single.php
. . . Problemen oplossen Slaapproblemen

Slaapproblemen

Een goede nachtrust is heel belangrijk. Dat merk je vooral als je een tijdje slecht slaapt. Je wordt moe, prikkelbaar en somber. Ook concentreren wordt lastig. De slaapproblemen gaan je in de weg zitten op school, of op je werk. Kortom: het is belangrijk dat je je nachtrust weer terugkrijgt. Hoe? Dat ligt eraan of de oorzaak lichamelijk, emotioneel of psychisch is.

Ga nooit met je problemen naar bed. Slaap in aparte bedden.
– Peter Darbo

Wat kan bij jou de oorzaak zijn?

Van emotionele gebeurtenissen kun je soms slecht slapen. Het is heel normaal dat je gaat piekeren en woelen als je boos of verdrietig bent. Maar ook als je juist blij en opgewonden bent, over je diploma-uitreiking bijvoorbeeld, of de eerste dag op je werk.

Ook lichamelijk kan er iets aan de hand zijn waardoor je slecht slaapt. Denk aan pijn, of benauwdheid. Een verstoord bioritme, na een verre reis of door nachtwerk, is ook een lichamelijke oorzaak.

Een keertje wakker liggen is niet erg. Maar als het niet verbetert, kan het probleem zichzelf gaan vergroten: je maakt je zorgen dat je niet in slaap valt, waardoor je vervolgens inderdaad niet in slaap valt. Deze tips helpen je verder.

9 tips om beter te slapen.

  1. Ga elke dag op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op.

  2. Slaap liever niet overdag. Houd je dat niet vol? Slaap dan maximaal 1 keer per dag en niet langer dan een kwartier.

  3. Ga overdag naar buiten. Door buiten in het daglicht te zijn, val je in de avond makkelijker in slaap.

  4. Maak je lichaam overdag moe door te bewegen. Ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Sporten is ook goed. Maar niet in de uren voor je gaat slapen. Dat houdt je langer wakker.

  5. Zorg voor een donkere, stille en koele slaapkamer.

  6. Drink geen cafeïne 6 uur voor je gaat slapen. Cafeïne zit in dranken zoals koffie, cola en energiedrank. En ook in zwarte thee, groene thee en ijsthee. Drink bijvoorbeeld kruidenthee, water of koffie zonder cafeïne.

  7. Drink geen alcohol voor je gaat slapen. Van alcohol slaap je sneller in, maar je slaapt minder diep en wordt extra vroeg wakker.

  8. Doe iets waar je rustig van wordt voor je gaat slapen. Maak je hoofd leeg. Luister bijvoorbeeld naar rustige muziek of doe een oefening om te ontspannen.

  9. Kijk niet op je mobiel, tablet of tv voor je gaat slapen. Het licht van het scherm houdt je langer wakker.

Meteen een handige oefening

Doe ontspanningsoefeningen of de oefening Stop met piekeren.
Of volg de online training Beter slapen op Snelbeterinjevel.nl.

Is er meer aan de hand?

Slecht slapen is vaak een van de eerste klachten bij een beginnende depressie. Als je wilt weten of je misschien depressief bent, doe dan de depressietest.

Toch nog klachten?

Helpen de tips op deze pagina niet, of denk je dat jouw slaapprobleem een lichamelijke oorzaak heeft? Neem dan contact op met je huisarts.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top