single.php
. . . Psychische aandoening Anorexia: wat je moet weten

Alles over anorexia 

Als je anorexia hebt, wil je afvallen en ben je heel streng op wat je eet en hoeveel. Ook als je al te weinig weegt voor je lengte, ga je door. We zeggen meestal anorexia, maar de officiële naam is anorexia nervosa. Die naam betekent: geen honger hebben door een psychische oorzaak. Dit klopt alleen niet helemaal. Met anorexia heb je namelijk wel honger, maar je onderdrukt dit gevoel. Hieronder lees je meer over anorexia nervosa, zoals hoe je het herkent en welke hulp er is.  

Snel naar:

Anorexia is een eetstoornis 

Anorexia is een eetstoornis waarbij het beeld van je lichaam en gewicht niet klopt met de werkelijkheid. Je voelt je dik, terwijl je juist te weinig weegt voor je leeftijd en lengte.  

Je bent bang om aan te komen en doet er alles aan om gewicht te verliezen. Je eet bijvoorbeeld heel weinig en vaak beweeg je ook veel. Sommigen hebben ook eetbuien. Deze compenseer je door te braken of door laxeermiddelen te gebruiken.  

Anorexia nervosa kan ernstige gevolgen hebben en je kunt er uiteindelijk zelfs aan overlijden. Daarom is het goed om hulp te zoeken als je anorexia hebt.   

Cijfers Hoeveel mensen hebben anorexia?

In Nederland zijn er 5.600 mensen met anorexia. Van alle mensen die anorexia hebben, is zo’n 90-95% vrouw. Vooral bij jonge vrouwen komt de eetstoornis veel voor.  

Ook jongens en mannen kunnen anorexia krijgen. Alleen wordt het bij hen minder snel opgemerkt. Het is belangrijk om hier aandacht voor te blijven houden, omdat anorexia levensbedreigend kan zijn. Ook is er vaak hulp nodig om van anorexia af te komen.  

Symptomen / klachten Hoe herken je anorexia?

Voordat je anorexia krijgt, let je vaak al langere tijd op je gewicht. Of eten voelt als een bron van angst en spanning, waar je controle over wil houden. 

Dit zijn de belangrijkste symptomen van anorexia nervosa: 

  • Je eet minder dan jouw lichaam nodig heeft. Hierdoor val je af en weeg je te weinig in verhouding met je leeftijd en lengte.  
  • Je bent heel bang om aan te komen of dik te worden.  
  • Je hebt een vertekend beeld van je lijf. Je ziet jezelf anders dan anderen jou zien. 
  • Je twijfelt aan jezelf en aan je lichaam. Je bent heel onzeker. 
  • Je vindt het fijn om controle te hebben over je gewicht en wat je eet.  
  • Bij meisjes en vrouwen kan de menstruatie stoppen. 

Belangrijk: Het kan dat je jezelf of een bekende in de beschrijving van kenmerken herkent. Dit betekent niet meteen dat je kunt spreken van een psychische aandoening. Wat je opvalt kan ook horen bij iemands karaktertrekken, temperament, gewoontes of omstandigheden.

💬 Wil je informatie, advies of ondersteuning?

Of weet je niet goed welke hulp bij je past? De medewerkers van Mentaal Vitaal denken graag met je mee. Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Oorzaken Wat zijn de oorzaken van anorexia?

De precieze oorzaak van anorexia is lastig om te bepalen. Er zijn er namelijk meer. Waardoor iemand anorexia krijgt, verschilt per persoon. En meestal zijn er meerdere oorzaken die er samen voor gezorgd hebben dat iemand deze aandoening krijgt. 

Biologische factoren 

  • Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Dat betekent dat als (een van) je ouders anorexia hebben (of hadden), je een grotere kans hebt om het zelf ook te krijgen.   
  • Ook als je ouders een angst, dwang- of stemmingsstoornis hebben, is je kans op het krijgen van anorexia hoger. 
  • Verder hebben kinderen die te vroeg geboren zijn en kinderen die te vroeg geboren zijn met een laag geboortegewicht, een grotere kans op het krijgen van anorexia.  

Psychische oorzaken 

  • Veel mensen met anorexia hebben een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. 

Sociale factoren 

  • Vervelende ervaringen in de jeugd komen vaker voor bij mensen die eetbuien hebben en het eten erna weer kwijt willen raken.  
  • Het kan zijn dat er ruzies ontstaan in gezinnen waar iemand een eetstoornis heeft. Die ruzies zelf veroorzaken geen anorexia. Vaak gaan de ruzies juist over de eetstoornis.  
  • De ruzies kunnen er wel voor zorgen dat de eetstoornis erger wordt of langer aanwezig blijft.  

