single.php
. . . Psychische aandoening Paniekstoornis

Paniekstoornis

Iemand met een paniekstoornis heeft last van terugkerende, onverwachte angstaanvallen.

De diagnose paniekstoornis kan alleen gesteld worden door een psycholoog of een psychiater en alleen als in ieder geval één van de paniekaanvallen is gevolgd door een periode (van minimaal een maand) met de volgende symptomen:

• ongerustheid voor het krijgen van een volgende aanval
• bezorgdheid over de gevolgen van hun paniekklachten
• vermijdingsgedrag: je vermijdt bijvoorbeeld openbare ruimten en onbekende situaties om een paniekaanval te voorkomen.

Mensen met een paniekstoornis hebben naast hun paniekklachten veel meer kans op ook nog een depressie, verslavingsproblemen of een andere angststoornis (vooral de obsessief-compulsieve- of dwangstoornis). De helft van de mensen met een paniekstoornis heeft ook last van agorafobie, in dat geval je bepaalde situaties uit de weg. Open ruimtes bijvoorbeeld of reizen met het openbaar vervoer. Simpelweg omdat je bang bent voor een nieuwe aanval.

Belangrijk: Het kan dat je jezelf of een bekende in de beschrijving van kenmerken herkent. Dit betekent niet meteen dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Wat je opvalt kan ook horen bij iemands karaktertrekken, temperament, gewoontes of omstandigheden.

💬 Wil je informatie, advies of ondersteuning?

Of weet je niet goed welke hulp bij je past? De medewerkers van Mentaal Vitaal denken graag met je mee. Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Behandeling van een paniekstoornis

Een paniekstoornis is goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer het allebei wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de mensen. Ook gedragstherapie is een goede vorm van behandeling. Bij de behandeling van een paniekstoornis is het de bedoeling om de strijd aan te gaan met de situatie waarin je bang bent om een paniekaanval te krijgen.

De behandeling van een paniekstoornis bestaat uit:

  • zelfhulpliteratuur
  • voorlichingsbijeenkomsten
  • gedragstherapie
  • eventueel medicijnen

Naast bovenstaande behandelingen kan een paniekstoornis met ontspannings- en ademhalingstechnieken langzaamaan verminderen.

💭 Heb je last van angst- en piekerklachten en wil je daar wat aan doen?

Vul de keuzehulp in om te weten welke hulp er is en wat past bij jou.

> Ga naar de keuzehulp

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag
Scroll naar top