single.php
. . . Psychische aandoening Angststoornis

Angststoornis

Angst voel je bij dreigend gevaar. Dat is nuttig: de adrenaline die door angst vrijkomt zorgt dat je kunt vechten of vluchten. Maar sommige mensen zijn angstig zonder echt gevaar. Dit heet een angststoornis als je hierdoor niet meer goed functioneert in het dagelijks leven. Van alle Nederlanders heeft bijna 20% ooit last (gehad) van zo’n stoornis.

Er bestaan verschillende soorten angststoornissen. We zetten de meest voorkomende hier op een rij:

Gegeneraliseerde angststoornis

Als je de hele tijd angstig en bezorgd bent over alledaagse dingen, heb je een gegeneraliseerde angststoornis. Die lijkt veel op een depressie, maar dan met angstgevoelens, zoals zweten en hartkloppingen. Het verschil met andere angststoornissen is dat de angst er constant is en niet ontstaat door een bepaalde situatie. Deze stoornis begint meestal op latere leeftijd, zo tussen de 50 en 60 jaar.

Paniekstoornis

Bij deze stoornis heb je plotselinge paniekaanvallen. Onverwacht voel je angst die eigenlijk veel te groot is voor de situatie. Die angst overkomt je gewoon. Tegelijkertijd krijg je last van hartkloppingen, zweten, opvliegers, koude rillingen, trillen of duizeligheid. De helft van de mensen met een paniekstoornis heeft ook last van agorafobie. Dan ga je bepaalde situaties mijden. Open ruimtes bijvoorbeeld of reizen met het openbaar vervoer. Simpelweg omdat je bang bent voor een nieuwe aanval.

Sociale fobie

Als je een sociale fobie hebt, ben je bang voor situaties waarin anderen je kritisch beoordelen. Of je bent bang je belachelijk te maken, te gaan blozen, trillen of zweten. De angsten en het vervolgens vermijden kunnen je sterk belemmeren in het dagelijks leven.

Specifieke fobie

Bij een specifieke fobie heb je een angst die overdreven en onlogisch is. De angst komt door een voorwerp of een situatie. Bijvoorbeeld vliegen, hoogte, dieren, injecties of bloed. Soms word je angstig bij alleen al de gedachte aan het voorwerp of de situatie.

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) en dwangstoornis

Een posttraumatische stress-stoornis is een hevige stressreactie op een schokkende gebeurtenis (=trauma). Als je een dwangstoornis hebt, heb je last van steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Deze twee angststoornissen hebben ieder een eigen pagina: posttraumatische stress-stoornis en dwangstoornis.

Zo herken je een angststoornis

Het helpt als je de symptomen van een angststoornis herkent. Direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan natuurlijk ook.

Symptomen angststoornis

Welke symptomen je hebt, hangt voor een deel af van het soort angststoornis. Maar deze komen vaak voor:

 • hartkloppingen
 • zweten
 • opvliegers of koude rillingen
 • trillen of beven
 • duizeligheid
 • ademnood
 • pijn op de borst
 • misselijkheid, buikklachten
 • gevoel van onwerkelijkheid of los van jezelf te staan
 • angst om gek te worden of je zelfbeheersing te verliezen
 • angst om dood te gaan
 • verdoofde of tintelende gevoelens

Belangrijk: Het kan dat je jezelf of een bekende in de beschrijving van kenmerken herkent. Dit betekent niet meteen dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Wat je opvalt kan ook horen bij iemands karaktertrekken, temperament, gewoontes of omstandigheden.

💬 Wil je informatie, advies of ondersteuning?

Of weet je niet goed welke hulp bij je past? De medewerkers van Mentaal Vitaal denken graag met je mee. Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Bang voor de gevolgen

Vaak zijn mensen met een angststoornis vooral bang voor het krijgen van een volgende aanval. Dat is eigenlijk een symptoom op zich. Je wordt bijvoorbeeld bang voor je eigen reactie, zoals blozen, trillen of zweten. Dat heet ook wel bloosangst, trilangst of zweetangst. Dit komt vooral voor bij de sociale fobie. Of je gaat aanvallen voorkomen door je anders te gedragen of situaties te vermijden. Je gaat vrienden minder zien, afspraken afzeggen of je stapt niet meer in de trein: de stoornis beïnvloedt je leven dan enorm.

Symptomen gegeneraliseerde angststoornis

Als je een gegeneraliseerde angststoornis hebt, ben je constant angstig. Je voelt hartkloppingen, gaat zweten maar je ervaart bijvoorbeeld ook:

 • een onrustig en gespannen gevoel
 • snel moe zijn
 • moeite met concentreren
 • irritatie
 • spierspanning
 • een verstoord slaapritme

Oorzaken angststoornis

Over oorzaken van de angststoornis valt weinig te zeggen. Wel weten we welke factoren het risico vergroten.

Biologische factoren
 • Angststoornissen komen vaker voor bij vrouwen. Op specifieke fobieën hebben vrouwen zelfs twee keer zo veel kans als mannen.
 • Een gegeneraliseerde angststoornis komt vaak voor bij ouderen tussen de 50 en 60 jaar. Een paniekstoornis zien we weinig bij mensen vanaf 65 jaar.
 • Bepaalde stoffen in de hersenen spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van een gegeneraliseerde angststoornis.
Psychische factoren
 • Beangstigende, stressvolle of vernederende gebeurtenissen maken het risico op een angststoornis groter. Bijvoorbeeld seksueel misbruik of het verlies van iets of iemand.
 • Ook een onveilige opvoeding, verwaarlozing of mishandeling, kan het risico op een angststoornis groter maken.
 • Mensen die zich langer dan een maand ernstig zorgen maken, krijgen sneller een gegeneraliseerde angststoornis.
Sociale factoren
 • Mensen met een laag inkomen en een lage opleiding krijgen eerder een angststoornis.
 • Als de eisen van je ouders of uit je omgeving tijdens je puberteit toenemen, kunnen normale angsten uitgroeien tot een sociale fobie.

