page.php
. . . Over ons

Over Mentaal Vitaal

  • Wil je meer weten over mentale gezondheid?
  • Met mentale gezondheid aan de slag?
  • Weten waar je de juiste hulp vindt?
  • Of heb je behoefte aan een luisterend oor?

Hiervoor kun je terecht bij Mentaal Vitaal. Mentaal Vitaal is onderdeel van het Trimbos-instituut.

Bij Mentaal Vitaal vind je betrouwbare informatie over mentale gezondheid. Ook heeft Mentaal Vitaal een Info- en advieslijn voor informatie, advies en ondersteuning. Mentaal Vitaal is er voor iedereen: van jong tot oud, voor jezelf of een ander, met of zonder hulpvraag.

Lees hieronder wat Mentaal Vitaal voor jou kan betekenen. Je kunt er ook voor kiezen om de video te bekijken.

Betrouwbare informatie over mentale gezondheid

Bij Mentaal Vitaal vind je betrouwbare informatie over mentale gezondheid. Dit komt doordat we binnen het Trimbos-instituut veel onderzoek doen naar mentale gezondheid en wat daarbij komt kijken. We vertalen wetenschappelijke kennis in informatie en adviezen waar jij iets aan hebt. En waar je zelf mee aan de slag kunt. Zo vind je bij ons tips, zelftesten, oefeningen en keuzehulpen.

Hierbij hebben we aandacht voor:

  • Hoe blijf ik lekker in mijn vel zitten (Mentaal fit). Denk hierbij aan onderwerpen zoals balans, geluk, ontspanning en veerkracht.  
  • Hoe ga ik om met problemen (Problemen oplossen). Denk hierbij aan onderwerpen zoals eenzaamheid, piekeren, stress en negatieve gedachten.
  • Welke hulp en ondersteuning past bij mij (Psychische aandoeningen). Denk hierbij aan onderwerpen zoals ADHD, angst, depressie en langdurige slapeloosheid.

Bellen, chatten of mailen met de info- en advieslijn

Het kan fijn zijn om het met iemand te hebben over jouw mentale gezondheid of die van een ander. Hiervoor kun je met ons chatten, mailen of bellen op werkdagen van 09:00 – 12:00 en van 13:00-17:00 (0900-1994, € 0,10 p/min + de kosten van je mobiele telefoon). Wij vinden het belangrijk dat je het gevoel krijgt dat er je er even niet alleen voor staat, en dat je steun ervaart.

We zijn er voor je

Onze deskundige medewerkers bij de info-en advieslijn hebben speciale trainingen gevolgd.

Je kunt met ons in contact komen voor:

  • Een luisterend oor. Je kunt (anoniem) je verhaal kwijt, wij luisteren naar je. Alle gesprekken blijven vertrouwelijk.
  • Advies op basis van betrouwbare informatie. Hierdoor weet je wat je kunt doen om je mentale gezondheid te verbeteren.
  • Ondersteuning bij het zoeken naar hulp. We praten over welke hulp bij jou past en kunnen je eventueel doorverwijzen naar andere hulporganisaties. Als je wilt, kunnen we informatie nasturen. 

Wil je weten hoeveel mensen contact met ons hebben gezocht en met wat voor vragen? We publiceren de cijfers één keer per jaar. Bekijk het jaarbericht van 2022.

Voor professionals

Heb jij in jouw werk te maken met mensen met mentale problemen en/of psychische aandoeningen en wil je hier meer over weten? Of wil je mensen verwijzen naar een goede informatiebron? Op Mentaal Vitaal staat actuele en wetenschappelijk onderbouwde informatie over mentale gezondheid. Ook ter preventie. De kennis is ontwikkeld door professionals van het Trimbos-instituut.

Mentaal Vitaal is onderdeel van de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut. Hieronder vallen ook de Roken InfolijnAlcohol InfolijnDrugs InfolijnGamen Infolijn, de Stoplijn en Helder Opvoeden. Mentaal Vitaal is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Scroll naar boven