordoen. Dit heeft invloed op je dagelijkse leven. Hieronder lees je welke klachten je kunt hebben bij een paniekstoornis en welke behandelingen er zijn.

Snel naar:

Symptomen / klachten Klachten bij een paniekstoornis

Na een paniekaanval kun je last hebben van één of meer van deze klachten:

  • Ongerustheid voor het krijgen van een volgende aanval
  • Bezorgdheid over de gevolgen van de paniekklachten
  • Vermijdingsgedrag: je vermijdt bijvoorbeeld openbare ruimten en onbekende situaties om een paniekaanval te voorkomen.

Als je na een paniekaanval minimaal één maand lang last hebt van één of meerdere van deze klachten, kan het zijn dat je een paniekstoornis hebt.

Paniekstoornis en andere stoornissen

Mensen met een paniekstoornis hebben ook meer kans op een depressie, verslavingsprobleem of een andere angststoornis (vooral de obsessief-compulsieve- of dwangstoornis). De helft van de mensen met een paniekstoornis heeft ook last van agorafobie. In dat geval ga je bepaalde situaties uit de weg. Open ruimtes of reizen met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld. Omdat je bang bent voor een nieuwe aanval.

Belangrijk: Het kan dat je jezelf of een bekende in de beschrijving van kenmerken herkent. Dit betekent niet meteen dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Wat je opvalt kan ook horen bij iemands karaktertrekken, temperament, gewoontes of omstandigheden.

💬 Wil je informatie, advies of ondersteuning?

Of weet je niet goed welke hulp bij je past? De medewerkers van Mentaal Vitaal denken graag met je mee. Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Behandelingen Welke behandelingen zijn er bij een paniekstoornis?

Een paniekstoornis is goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer het allebei wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de mensen.

Ook gedragstherapie is een goede vorm van behandeling. Bij de behandeling van een paniekstoornis probeer je toch de dingen te gaan doen die je nu niet meer durft. Of toch naar de plekken te gaan waar je nu niet meer naartoe gaat. Omdat je bang bent om een paniekaanval te krijgen.

Naast bovenstaande behandelingen kan een paniekstoornis met ontspannings- en ademhalingstechnieken verminderen.

💭 Heb je last van angst- en piekerklachten en wil je daar wat aan doen?

Vul de keuzehulp in om te weten welke hulp er is en wat past bij jou.

> Ga naar de keuzehulp

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven