single.php
. . . Hulp EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) 

Wat is EMDR? 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een therapie voor psychische klachten die ontstaan zijn door een heftige gebeurtenis (een trauma). Het doel van EMDR is dat het denken aan het trauma minder emoties en spanning bij jou opwekt.  

Wat is een trauma? 

Bij een trauma houd je nare gevoelens over aan een heftige gebeurtenis (zoals een ongeluk, ziekte, misbruik of geweld). Je bent bijvoorbeeld boos of angstig. Het lukt niet meer om met de heftige gebeurtenis om te gaan. Je denkt er bijvoorbeeld steeds aan terug, schrikt snel of ontwijkt situaties die je eraan herinneren. 

Er zou sprake kunnen zijn van een Posttraumatische stress-stoornis (PTSS).  

Hoe werkt EMDR? 

Vóórdat je begint met EMDR, zal de therapeut je vragen stellen om te begrijpen welke klachten je hebt en hoeveel last je ervan hebt. Klachten kunnen herbelevingen, nachtmerries en ontwijken van bepaalde situaties zijn. De therapeut vraagt je klachten uit in een gesprek of via een vragenlijst.   

Tijdens de EMDR zal je eerst terug moeten denken aan de traumatische gebeurtenis. Vaak moet je aan een bepaald beeld denken. Daarna moet je tegelijk een afleidende taak uitvoeren, zoals het met je ogen volgen van vingers. Of het volgen van een lampje op een lichtbalk. Er volgt na het uitvoeren van de afleidende taak soms een pauze. Op dat moment stelt de therapeut één of meerdere vragen, zoals: Wat verandert er in je lichaam? Of: Welke gedachten ontstaan er? De spanning die het beeld geeft, bespreek je. Als de spanning voldoende is gedaald, verander je de negatieve gedachten in positieve gedachten.  

Omdat je tijdens het denken aan de heftige gebeurtenis wordt afgeleid, zorgt dit ervoor dat er minder aandacht gaat naar je herinnering. De helderheid, levendigheid en emotionaliteit van de herinnering nemen dan af. De herinnering sla je dan anders en opnieuw op.  

Hoeveel keer is EMDR nodig? 

Het verschilt hoeveel keer EMDR nodig is. Dit hangt af van het trauma. Het is dus niet zo dat er een vast aantal keer nodig is.  

Sommige mensen voelen al verbetering na één keer EMDR, vooral als het gaat om één nare herinnering. Anderen moeten vaker gaan, vooral als er meer traumatische ervaringen zijn of als het trauma ingewikkelder is. De therapeut beoordeelt samen met je hoeveel keer nodig is.  

Voor wie is EMDR bedoeld?  

EMDR is bedoeld voor mensen die een traumatische ervaring hebben meegemaakt. Het wordt vaak als behandeling ingezet bij mensen met PTSS. Ook kan EMDR helpen bij stemmingsstoornissen, angststoornissen en persoonlijkheidsstoornissen..

Wat zijn de voordelen van de behandeling EMDR? 

Na EMDR zijn meestal de klachten verdwenen of minder aanwezig. Ook is de behandeling over het algemeen kort. Een ander voordeel is dat je bij EMDR minder hoeft te praten dan bij andere behandelingen. EMDR werkt ook goed bij jonge kinderen en mensen met een verstandelijke beperking.  

Bijwerkingen EMDR

EMDR werkt vaak nog even verder en dat is goed. Het kan zijn dat er nieuwe beelden of emoties ontstaan. Ook kan je hoofdpijn hebben of moe zijn. Dit is meestal na drie dagen weer weg. Het is goed om deze ‘bijwerkingen’ de volgende keer met je therapeut te bespreken.  

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Stel een vraag
Scroll naar boven