Problemen oplossen doe je zo
Soms is er te veel te doen en stapelen problemen zich op waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel mensen kiezen dan de strategie van vermijding van een probleem. Dat is niet handig op de lange termijn. Een probleem kan steeds groter worden in je hoofd. Als je problemen onder ogen ziet en actief aanpakt, worden ze vaak minder.
Details over deze oefening
Begeleiding: n.v.t.
Lengte/ de duur: eenmalige oefening
Kosten: gratis
Hoe ga jij met je problemen om?
Iedereen heeft stress of problemen. De manier waarop je met die problemen omgaat, heeft invloed op hoe je je voelt.
Door je actief te richten op problemen die te maken hebben met dingen die jij belangrijk vindt, krijg je gevoel van controle. Je krijgt grip op je leven, ziet door de bomen het bos weer. Dat is fijn, dat geeft zelfvertrouwen en energie.
Stappenplan voor het oplossen van problemen
Heb je een probleem? Of meerdere? Probeer dan het stappenplan hieronder eens uit:
1. Benoem het probleem
Maak een lijst met alle grote en kleine problemen waar je mee zit. Schrijf op wat voor probleem het is. Gebruik hierbij de categorieën in de lijst hieronder. Kies één probleem uit dat belangrijk en oplosbaar is. Schrijf het zo concreet mogelijk op.
3 soorten problemen
Problemen zijn er in alle soorten en maten. Grofweg zijn er 3 soorten problemen:
- Niet belangrijk: dit zijn problemen die niks te maken hebben met wat jij echt belangrijk vindt in het leven.
- Belangrijk en oplosbaar: dit zijn problemen die gaan over iets wat jij belangrijk vindt, en waar je ook nog eens iets aan kan doen. Bijvoorbeeld een boze vriendin waar je te weinig tijd aan hebt besteed.
- Belangrijk en onoplosbaar: dit zijn problemen die belangrijk voor je zijn, maar niet oplosbaar. Bijvoorbeeld het verlies van een dierbare. Je hebt wel invloed op hoe je ermee omgaat. Onderaan de pagina lees je daar meer over.
2. Bedenk zoveel mogelijk oplossingen voor het probleem
Bedenk nu zoveel mogelijk oplossingen. Schrijf alle oplossingen op die je te binnenschieten. Ook de gekke, stomme en onhaalbare. Die kunnen je namelijk weer op een goed en haalbaar idee brengen.
3. De beste oplossing
Kies de beste oplossing. Beschrijf zo concreet mogelijk hoe je de door jou gekozen oplossing uit gaat voeren.
4. Aan de slag!
Voer je plan deze week uit, of maak in elk geval een begin.
5. Hoe is het gegaan? Tevreden?
Bedenk of je oplossing gewerkt heeft. Niet helemaal? Kijk dan nog eens naar je overzicht met oplossingen. Zit daar een andere, betere oplossing tussen? Probeer die dan uit.
En nu?
Houd de controle! Voel je stress, denk je het niet meer in de hand te hebben?
Bekijk je probleem dan rustig, zet alles op een rijtje en ga doelgericht aan de slag. Problemen waar je huizenhoog tegenop ziet zijn soms zo opgelost.
Hoe ga je om met een onoplosbaar probleem?
Heb jij te maken met problemen die je niet op kunt lossen? En ben je verdrietig, bang of boos?
Probeer je gevoelens te accepteren. Gevoelens zijn signalen die aangeven of iets belangrijk voor je is. Ga ze niet uit de weg, maar probeer je er bij neer te leggen. Ze zijn er en horen erbij.
En praat met anderen. Het kan je heel erg helpen om met anderen over je problemen te praten. Zoek iemand die je vertrouwt en deel je gevoelens. De ander kan dat vaak goed begrijpen. Ook kun je altijd contact opnemen met onze Info- en advieslijn