page.php
. . . Over ons

Over Mentaal Vitaal

Heb je een vraag over mentale gezondheid, wil je even je hart luchten of wil je – gewoon – meer weten wat je kunt doen om mentaal fit te blijven?

Als onderdeel van het Trimbos-instituut vind je bij Mentaal Vitaal betrouwbare informatie over mentale gezondheid. Ook is er een hulplijn om je advies en ondersteuning te geven. Voor iedereen: van jong tot oud, voor jezelf of een ander, met of zonder hulpvraag.

“Omdat mentale gezondheid altijd een rol speelt”

Door aan de slag te gaan met je eigen mentale gezondheid en oog te hebben voor een ander, komen we dichter bij een mentaal gezonde samenleving. Wanneer je mentaal gezond bent, voel je je beter, word je gezonder ouder en voel je je meer verbonden met elkaar. Lees hieronder wat Mentaal Vitaal voor jou kan betekenen.

Betrouwbare informatie over mentale gezondheid

Bij Mentaal Vitaal vind je betrouwbare informatie op het gebied van mentale gezondheid. Dit komt doordat we binnen het Trimbos-instituut veel onderzoek doen naar mentale gezondheid en wat daarbij komt kijken. Ook vind je bij Mentaal Vitaal tips, zelftesten, oefeningen en keuzehulpen om met mentale gezondheid aan de slag te gaan.

Hierbij hebben we aandacht voor:

  • Hoe blijf ik lekker in mijn vel zitten (Mentaal fit). Denk hierbij aan onderwerpen zoals geluk, veerkracht, balans en ontspanning.
  • Hoe ga ik om met problemen (Problemen oplossen). Bijvoorbeeld als je veel negatieve gedachten hebt, veel stress ervaart of je eenzaam voelt.
  • Welke hulp en ondersteuning past bij mij (Psychische aandoeningen). Bij bijvoorbeeld een burn-out, depressie of borderline denken we graag met je mee.

Bellen, chatten of mailen met de info- en advieslijn

Het kan fijn zijn om het met iemand te hebben over jouw mentale gezondheid of die van een ander. Hiervoor kun je met ons chatten, mailen of bellen op werkdagen van 09:00 – 17:00 (0900-1994, € 0,10 p/min + de kosten van je mobiele telefoon). Wij vinden het belangrijk dat je het gevoel krijgt dat er je er even niet alleen voor staat, en dat je steun ervaart. Vooral in tijden met lange wachtlijsten.

We zijn er voor je

Onze deskundige medewerkers bij de info-en advieslijn hebben speciale trainingen gevolgd.

Je kunt met ons in contact komen voor:

  • Een luisterend oor. Je kunt (anoniem) je verhaal kwijt, wij luisteren naar je. Alle gesprekken blijven vertrouwelijk.
  • Advies op basis van betrouwbare informatie. Hierdoor weet je wat je kunt doen om je mentale gezondheid te verbeteren.
  • Ondersteuning bij het zoeken naar hulp. We praten over welke hulp bij jou past en kunnen je eventueel doorverwijzen naar andere hulporganisaties. Als je wilt, kunnen we informatie nasturen. 

We zijn er voor iedereen. Het maakt dus niet uit wat jouw hulpvraag is. We zijn er ook voor mensen zonder hulpvraag. Bijvoorbeeld als je meer wilt weten over mentale gezondheid.

Wil je weten hoeveel mensen contact met ons hebben gezocht en met wat voor vragen? We publiceren de cijfers één keer per jaar. Bekijk het jaarbericht van 2021.

Voor professionals

Heb jij in jouw werk te maken met mensen met mentale problemen en/of psychische aandoeningen en wil je hier meer over weten? Of wil je mensen verwijzen naar een goede informatiebron? Op Mentaal Vitaal staat actuele en wetenschappelijk onderbouwde informatie over mentale gezondheid. Ook ter preventie. De kennis is ontwikkeld door professionals van het Trimbos-instituut.

Mentaal Vitaal is onderdeel van de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut. Hieronder vallen ook de Roken InfolijnAlcohol InfolijnDrugs InfolijnGamen Infolijn, de Stoplijn en Helder Opvoeden. Mentaal Vitaal is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Scroll naar boven