single.php
. . . Mentaal Fit Veerkracht

Veerkracht

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Als er iets naars of verdrietigs gebeurt, kun je je knap beroerd voelen. Dat is normaal. Sterker nog: het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie. Na verloop van tijd veer je vanuit die stress of dat verdriet, beetje bij beetje, weer terug naar je gewone zelf. Of misschien zelfs naar je betere zelf.

Je kan drie keer vallen, zolang je maar vier keer opstaat.

De voordelen van veerkracht

Zakken voor je examen, een scheiding, ontslag, de dood van iemand waar je van houdt: groot verdriet en heftige tegenslag horen bij het leven. Met veerkracht zorg je dat je er, wat er ook gebeurt, weer bovenop komt. Soms zelfs sterker of wijzer dan voorheen. Maar gun jezelf de tijd om terug te veren. Dat maakt veerkracht ook iets anders dan altijd maar sterk zijn. Dan verander je niet. Juist het doorvoelen van de emoties en ze accepteren, is de voorwaarde voor groei.

Deze tips geven je meer veerkracht

  • Ga alleen met problemen aan de slag die belangrijk voor je zijn.
  • Stel duidelijke doelen voor jezelf. Vraag je af: wat geeft jouw leven zin?
  • Zoek afleiding in dingen die je belangrijk vindt, en waar je blij van wordt.
  • Wees optimistisch. Het mooie is: dat kun je leren, in welke situatie je ook zit.
  • Durf om hulp te vragen. Vergeet ook niet dat mensen het vaak fijn vinden om te kunnen helpen. Vind je het lastig om hulp te vragen? Kijk eens onder assertiviteit. Daar leer je om te verwoorden wat jij nodig hebt.
  • Vergeef. Blijf niet hangen in wrok. Goed om te weten: vergeven doe je in principe altijd voor jezelf. Maar de ander kan er natuurlijk ook behoorlijk van opfleuren.
  • Je kunt meteen concreet aan de slag met Problemen oplossen doe je zo.

Kun je geen veerkracht vinden?

Als je al tijden somber bent en je niet het idee hebt dat het beter gaat, is het tijd voor actie. Doe de depressietest of maak een afspraak met je huisarts.

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven