single.php
. . . Problemen oplossen Geldzorgen

Geschatte leestijd: 8 minuten

Geldzorgen: hoe ga je ermee om?

Veel mensen hebben op dit moment geldzorgen of geldstress. Je vraagt je bijvoorbeeld af of je de rekeningen nog wel kunt betalen, een hypotheek kunt krijgen en of je je kinderen kunt geven wat ze nodig hebben. Vooral in een tijd met veel prijsstijgingen, zoals hogere energieprijzen en duurdere boodschappen, kan dit jouw geldzorgen vergroten.

Geldzorgen en mentale gezondheid

Geldzorgen kunnen leiden tot mentale gezondheidsklachten, zoals piekeren, stress en angst. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Andersom kan een slechtere gezondheid ook leiden tot (meer) geldzorgen. Bijvoorbeeld omdat je veel zorgkosten maakt. Of omdat je door mentale problemen minder kunt werken of minder goede keuzes over geld kunt maken. Hierdoor kom je in een negatieve spiraal terecht.

Minder geldzorgen: 6 tips

Omdat geldzorgen en de mentale gezondheid invloed hebben op elkaar, is het goed om hiermee aan de slag te gaan. Hieronder geven we je zes handige tips.

1. Bepaal de ernst van je geldzorgen

Iedereen maakt zich weleens zorgen. Zorgen maken, bijvoorbeeld over geld, kan dan ook heel normaal zijn. Het kan je zelfs helpen om te bepalen wat je belangrijk vindt, en je motiveren om ermee aan de slag te gaan. Dit is goed om geldproblemen in de toekomst tegen te gaan.

Het hebben van zorgen wordt alleen een probleem op het moment dat je erover gaat piekeren en je er veel stress van ervaart. Om te bepalen of je geldzorgen een probleem zijn, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Zijn mijn geldzorgen terecht?
 • Lijdt mijn dagelijks leven eronder, bijvoorbeeld omdat ik er veel mee bezig ben?

Kun je beide vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan helpen onderstaande tips je om met jouw geldzorgen om te gaan. Ook als je de vragen niet met ‘ja’ hebt beantwoord, kunnen onderstaande tips handig voor je zijn.

2. Praat over je geldzorgen

Het is soms niet makkelijk om over je geldzorgen te praten. Bijvoorbeeld omdat je een ander er niet lastig mee wil vallen of omdat je je ervoor schaamt. Dit levert extra stress op.

Toch kan het helpen om het er met iemand over te hebben, zoals met familie of vrienden. Praten lucht op, het verzacht de emotionele druk en het helpt je om anders tegen je zorgen aan te kijken.

Kom je er niet uit of wil je het er liever met een van onze deskundige medewerkers over hebben? Dit kan telefonisch, via chat of mail. Anoniem als je dat wilt.

3. Krijg inzicht in wat er binnenkomt en uitgaat

Volgens het Nibud blijkt dat je minder geldstress ervaart door je geldzaken bij te houden. Dit kun je doen door je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen.

Het volgende kan je hierbij helpen:

 • Het maken van een jaarlijks overzicht geeft inzicht in je verwachte inkomsten en uitgaven. Je kunt dan vooruitkijken en je voorbereiden op dure en goedkopere maanden. Als je geld overhoudt, kun je overwegen om te sparen.
 • Bij het Nibud vind je rekentools om jouw uitgavenpatroon te vergelijken met anderen. Hierdoor weet je met welke kosten je rekening moet houden, waar ruimte zit om te besparen en het geeft je inzicht in hoe je omgaat met geld.

4. Bekijk waar je invloed op hebt en vraag hulp bij hulporganisaties

Als je geldzorgen hebt, is het handig om te kijken waar je wel en geen invloed op hebt. Op deze manier kun je bepaalde zaken waar je geen invloed op hebt loslaten en kun je aan de slag met zaken waar je wel invloed op hebt.

Heb je bijvoorbeeld geldzorgen die ontstaan zijn vanuit een geldprobleem, waarbij er maandelijks meer geld uitgaat dan dat er binnenkomt? Dan is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan. Dit kan samen met organisaties die je hierbij helpen.

Onderstaande belangrijke hulporganisaties helpen je bij geldzorgen- en problemen:

 • Er zijn een hoop hulporganisaties die je kunnen helpen bij geldproblemen en schulden. Bij welke organisatie je het best terecht kunt, hangt af van de oorzaken en de ernst van het geldprobleem. De vragenlijst van de Rijksoverheid helpt je te bepalen welke hulp er is als het lastig is om de rekeningen te betalen. Na het invullen van de vragenlijst weet je precies waar je naartoe moet.
 • Neem contact op met jouw gemeente als je (beginnende) schulden hebt. De gemeente is namelijk verplicht je te helpen bij schulden die je zelf niet kunt oplossen. Zij kunnen je begeleiden en je verwijzen naar de juiste plek. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over hoe jouw gemeente je kan helpen bij schulden.
 • Op Geldfit.nl vind je gratis informatie over geld in jouw situatie. Zij wijzen je de weg met tips of een persoonlijk advies. Hieronder valt ook de hulplijn Hulp bij geldzorgen: 0800-8115 die je kunt bellen als je er niet uitkomt. Zij kunnen je verder helpen bij het zoeken naar de juiste hulp bij geldproblemen en schulden. Ook kun je op de website je postcode invullen om te bekijken waar je terecht kunt voor hulp.

Verder kunnen onderstaande tips en hulporganisaties je ook helpen bij geldzorgen – en problemen:

 • Het Nibud biedt vuistregels die helpen om niet in de financiële problemen te komen. Met deze vuistregels leer je bepaalde gewoontes in geldzaken aan.
 • De energiecrisis kan zorgen voor geldzorgen. Bij de Rijksoverheid vind je hulp bij geldzorgen door een hoge energierekening. Je vindt er tips over hoe je energie kan besparen en hoe je jouw huis kan verduurzamen. Ook vind je er informatie over wat de overheid doet en welke hulp er is als je de energierekening niet meer kan betalen.
 • Schuldhulpmaatje biedt begeleiding en ondersteuning bij geldzorgen of geldproblemen. Hieronder valt ook Moneyfit.nl, een website speciaal voor jongeren met vragen of zorgen over geld.
 • Ga aan de slag met de app Fikks die je helpt bij je geldzorgen. De app kan je bijvoorbeeld helpen bij het maken van betalingsafspraken.
 • Vind op de website Hulp bij armoede welke lokale hulporganisaties bij jouw in de buurt zijn en kijk wat ze voor je kunnen betekenen.
 • Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie en helpt je om op eigen kracht iets aan je situatie te veranderen, bijvoorbeeld op het gebied van geld.
 • Het kan zijn dat je recht hebt op een tegemoetkoming, bijvoorbeeld in de vorm van toeslag of uitkering. Bekijk hier op welke tegemoetkomingen en compensatie je recht hebt.
 • Als ouder in geldnood kun je bij Sam& een aanvraag doen voor schoolspullen, sporten, muziek- en zwemles, een verjaardag of een uitje.
 • Bespaar door producten van het huismerk of in de aanbieding te kopen, minder en korter te douchen, overbodige abonnementen en verzekeringen op te zeggen en de verwarming een graadje lager te zetten.
 • Vind je het lastig om met je geldproblemen aan de slag te gaan? Je leest hier meer over uitstelgedrag en hoe je dit kunt omzetten in actie.

Ook als je nu geen geldprobleem hebt kun je geldzorgen hebben. Bijvoorbeeld als je nadenkt over of je alles nog wel kunt betalen in een tijd van een energiecrisis of omdat je bang bent dat je je geld kwijtraakt. Ook hier kun je jezelf afvragen waar je wel en geen invloed op hebt. Je hebt bijvoorbeeld invloed op wat je koopt en wat je op een dag doet, maar je hebt geen tot weinig invloed op wat er met de economie en in de samenleving gebeurt. Probeer deze zaken dan ook meer los te laten.

5. Leer meer over geldzaken

Als je geldzorgen hebt, kan het je helpen om meer te leren over geldzaken. Hierdoor weet je zelf hoe je met geld om kunt gaan op verschillende gebieden (zoals sparen). Dit geeft ook meer rust in je hoofd.

Wijzer in Geldzaken en Geldfit.nl helpen je om meer te leren over deze geldzaken. Bijvoorbeeld als je een hypotheek aanvraagt, je wilt weten of je recht hebt op toeslag, je jouw pensioen wilt regelen en als je wilt weten wat je moet doen bij een hoge energierekening.

6. Zorg goed voor jezelf

Geldzorgen kunnen zorgen voor piekergedachten, stress, angst en slaapproblemen. Handige tips en oefeningen helpen je om deze problemen te verminderen en tegen te gaan. Zo vind je onze website tips en oefeningen om minder te piekeren, tegen stress, als je angst ervaart en wat je kunt doen bij slaapproblemen.

Kom je er – na het lezen van bovenstaande tips – niet helemaal uit? En maak je je nog steeds veel zorgen? Bel, chat of mail dan met onze deskundige medewerkers. Zij geven je informatie over wat je kunt doen bij geldzorgen en helpen je bij het zoeken naar hulp als je een geldprobleem hebt.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag
Scroll naar boven