single.php
. . . Nieuws Snel beter in je vel

Snel beter in je vel 

Heb je last van slapeloosheid, stress of piekeren? En wil je daar wat aan doen? Dan zijn de oefeningen van ‘Snel beter in je vel’ iets voor jou. Eerder stonden deze oefeningen op een andere website van het Trimbos-instituut, maar nu staan ze op Mentaal Vitaal. Zo heb je nog steeds gratis directe toegang tot alle oefeningen van Snel beter in je vel. Hieronder lees je meer informatie over deze oefenserie en interventie.

Snel naar:

De onderdelen en doelen van Snel beter in je vel

De interventie bestaat uit drie onderdelen: Beter slapen, Minder stress en Minder piekeren. Elk onderdeel bevat meerdere oefeningen.

De oefeningen hebben als doel om beter te slapen, minder stress te hebben en minder te piekeren. Ze zijn op een bepaalde manier samengesteld, zodat ze kunnen helpen om deze klachten te verminderen. Ook kunnen de oefeningen helpen om depressieklachten te verminderen. 

Bekijk de onderdelen met bijbehorende oefeningen hieronder.

Voor wie zijn de oefeningen? 

De oefeningen zijn voor volwassenen van 18 jaar en ouder die last hebben van slapeloosheid, stress of piekeren en hier iets aan willen doen.  

Het is altijd goed om deze oefeningen te doen: of je nu net klachten ervaart, of als je er al langer last van hebt. Of als je ervoor wilt zorgen dat klachten wegblijven.  

De oefeningen zijn in het Nederlands.  

Hoe goed werken de oefeningen? 

Onderzoek laat zien dat de oefeningen goed helpen bij het verminderen van slapeloosheid, stress en piekerklachten. Verder is aangetoond dat de oefeningen depressieklachten kunnen verminderen.  

Veel professionals en deelnemers werkten al eerder met deze oefeningen. Zij beoordelen de oefeningen positief.  

Waarop zijn de oefeningen gebaseerd? 

De oefeningen helpen je om te kijken naar wat je denkt, voelt en doet. Je krijgt meer inzicht in je klachten. Vervolgens leer je hoe je de klachten kunt aanpakken of hoe je hiermee kunt omgaan.  

De aanpak is gebaseerd op technieken uit cognitieve gedragstherapie en ook op onderdelen van oplossingsgerichte therapie, mindfulness en positieve psychologie. Deze technieken en onderdelen werken goed bij klachten van slaapproblemen, stress en piekeren.  

Hoe ga je aan de slag met de oefeningen? 

Met de oefeningen ga je zelfstandig aan de slag. Gebruik de filter om de oefeningen bij een bepaald onderdeel (Beter slapen, Minder stress, Minder piekeren) te zien.  

We raden aan om alle oefeningen te doen die bij een bepaald onderdeel horen. Je leert dan welke oefeningen voor jou werken.  

Voorbeeld:  

Stel dat je beter wilt slapen. Dan kies je het onderdeel ‘Beter slapen’. Vervolgens zie je alle oefeningen die daarbij horen. Het werkt het beste als je alle oefeningen probeert en de oefeningen die bij je passen regelmatig herhaalt.  

Je kunt zelf de volgorde van de oefeningen bepalen. Ook kun je ze in eigen tempo uitvoeren en mag je ze zo vaak doen als je wilt. We raden aan om hiermee 3 weken of langer aan de slag te gaan.  

Kun je met meerdere onderdelen tegelijk aan de slag? 

Ja, dat kan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om de oefeningen te doen die horen bij ‘Beter slapen’ en ‘Minder piekeren’. Omdat klachten als slecht slapen en piekeren met elkaar te maken kunnen hebben, kan het zijn dat sommige oefeningen bij beide onderdelen terugkomen.  

Hoe zien de oefeningen eruit? 

Per oefening verschilt het wat je moet doen. Bij sommige oefeningen vul je een vragenlijst in. Je krijgt daarna informatie op basis van jouw antwoorden. Ook krijg je soms een geluidsfragment te horen. Of je leest informatie en gaat bij jezelf na hoe jij hierover denkt en wat je wilt veranderen.  

Het is in handig om je antwoorden of de informatie op te schrijven.  

Wanneer kan ik verbetering verwachten? 

Het verschilt per onderdeel hoe snel je verbetering ziet. Als je alle oefeningen meerdere keren doet, kun je na enkele weken verbetering verwachten: 

  • Beter slapen: uiterlijk na 6 weken; 
  • Minder stress: uiterlijk na 3 weken; 
  • Minder piekeren: uiterlijk na 4 weken. 

Merk je dat de oefeningen niet genoeg helpen? Of worden je klachten erger? Dan raden we aan om dit te bespreken met je huisarts. Je kunt ook contact opnemen met de Info- en advieslijn voor informatie, advies of ondersteuning.  

Heb je een vraag?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Stel (anoniem) je vraag per telefoon, chat of mail. Je hoeft ons niet te zeggen wie je bent.

Ondersteuning van de Info- en advieslijn 

Heb je moeite met een bepaalde oefening? Wil je je resultaten bespreken of meer weten over wat je verder kunt doen bij slapeloosheid, stress of piekeren? Dan zijn wij er ook voor je. We bieden een luisterend oor, informatie, adviezen en ondersteuning. Neem contact op >  

Verwijzen naar Snel beter in je vel

Als organisatie of professional verwijzen naar de oefeningen van Snel beter in je vel?  

Je kunt verwijzen naar de oefeningen van Snel beter in je vel met deze link: https://www.mentaalvitaal.nl/oefenen/snel-beter-in-je-vel

De oefeningen kunnen helpen bij klachten als slecht slapen, stress en piekeren. De oefeningen kunnen ook helpen bij depressiepreventie. De oefeningen van Snel beter in je vel zijn dan ook gebaseerd op de ‘Klachtgerichte aanpak depressiepreventie’. 

Meer weten of hulp nodig bij de verwijzing? Neem contact met ons op > 

Verwees je op jouw website naar de website van Snel beter in je vel?  

Misschien heb je als organisatie of professional eerder verwezen naar de oefeningen van Snel beter in je vel. Dit kan nog steeds. Nu alle oefeningen op de website van Mentaal Vitaal staan, bestaat de website van Snel beter in je vel niet meer. Daarom raden we aan om de link en informatie aan te passen op jouw website. Je kunt de link veranderen naar: https://www.mentaalvitaal.nl/oefenen/snel-beter-in-je-vel

Meer weten of hulp nodig bij de verwijzing? Neem contact met ons op >  

Stel een vraag
Scroll naar boven