Wat kun je zelf doen bij een angststoornis?

Een angststoornis beperkt je leven flink. Omdat je bang bent een aanval te krijgen, ga je bijvoorbeeld niet meer naar feestjes, vergaderingen of andere sociale gebeurtenissen. Ook je werk lijdt er onder. Je bent vaak ziek, kunt bepaalde taken niet uitvoeren of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Toch kun je met deze adviezen verder komen.

Lees en leer zoveel mogelijk over je angst. Verzamel informatie over je angststoornis en zorg dat de mensen die belangrijk voor je zijn, er genoeg over weten. Zo praat je makkelijker met elkaar. Overleg samen hoe je omgaat met jouw angst.

Bepaal zelf wat je aan wie vertelt. Mensen kunnen schrikken van psychische klachten en negatief reageren. Vertel daarom een beperkte versie aan oppervlakkige kennissen en het complete verhaal alleen aan mensen die dichtbij staan.

Haal energie uit voorlichting. Volg een cursus voor lichte tot matige angstklachten bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, of informeer bij je huisarts. Ook de Angst, Dwang en Fobie Stichting geeft verschillende trainingen en organiseert lotgenotencontact.

Zorg voor structuur in je dagen. Soms geeft een behandeling al structuur. Anders kan dat door sport of (vrijwilligers)werk. Neem de tijd om uit te vinden wat haalbaar voor je is, bijvoorbeeld parttime werk of fulltime, betaald of vrijwillig. Neem niet te veel hooi op je vork.

Hulp via telefoon, mail of chat

De behandeling van angst

Er zijn verschillende behandelingen van angst. Het is goed om daar meer over te lezen. Maar direct contact opnemen met een professionele hulpverlener kan natuurlijk ook.

💭 Heb je last van angst- en piekerklachten en wil je daar wat aan doen?

Vul de keuzehulp in om te weten welke hulp er is en wat past bij jou.

> Ga naar de keuzehulp

Behandeling angststoornis

De behandeling is afhankelijk van het soort angststoornis en de ernst. Maar cognitieve gedragstherapie, exposure in vivo en medicijnen worden vaak toegepast.

Cognitieve gedragstherapie

De behandelaar kijkt naar je gedrag en je manier van denken. Vervolgens ga je samen aan de slag om dit zo te veranderen, dat je klachten verminderen.

Exposure in vivo

Tijdens deze behandeling oefen je met voorwerpen en situaties waar je bang voor bent. In kleine stapjes ervaar je live dat angst niet nodig is en word je steeds minder bang. Deze behandeling heet exposure in vivo. Exposure betekent: blootstellen. In vivo betekent: in het echt.

Medicijnen

Soms schrijft een arts medicijnen voor. Bijvoorbeeld een kalmerend middel als je ernstige angstklachten hebt. Een combinatie van medicijnen en gedragstherapie kan ook. Dat gebeurt vooral als je ook depressief bent.

Ken je iemand met een angststoornis?

Lees hier het advies als je iemand kent met een angststoornis.

Angststoornis en de omgeving

Omgaan met iemand met een angststoornis

Angstig zijn is zwaar, maar leven met iemand met een angststoornis ook. Als naaste neem je vaak praktische taken over, maar het is belangrijk dat je grenzen stelt. Deze adviezen helpen je op weg:

 • Verzamel informatie over de angststoornis en de mogelijke gevolgen.
 • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan met de situatie. Bijvoorbeeld door samen een cursus over de angststoornis te volgen. De Angst, Dwang en Fobie Stichting organiseert zo’n cursus voor familie en betrokkenen. Veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg organiseren voorlichtingsbijeenkomsten of cursussen voor familieleden.
 • Vraag waar je bij kunt helpen. Soms is er behoefte aan betrokkenheid, soms is het goed om juist afstand te nemen. Maak duidelijk waar je grenzen liggen. Informeer gerust bij de Angst, Dwang en Fobie Stichting, bij Naasten Centraal of de behandelaar welke oplossingen er zijn en hoe je kunt omgaan met de situatie.
 • Doe dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat je zelf overbelast raakt. Het onderhouden van sociale contacten is belangrijk. Lucht af en toe je hart. Zorg voor jezelf.

Telefonische hulp, mail, chat en lotgenotencontact

Meer informatie over angststoornissen

Deze organisaties helpen je verder

De stichtingen en organisaties op deze pagina geven je advies, informatie en brengen je in contact met lotgenoten. Direct contact opnemen met een professionele hulpverlener bij jou in de buurt kan natuurlijk ook.

Angst, Dwang en Fobie Stichting (ADF Stichting)

Patiëntenvereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met angst- of dwangklachten. Voor contact met lotgenoten, steun en advies.

Christelijke Vereniging Angst- en Dwangstoornissen en Fobieën

Voor mensen met angst, dwangstoornissen en fobieën en hun omgeving.

Naasten Centraal

Landelijke zelfhulporganisatie van en voor familieleden en vrienden van mensen met psychische en psychiatrische problemen, 0900 – 2546674 (€ 0,20 per minuut).

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top