single.php
. . . Psychische aandoening Angststoornis en de omgeving

Angststoornis en de omgeving

Angstig zijn is zwaar, maar leven met iemand met een angststoornis ook. Als naaste neem je vaak praktische taken over, maar het is belangrijk dat je grenzen stelt. Deze adviezen helpen je op weg:

  • Verzamel informatie over de angststoornis en de mogelijke gevolgen.
  • Gebruik je energie om actief aan de slag te gaan met de situatie. Bijvoorbeeld door samen een cursus over de angststoornis te volgen. De Angst, Dwang en Fobie Stichting organiseert zo’n cursus voor familie en betrokkenen. Veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg organiseren voorlichtingsbijeenkomsten of cursussen voor familieleden.
  • Vraag waar je bij kunt helpen. Soms is er behoefte aan betrokkenheid, soms is het goed om juist afstand te nemen. Maak duidelijk waar je grenzen liggen. Informeer gerust bij de Angst, Dwang en Fobie Stichting, bij Naasten Centraal of de behandelaar welke oplossingen er zijn en hoe je kunt omgaan met de situatie.
  • Doe dingen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat je zelf overbelast raakt. Het onderhouden van sociale contacten is belangrijk. Lucht af en toe je hart. Zorg voor jezelf.

Telefonische hulp, mail, chat en lotgenotencontact

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top