Gevolgen Sociale, emotionele en lichamelijke gevolgen

Anorexia kan ervoor zorgen dat je sociaal, emotioneel of lichamelijk andere dingen merkt. Het kan zijn dat je jezelf terugtrekt, minder afspreekt met vrienden, ruzies krijgt over eten met je familie of minder zin hebt in seks. Ook kan het zijn dat je emoties minder sterk voelt. Of dat je een andere eetstoornis krijgt, zoals boulimia

Zelfhulp Wat kun je zelf doen bij anorexia? 

De eerste stap is toegeven en accepteren dat je een eetstoornis hebt. Dit is meestal ook de moeilijkste stap. Maar weet dat je er niet alleen voor staat. Probeer mensen te vinden die je kunnen helpen. Hieronder staan nog meer adviezen die je verder helpen. 

  • Lees en leer zoveel mogelijk over anorexia, bijvoorbeeld bij First EET kit. Het helpt je om zelf te begrijpen wat er aan de hand is. En je kunt het makkelijker uitleggen aan anderen.  
  • Praat erover met anderen, zoals vrienden en familie. Ook al is dat misschien heel lastig. 
  • Praat erover met een hulpverlener, een professional. Je huisarts, een vertrouwenspersoon op school of op je werk, of de bedrijfsarts. Als je op school zit, kun je praten met je mentor of de zorgcoördinator. 
  • Praat erover met mensen die hetzelfde meemaken. Weet, vereniging rond eetstoornissen organiseert lotgenotencontact. En meiden tussen 12 en 18 jaar kunnen chatten via de website Proud2Bme

Hulp chat, mail, bellen Hulp via telefoon, mail of chat 

Behandelingen Welke behandelingen zijn er bij anorexia?

Als je anorexia hebt, denk je zelf misschien dat er niks aan de hand is. Maar misschien merk je wel dat je lichamelijke klachten hebt. Of dat je omgeving zich zorgen maakt over je gezondheid. Ze vragen bijvoorbeeld hoe het met je gaat en hoeveel je eet.  

Als je denkt dat je zelf of iemand die je kent anorexia heeft, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. In bijna alle gevallen heb je namelijk een behandeling nodig om van anorexia af te komen. Maak hiervoor eerst een afspraak bij je huisarts. De huisarts kan je ondersteunen en je doorverwijzen naar een behandelaar, bijvoorbeeld een psycholoog.  

De verschillende stappen  

De behandeling van anorexia bestaat uit een combinatie van therapie, voedingsadvies en soms medicijnen. Het doel van de behandeling is om weer op gezond gewicht te komen en dit te behouden. Ook worden onderliggende oorzaken aangepakt om ervoor te zorgen dat anorexia niet terugkomt.  

Inzien dat er iets moet veranderen 

In de eerste fase geeft de behandelaar informatie over anorexia. Dit zorgt ervoor dat iemand met anorexia inziet dat er iets moet veranderen.  

Weer op gezond gewicht komen 

Vervolgens is het belangrijk om weer om gezond lichaamsgewicht te komen. Je werkt dan aan: 

  • Je eetpatroon 
  • Je spieropbouw en conditie 
  • De manier waarop jouw lichaam er voor jou uit ziet 
  • Weer blij zijn met je lichaam 
  • Het wennen aan sociale contacten, zoals het afspreken met anderen 

Motivatie om door te gaan 

Je wordt niet alleen gemotiveerd om gezond te eten, maar ook om je behandeling af te maken. Onjuiste gedachten en gevoelens over je eetstoornis komen vaak aan bod. Je leert bijvoorbeeld dat je niet heel dik wordt van een gewone maaltijd. Daardoor krijgt de anorexia steeds minder grip op je. 

Zorgen dat anorexia niet terugkomt 

Het is belangrijk om te weten waar het bij jou vandaan komt. Hierdoor is de kans kleiner dat anorexia terugkomt. Psychotherapie is daarom altijd onderdeel van de behandeling. 

Medicijnen 

De behandeling van anorexia zal nooit alleen bestaan uit het geven van medicijnen. Er is namelijk geen medicijn dat anorexia kan voorkomen of oplossen. Soms worden er medicijnen gegeven als je bijvoorbeeld ook last hebt van een depressie.  

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven