single.php
. . . ❯ Psychische aandoening ❯ Borderline en de omgeving

Borderline persoonlijkheidsstoornis en de omgeving

Mensen met borderline vragen veel van hun omgeving (partner, ouder, vrienden). Het ene moment wil iemand aandacht en contact, het volgende moment juist totaal niet. De kans dat ze in een sociaal isolement terechtkomen, is dan ook vrij groot. Door de emotionele uitbarstingen en het impulsieve gedrag staan relaties constant onder spanning. Deze adviezen helpen je op weg.

  • Lees en leer zoveel mogelijk over borderline en de gevolgen.
  • Vat emotionele uitspraken niet al te persoonlijk op. Onthoud dat iemand met borderline een psychische stoornis heeft, waarvoor behandeling nodig is.
  • Geef je grenzen aan. Maak duidelijke afspraken met de persoon met borderline over het contact. Bijvoorbeeld over hoe vaak je iemand wil zien.
  • Toon waardering voor de dingen die goed gaan. Dit valt niet mee, maar probeer negatief gedrag los te zien van de persoon.
  • Stel niet te hoge eisen. Leg niet te veel druk op de schouders van iemand met borderline. Maar neem de verantwoordelijkheid ook niet helemaal over.

Zorg goed voor jezelf

Omgaan met iemand met borderline kan heel moeilijk en intensief zijn, maar de stoornis van een naaste mag niet jouw leven bepalen. Blijf daarom dingen doen die plezier en ontspanning geven. Dit voorkomt dat je zelf overbelast raakt. Houd ook contact met anderen. Af en toe je hart luchten bij iemand in de omgeving kan namelijk enorm opluchten.

Telefonische hulp, mail, chat en lotgenotencontact

Als je als naaste hulp zoekt zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld om je verhaal te delen en om tips te krijgen van professionals en andere mensen die hetzelfde hebben meegemaakt (lotgenoten). Hieronder vind je een aantal opties. 

  • MIND Korrelatie: hier zitten professionele hulpverleners voor je klaar, elke werkdag van 9.00 tot 18.00 uur. Bel 0900 – 1450 (€ 0,15 per minuut). Ook kun je mailen of chatten.
  • De luisterlijn: hier zitten vrijwilligers die weten hoe belangrijk het is om je verhaal aan iemand kwijt te kunnen. Ze zijn dag en nacht bereikbaar via 088 0767 000. Mailen en chatten kan ook.
  • Stichting Borderline en Labyrint-In Perspectief: voor lotgenotencontact en advies aan familie en vrienden van mensen met psychische en psychiatrische problemen.

đź’¬ Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

ResponsiveVoice-NonCommercial licensed under creativecommons.org
Stel een vraag

Scroll naar top