single.php
. . . Test jezelf Test je mentale fitheid

Test je mentale fitheid

Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je beter omgaan met tegenslagen.

Wat is mentale fitheid?

Mentale fitheid is de fitheid van je hoofd en en heeft te maken met alles wat je voelt en denkt. Vaak denken we bij fitheid aan het lichaam. Aan je conditie, je spierkracht en je figuur. Mensen die zich fitter willen voelen werken vaak alleen aan hun lijf. Maar vaak vergeten ze de verzorging van hun geest, terwijl dat net zo belangrijk is. Als je mentaal fit bent, functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je beter omgaan met tegenslagen.

Hoe train je mentale fitheid?

Hoe we lichamelijk fitter worden dat weten we vaak wel. Maar hoe word je mentaal fitter? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je mentale fitheid te vergroten:

  • Geef richting aan je leven en stel doelen
  • Denk positief
  • Leef en geniet bewust
  • Zorg voor sociale relaties (zoals vriendschap)
  • Zorg voor veerkracht
  • Pak problemen aan
  • Leef gezond

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je jouw mentale fitheid wil verbeteren is het belangrijk om hier de tijd voor te nemen en hiermee te oefenen. Dit verschilt dus niet veel met het trainen van je lichamelijke fitheid. Als je de marathon wil lopen ben je er ook niet met een paar keer trainen.

Maar aan kleine dingen merk je al snel dat je mentaal fitter bent geworden. Je ziet ineens weer hoe geweldig je partner eigenlijk is, je hebt een bijzonder gesprek met een vriend(in), je zegt eindelijk eens nee tegen een klus op je werk, en je voelt je meer ontspannen. Dat is leuk en motiverend.

Iedereen kan mentale fitheid trainen

In principe kan iedereen aan de slag met het trainen van zijn of haar mentale fitheid. Oefeningen om richting te geven aan je leven, positief te blijven en bewust te leven zijn er voor iedereen.

Wij raden je wel aan om bij psychische klachten, of als je het idee hebt dit niet alleen te kunnen, professionele hulp te zoeken. Maak hiervoor een afspraak bij je huisarts.

Vragen? Bel, mail of chat met ons

Heb je vragen over mentale fitheid of mentale gezondheid? Neem dan gerust eens contact met ons op voor tips of hulp. Dat kan anoniem en per mail, telefoon of chat.

Stel een vraag
Scroll naar boven