single.php
. . . Hulp Hulp en instanties: Opname

Hulp en instanties: Opname

Wanneer ambulante of deeltijdbehandeling niet voldoende helpt, kan je opgenomen worden. Dit kan op verschillende plaatsen: In een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, in een herstellingsoord, bij een therapeutische gemeenschap of bij een instelling voor verslavingszorg.

Als je wordt opgenomen ben je dag en nacht in de instelling. Je krijgt een behandeling voor je psychische klachten of verslaving en als het nodig is, word je verpleegd of verzorgd.

Crisisopname

Soms zijn psychische klachten zo acuut dat crisisopname de enige uitkomst is. Bijvoorbeeld bij een zelfmoordpoging. Een crisisopname is een tijdelijke opname en duurt vaak maar een paar uur of een paar dagen. Vaak volgt daarna een ambulante behandeling. Crisisopname kan vrijwillig of gedwongen zijn.

Gedwongen opname

Behandeling en opname gebeurt vrijwel altijd op vrijwillige basis. Alleen als je door je psychische klachten een gevaar voor jezelf of anderen bent, kun je onder dwang worden opgenomen. De rechter moet dit bepalen. Hij doet dit alleen onder strikte voorwaarden die in een aparte wet (wet BOPZ) zijn vastgelegd.

Heb je last van psychische klachten?

Je bent niet alleen. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van psychische klachten.

Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen?

Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.

Bekijk alle behandelaars:

Hulp en instanties

Vraag je je af waar je hulp kunt krijgen? Hieronder staan de meest voorkomende vormen van hulp bij psychische klachten beschreven.

Stel een vraag
Vergroot lettertype
Scroll naar top