single.php
. . . Psychische aandoening ADHD en de omgeving

ADHD en de omgeving

Het valt niet mee om ADHD te hebben. Kinderen roepen door hun drukke gedrag vaak negatieve reacties op, waarvan ze zelf onzeker worden. School of een opleiding afronden lukt vaak niet en later zijn ook werk en relaties ingewikkeld. Ook hebben ze een grotere kans om verslaafd te raken. Dus als iemand in je omgeving ADHD heeft, kun zelf vaak ook wel wat hulp gebruiken.

Druk en impulsief gedrag van een kind heeft natuurlijk ook gevolgen voor de sfeer in het gezin. Als ouder van een kind met ADHD krijg je misschien te horen dat je je kind niet goed opvoedt. Je voelt je schuldig. Eenzaamheid en ontmoediging liggen op de loer. Met deze adviezen kom je verder.

Tips voor ouders & vrienden

  • Lees en leer zoveel mogelijk over ADHD. Ga er actief mee aan de slag, bijvoorbeeld door samen een cursus te volgen.
  • Wees duidelijk. Een kind met ADHD heeft veel baat bij duidelijkheid. Op internet vind je hiervoor allerlei adviezen en tips te vinden. Zoek uit wat bij jou, je kind en de situatie past.
  • Overleg met school. Goede samenwerking helpt je om de juiste lijn in opvoeden, belonen en helpen te vinden.
  • Houd contact. Praat met mensen die belangrijk voor je zijn. Zoek ontspanning, plezier en lucht je hart. Zorg voor jezelf. Anders raak je overbelast.
  • Praat met lotgenoten. Veel mensen komen dezelfde problemen tegen. Elkaar spreken geeft verheldering en troost. Labyrint-in Perspectief kan je in contact brengen. Of chat direct met andere ouders via Vereniging Balans. Ook op het forum op deze site wissel je eenvoudig ervaringen met elkaar uit.

Hulp via telefoon, mail of chat

Wil je meer weten over ADHD?

Er zijn verschillende organisaties die je meer informatie kunnen geven over ADHD.

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top