single.php
. . . Mentaal Fit Flow

Geschatte leestijd: 2 minuten

Flow

Als je dat toch eens kon kopen… het gevoel dat alles vanzelf gaat: je huiswerk gaat moeiteloos, je vliegt door de afwas, helpt een vriendin met een probleem en zelfs je administratie blijkt een fluitje van een cent. En als je klaar bent, merk je dat je nog energie hebt voor tien. Dat noemen we nou flow: de momenten waarin je uiterst geconcentreerd bent, betrokken, in het hier en nu en in een topstemming.

Zo kom je in de flow

Vaak merk je pas achteraf dat je in een flow zat. Toch zijn er trucs waarmee je je kans op flow vergroot:

  • Stel jezelf heldere en haalbare doelen.
  • Heb je een droomdoel dat onhaalbaar groot is? Knip het op in haalbare delen.
  • Kies uitdagingen die misschien niet eerder hebt aangedurfd, maar die je wel aankunt. Een portretje tekenen bijvoorbeeld. Voor het eerst een keer rollerbladen. Of een toespraakje geven op je moeders verjaardag.
  • Zorg dat je niet afgeleid wordt. Kijk wat voor jou werkt: juist de radio uit, of juist oordopjes met je lievelingsmuziek in, bijvoorbeeld.

Geen flow in je leven?

Als je in geen tijden flow hebt beleefd, is het goed om na te denken of je opleiding, of je baan, wel bij je past. Want als je iets doet wat naadloos bij je past, word je gewoon een vrolijker mens. Dat kan ook al zitten in sport die bij je past, of een hobby die je graag doet.

Is er meer aan de hand?

Als je nergens blij van wordt, kan dat ook door depressieve gevoelens komen. Doe de depressietest om uit te zoeken of dat zo is. Een gesprek met je huisarts kan ook helderheid geven.

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven