single.php
. . . Psychische aandoening Depressie, wat is het?

Depressie, wat is het?

Als je een echte depressie hebt, voel je je bijna elke dag rot. Je hebt weinig energie en eigenlijk nergens zin in. Een depressie komt vooral voor bij mensen tussen de 25 en 45 jaar. De depressieve klachten duren minimaal twee weken, maar meestal veel langer. Gemiddeld duurt een depressie zo’n acht maanden. 

Als je depressief bent, is de kans groter dat je ook nog ergens anders last van hebt. Van angst, bijvoorbeeld. Of van verslaving: je gaat teveel roken, drinken of drugs gebruiken.

Een depressie komt vaak terug

Maar liefst 40% van de mensen die ooit depressief waren, zijn dat binnen twee jaar weer. Ook de helft van de mensen die dysthymie heeft gehad, krijgt dat opnieuw.

Zo herken je een depressie

Om je te helpen een depressie te herkennen, hebben we kenmerken en symptomen op een rij gezet. Direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan natuurlijk ook.

Dysthymie is minder zwaar, maar duurt wel langer

Als je je twee jaar of langer elke dag somber voelt, spreken we van dysthymie. De sombere gevoelens zijn wel wat minder heftig dan bij depressie, maar omdat het zo lang duurt, is het net zo vervelend. Dysthymie ontstaat vooral bij mensen tussen de 34 en 54 jaar.

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag

Vergroot lettertype
Scroll naar top