single.php
. . . Test jezelf Test je mentale fitheid

Test je mentale fitheid

Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.

Wat is mentale fitheid?

Mentale fitheid is fitheid van de geest. Als je aan fitheid denkt, denk je al snel aan je lijf. Aan je conditie, je spierkracht en je figuur. Mensen die zich fitter willen voelen richten hun pijlen daar dan ook op. Ze gaan meer bewegen, vroeger naar bed, stoppen met roken en gezonder eten. Maar vaak vergeten ze de verzorging van hun geest, terwijl dat net zo belangrijk is. Als je namelijk niet alleen lekker in je vel, maar ook lekker in je hoofd zit, functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.

Hoe train je mentale fitheid?

Hoe we fysiek fitter worden dat weten we inmiddels allemaal wel. Maar hoe word je mentaal fitter?
Er is een aantal dingen die je kunt doen om je mentale fitheid te vergroten:

  • Leef met een missie
  • Stel doelen
  • Denk positief
  • Leef bewust
  • Zorg voor vriendschap
  • Pieker niet
  • Pak problemen aan
  • Leef gezond

Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het kost oefening en discipline om je mentale fitheid te vergroten. Wat dat betreft is er niet veel verschil met je fysieke fitheid. Als je de marathon wil lopen ben je er ook niet met een paar keer trainen. Maar aan kleine dingen merk je al snel dat het werkt. Je ziet ineens weer hoe geweldig je partner eigenlijk is, je hebt een bijzonder gesprek met een vriend(in), je zegt eindelijk eens nee tegen een klus op je werk, en je bent relaxter. Dat is leuk en motiverend.

Iedereen kan mentale fitheid trainen

In principe kan iedereen aan de slag met het trainen van zijn of haar mentale fitheid. Oefeningen als het trainen van een positieve blik, het investeren in de mensen om je heen en het nadenken over een persoonlijke missie zijn zinvol voor iedereen. Wij raden je echter aan om als je enige psychische klachten hebt of als je het idee hebt dit niet alleen te kunnen ook professionele hulp te zoeken. Dit kan face-to-face zijn maar ook via internet zijn cursussen te volgen die specifiek de angst of somberheid te lijf gaan. En natuurlijk kun je met al je vragen en zorgen altijd terecht bij de huisarts.

Vragen? Bel, mail of chat met ons

Heb je vragen over mentale fitheid of mentale gezondheid? Neem dan gerust eens contact met ons op voor tips of hulp. Dat kan anoniem en per mail, telefoon of chat. Bekijk hier onze openingstijden.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top