page.php
. . . Mentale Minuutjes
Mentale Minuutjes

Jouw Mentale Minuutjes: elke dag een korte oefening in je mailbox

Het is altijd goed om aandacht te besteden aan je mentale gezondheid. Maar door de drukte van de dag kan het zijn dat je dat weleens vergeet. Of dat je niet weet waar je kan beginnen.

Herkenbaar? Dan helpt deze uitdaging jou. Als jij je hiervoor aanmeldt, krijg je 9 dagen lang elke dag een korte oefening in je mailbox. Deze oefeningen zijn jouw Mentale Minuutjes. Ze geven je een idee van wat je kunt doen om je beter te voelen.

Misschien vind je het lastig om goed te ontspannen of om helemaal niets te doen. Als je even niets doet, heb je misschien wel het gevoel dat je toch ‘iets moet gaan doen’. Of misschien merk je dat je wat meer negatieve gedachten in je hoofd hebt. En vind je het lastig om de leuke, fijne, mooie dingen te zien in je leven. Als je dit bij jezelf herkent, is het goed om hier iets aan te doen.

Hoe? Werken aan je mentale gezondheid klinkt misschien lastig, maar dat is het niet. Dat laten we je zien met deze uitdaging. Als je je aanmeldt, krijg je 9 dagen achter elkaar een gratis oefening. Vaak duren ze niet eens lang, maar een paar minuten. Dit zijn jouw Mentale Minuutjes.

 • Beter ontspannen
 • Op een goede manier ademhalen
 • Bewust leven
 • Positieve gedachten
 • Grenzen stellen
 • Praten over je mentale gezondheid
 • Je meldt je gratis aan.
 • Je krijgt 9 dagen achter elkaar een e-mail met een korte oefening.
 • Je leert meer over ontspanning, ademhaling, bewust leven, positieve gedachten en grenzen stellen.
 • Dit zorgt voor meer energie, rust en minder stress.
 • Gratis ondersteuning als je nog vragen hebt, of advies wilt

“Ik heb helemaal nergens last van. Waarom zou ik meedoen?”

Het is heel fijn dat je lekker in je vel zit! Maar je mag je altijd aanmelden. Misschien krijg je een oefening die je nog niet kende. Of merk je dat je er toch nog iets aan hebt.

Ook is het handig dat je weet wat je kunt doen als het in de toekomst wel een keertje nodig is. Aanmelden is gratis, dus je kunt het altijd proberen!

Meld je aan voor jouw Mentale Minuutjes

Meld je aan voor jouw Mentale Minuutjes

 • Kun jij wel wat ontspanning gebruiken?
 • Vind je het lastig om op een positieve manier over jezelf te denken?
 • Wil je leren om soms echt even helemaal niets te doen?

Meld je nu aan en ontvang meteen de eerste oefening.

Je krijgt snel de eerste e-mail. Daarna krijg je nog 8 andere e-mails. Iedere dag krijg je er één. In iedere e-mail krijg je één oefening. Sommige oefeningen duren maar een paar minuten, andere oefeningen duren iets langer.

Ja, na deze uitdaging kun je nog meer mails krijgen. We hebben nog meer oefeningen en tips en dat laten we je graag weten.

Na deze serie van 9 mails krijg je niet vaker dan 1 keer per maand een e-mail. We sturen alleen een e-mail als we iets belangrijks, handigs of moois te melden hebben waar jij echt wat aan hebt. Als je hier niet geïnteresseerd in bent, kun je je altijd uitschrijven.

Dat hoeft niet. Je mag je voornaam invullen, de eerste letter van je naam of een zelfverzonnen voornaam.  

Mentaal Vitaal geeft al 15 jaar betrouwbare informatie over mentale gezondheid. De 9 e-mails die je krijgt, bevatten oefeningen waarvan we weten dat ze goed werken om je beter te laten voelen. De oefeningen helpen je beter te ontspannen, op een goede manier adem te halen, te leven met aandacht, meer positieve gedachten te hebben, grenzen te stellen en te praten over je mentale gezondheid. Dit zorgt voor meer energie, rust, minder stress en meer plezier.

De oefeningen zijn gebaseerd op klachten die bij veel mensen voorkomen. Dit zijn klachten als stress, spanning, piekeren, vermoeidheid en somberheid. Als je deze klachten hebt, kan dat invloed hebben op allerlei gebieden: voor je werk, school of studie, je hobby’s en andere bezigheden en in je sociale relaties. Door zelf met korte oefeningen aan de slag te gaan, kun je voorkomen dat de klachten ontstaan of zich verder ontwikkelen.

Ook willen we je met de oefeningen laten zien dat er meerdere manieren zijn om met je mentale gezondheid aan de slag te gaan. Iedereen is anders en daarom hebben we verschillende oefeningen in deze uitdaging verwerkt. Het kan dus zijn dat de ene oefening wel goed bij je past, en een andere oefening wat minder. Dat is niet erg. Sterker nog, dat is juíst goed, want het laat zien wat wel en niet voor jou werkt. En als je weet wat voor jou werkt, kun je beter met je klachten omgaan of zullen ze minder worden als je de oefening vaker blijft doen.

Na 9 dagen weer helemaal lekker in je vel zitten? Dat klinkt wel erg fijn natuurlijk. En het kan, maar het is niet iets wat we willen beloven. Want om je echt weer beter te voelen, is het belangrijk om de oefeningen vaker te doen. Ook na de 9 dagen dat je de mails ontvangt.

Wat we wel beloven? Na 9 dagen heb je in ieder geval een idee van wat je kúnt doen om je beter te voelen. Als je eenmaal weet wat je kunt doen, kan dit helpen om je klachten te verminderen of ermee om te gaan. Ook dan blijft het belangrijk om de oefeningen te blijven doen.

Zijn je klachten ernstig of voor een langere tijd aanwezig? Dan is er misschien meer hulp nodig. Lees daar hieronder meer over.

We geven persoonlijke ondersteuning als je dat fijn vindt. Bijvoorbeeld als je vragen hebt. Of als je meer advies nodig hebt. Je kunt ons bellen, e-mailen of met ons chatten. Dat mag ook anoniem. Je hoeft je naam niet te vertellen.  

Zijn je klachten ernstig en voor een langere tijd aanwezig? Maak dan een afspraak bij je huisarts.

Mentaal Vitaal is onderdeel van het Trimbos-instituut. We doen veel onderzoek naar mentale gezondheid. En we zorgen ervoor dat die informatie voor alle mensen in Nederland bereikbaar is.  

Terug naar de website

Scroll naar boven