single.php
. . . Psychische aandoening Een dip of depressie?

Dip of depressie?

De termen dip en depressie worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Als je een dip hebt, kun je je somber voelen of heb je even geen zin in bepaalde dingen. Bij een dip voel je je meestal snel daarna weer beter. Een depressie is meer dan een dip. Je voelt je voor een langere tijd somber en/of je hebt bijna nergens meer zin in. Dit heeft een grote invloed op je dagelijks leven.  

Een dip

Iedereen heeft wel eens een slechte dag of slechte dagen waarbij je niet zo lekker in je vel zit. Dit wordt ook wel een dip genoemd.

Soms weet je niet zo goed waarom je een dip hebt, maar het kan ook zo zijn dat je de reden van je dip wel weet. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen om je gezin, geld, de toekomst, het klimaat of onrust in de wereld. Of dingen lopen misschien niet zoals je wilt op je werk, of op school of in relaties.

Dat zorgt ervoor dat je slechter slaapt, veel piekert, je eenzaam voelt of dat je veel negatieve gedachten hebt. Sommige van de klachten kunnen ook horen bij een depressie, maar duren dus korter.  

Sommige mensen hebben vooral in het najaar en winter last van een dip. Dit noemen we een winterdip. Dit gaat vaak vanzelf weer over als de dagen langer worden. Lees meer over een winterdip en bekijk de 10 tips >

Een depressie

Als je klachten langer dan 2 weken aanhouden kan er meer aan de hand zijn. Om van een depressie te spreken, zijn er een aantal punten waarnaar gekeken wordt.  

Zo wordt er gekeken naar de kernsymptomen, andere symptomen die optreden, hoelang de symptomen al spelen en de invloed op het dagelijkse leven. Lees meer over symptomen bij een depressie >

Kan een dip overgaan in een depressie?

Een dip gaat meestal niet over in een depressie. Als je een keer een dip hebt, hoef je je niet meteen zorgen te maken dat dit altijd een depressie wordt. Zelfs niet als het om klachten gaat die lijken op klachten die bij een depressie horen, zoals slechter slapen of je verdrietig voelen.   

De klachten die je hebt tijdens een dip kun je met oefeningen zelf verminderen en laten verdwijnen. Ook kan het zijn dat de reden waarom jij je even niet fijn voelde verdwenen is. Of je houdt je er minder mee bezig of gaat er beter mee om.  

Dip-tips

Heb je een dip? Hieronder geven we je enkele tips die je verder helpen.  

  • Leer jezelf kennen. Bijvoorbeeld in hoe je omgaat met tegenslagen, ontspanning vindt, balans houdt en assertief kunt zijn. Op deze manier kun je hier altijd op terug vallen, ook als dingen tegenzitten.  
  • Zorg voor meer veerkracht. Als je veerkrachtig bent is het makkelijker om met moeilijke momenten om te gaan. Je kunt er namelijk niet voor zorgen dat er nooit meer iets vervelends gebeurt in je leven. Wel kun je leren hoe je daarmee om kunt gaan.   
  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Praten lucht op. Wil je liever je verhaal (anoniem) delen? Bel, chat of mail dan met deskundige medewerkers van Mentaal Vitaal.  
  • Zorg voor ritme en structuur in je dag. Ga bijvoorbeeld op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op.  
  • Blijf zoveel mogelijk doen. Probeer bijvoorbeeld wel naar werk of school te gaan. En maak tijd voor leuke dingen.  
  • Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, slaap en beweeg voldoende, en zorg voor ontspanning.  

Dip of depressie?

Doe de depressietest om erachter te komen of je last hebt van een dip of een depressie.  

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven