single.php
. . . Psychische aandoening Winterdepressie

Winterdepressie  

Misschien voel je je in de zomer goed en heb je plezier in dingen. Maar voel je je in de winter somber en heb je bijna nergens meer zin in. Zelfs dingen die normaal gesproken makkelijk zijn om te doen, kunnen dan ineens moeilijker aanvoelen. Het kan dan zijn dat je een winterdepressie hebt.   

In deze tekst vertellen we je meer over wat een winterdepressie is, welke symptomen erbij horen en hoe het kan ontstaan. Ook lees je hoe een winterdepressie verschilt van een winterdip of van andere vormen van een depressie. Aan het eind lees je wat je kunt doen tegen een winterdepressie en hoe lichttherapie kan helpen bij een winterdepressie.

Snel naar:

Wat is een winterdepressie? 

Een winterdepressie is een vorm van een depressie, maar dan seizoensgebonden. Iemand met een winterdepressie voelt zich vaak erg somber en moe tijdens de herfst en winter.  

In Nederland hebben ongeveer 3 op de 100 mensen last van een winterdepressie. Over het algemeen hebben vrouwen vaker een winterdepressie dan mannen. Een winterdepressie kan op alle leeftijden voorkomen.  

Symptomen / klachten Welke symptomen horen bij een winterdepressie?

Je hebt een winterdepressie als er sprake is van de punten hieronder.  

  • Je hebt tenminste twee weken lang bijna elke dag last van 5 of meer symptomen van een depressie. Hieronder lees je welke symptomen bij een depressie horen.  
  • De symptomen beginnen in het najaar of in de winter. In het voorjaar gaan deze vanzelf weer over. 
  • Je hebt tenminste 2 jaar achter elkaar in het najaar of de winter last van de symptomen.  

Symptomen van een depressie 

Kernsymptomen:

  • Je voelt je somber
  • Je hebt (bijna) nergens meer zin of plezier in

Andere symptomen:

  • Je voelt je schuldig, niet nodig of waardeloos
  • Je bent snel onrustig en geïrriteerd. Of je bent traag en sloom
  • Je kan minder goed je aandacht ergens bij houden. Of je vindt het moeilijk om keuzes te maken
  • Je eetpatroon is in de war. Je eet minder of juist meer, of je gewicht verandert
  • Je voelt je moe en hebt minder energie
  • Je slaapt slecht of juist heel veel
  • Je vindt het leven zwaar. Je hebt veel gedachtes over de dood of zelfdoding

Lees meer over de symptomen van een depressie

Oorzaken Wat zijn de oorzaken van winterdepressie? 

Een winterdepressie ontstaat waarschijnlijk omdat je in de herfst en winter minder zonlicht krijgt. In deze seizoenen is het overdag minder lang licht en is het daglicht zwakker.  

Bij iemand met een winterdepressie raakt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de war. Door te weinig licht blijft het lichaam ook overdag melatonine aanmaken. Dit kan invloed hebben op het dag- en nachtritme, ook wel de ‘biologische klok’ genoemd. Hierdoor kan iemand met een winterdepressie zich overdag meer slaperig, vermoeid en somber voelen.

Wat is het verschil tussen een winterdip en winterdepressie? 

Een winterdip is geen winterdepressie. Er zijn een paar verschillen tussen een winterdip en een winterdepressie:

  • Een winterdip duurt korter dan een winterdepressie. De klachten verdwijnen sneller bij een winterdip dan bij een winterdepressie.  
  • Bij een winterdip voel je je ook somber en vermoeid, maar het lukt nog wel om activiteiten en bezigheden te doen. Bij een winterdepressie is dit niet het geval. Daarbij voelen zelfs simpele dingen zwaar aan. 

Hoe verschilt een winterdepressie van andere vormen van depressie? 

De oorzaak van winterdepressie is anders dan andere vormen van depressie. Een winterdepressie is seizoensgebonden. Het begint in het najaar of winter. Het gaat vanzelf weer over in het voorjaar.  

Wel kunnen de klachten bij een winterdepressie hetzelfde zijn als bij andere vormen van depressie.  

Zelfhulp Tips bij een winterdip of winterdepressie 

Lees hier meerdere tips om een winterdip of winterdepressie te voorkomen. De tips kunnen ook helpen als je een winterdip of winterdepressie hebt.  

Behandelingen Welke behandelingen zijn er tegen een winterdepressie?

Bij een winterdepressie worden dezelfde behandelingen ingezet als bij andere vormen van een depressie.  

Ook is een winterdepressie vaak goed te behandelen met lichttherapie. Het helpt de biologische klok in je lichaam te herstellen. Dit kan vervolgens een positieve invloed hebben op je slaap, stemming en energieniveau.  

De huisarts kan je naar een psycholoog verwijzen om lichttherapie te krijgen.

Bij lichttherapie ga je voor ongeveer 10 à 15 minuten in het licht van een speciale lamp zitten. Dit is geen gewone lamp. Het licht van deze lamp is feller dan een gewone lamp. Maar minder fel dan het licht buiten op een zonnige dag. Je kijkt tijdens lichttherapie niet direct in het licht van de lamp. Je kunt tussendoor gewoon lezen, tv kijken of aan de computer werken.

Deze behandeling kan een aantal dagen tot weken duren. Binnen een week merken de meeste mensen al een verbetering. 

Ga niet zelf aan de slag met lichttherapie zonder dit te bespreken met je huisarts of een psycholoog. Lichttherapie kan namelijk ook bijwerkingen hebben. Ook moet je bepaalde leefregels volgen om ervoor te zorgen dat lichttherapie echt effect heeft.  

Gaat een winterdepressie maar niet over? 

Als je sombere gevoel niet overgaat in het voorjaar, dan heb je misschien een andere vorm van depressie. Doe de depressietest om te ontdekken of er meer aan de hand is. En maak een afspraak bij je huisarts.

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven