single.php
. . . Problemen oplossen Onrust in de wereld: hoe ga je ermee om?

balans

Onrust in de wereld: hoe ga je ermee om?

De onrust in de wereld zorgt ervoor dat veel mensen zich zorgen maken. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld dat je meeleeft met de mensen die nu moeten vluchten uit een conflictgebied. Of omdat je er familie of vrienden hebt wonen. Je kan ook bang zijn dat er in Nederland oorlog komt. Het kan ook zijn dat je je zorgen maakt of je nog wel rond kunt komen, omdat alles steeds duurder wordt.

Dat je erover nadenkt en bezorgd bent, is heel begrijpelijk. Als je merkt dat je veel last krijgt van de gebeurtenissen, kun je zelf dingen doen om je beter te voelen.

  • Geef ruimte aan je eigen dagelijkse zorgen en problemen. Je kunt leed niet met elkaar vergelijken. Praat erover met familie, vrienden, of collega’s.
  • Volg het nieuws van betrouwbare bronnen. Maar volg het nieuws niet de hele dag. Je kunt met jezelf afspreken dat je op een (aantal) vaste momenten , waarop je het nieuws leest of luistert of kies één betrouwbare nieuwsbron. De Rijksoverheid informeert betrouwbaar over de veiligheid.
  • Hou zoveel mogelijk je normale dagritme aan en richt je op dingen waarop je invloed hebt. Wanneer je niet goed slaapt hebben we hier tips die je kunnen helpen.
  • Doe iets voor een ander (zie tip 11 in dit artikel). Doneer bijvoorbeeld geld of spullen aan goede doelen. Op sociale media zijn er regelmatig oproepen om iets te doneren. Hier zie je nog meer dingen die je kan doen voor vluchtelingen.
  • Maak een lijstje met dingen die je kan doen als er een noodsituatie ontstaat. Dat kan je het gevoel van meer controle geven, zodat je je zorgen daarna makkelijker kunt loslaten. Er zijn bijvoorbeeld lijstjes voor de inhoud van een noodpakket voor als je niet de deur uit kunt.
  • Zoek afleiding. Bijvoorbeeld wandelen, sporten, muziek luisteren of knutselen. Misschien weet je even niet welke activiteit je kan gaan doen. Hier vind je veel voorbeelden van dingen die andere mensen doen om te ontspannen. Er staat vast iets tussen dat jou helpt om afleiding te vinden. Als je blijft piekeren, bekijk dan eens onze tips tegen piekeren.

Als je merkt dat je snel schrikt, naar droomt of slecht slaapt en bovenstaande tips niet helpen kun je altijd contact met ons opnemen. Of als je andere vragen hebt.

Stel een vraag
Scroll naar boven