single.php
. . . Psychische aandoening Oorzaken autisme

Oorzaken autisme

Er is nog veel onbekend over het ontstaan van autisme. Waarschijnlijk spelen zowel biologische en omgevingsfactoren een rol. 

Biologische factoren

Een recent groot onderzoek1Association of Genetic and Environmental Factors With Autism in a 5-Country Cohort laat zien dat autisme voor naar schatting voor 80% erfelijk is bepaald. Eerder onderzoek liet een soortgelijk percentage zien. Het ontstaan van autisme is voor onderzoekers nog steeds complex om te begrijpen. Er zijn waarschijnlijk honderden verschillende genen bij betrokken.

  • Autisme is dus voor een groot deel erfelijk bepaald. Als de ene helft van een eeneiige tweeling het heeft, dan is de kans heel groot dat de andere helft het ook heeft: 91%. Broertjes en zusjes van iemand met autisme hebben 20 tot 60 keer meer kans op deze stoornis, terwijl andere familieleden zes of zeven keer meer kans hebben om het ook te krijgen.
  • Het hoofd en de hersenen zijn bij een op de vier kinderen met autisme groter. Er zijn ook verschillen in de structuur van de hersenen. We begrijpen nog niet wat de structuur en de symptomen precies met elkaar te maken hebben.
  • Jongens hebben vier keer zo vaak autisme als meisjes. Meisjes met autisme zijn meestal minder intelligent dan de jongens.
  • Bij 10% van de mensen met autisme is de stoornis het gevolg van een lichamelijke aandoening. Zo hebben mensen met autisme ongeveer 100 keer vaker tubereuze sclerose.
  • Er zijn ook ziekten waar autisme veel bij voorkomt, zoals bepaalde neurologische ziekten. Ook kunnen infectieziekten die de moeder doormaakt tijdens de zwangerschap, een rol spelen.

Sociale (omgevings) factoren

Ook de omgeving kan een rol spelen bij (het ontstaan van) autisme. Wetenschappers denken dat het gaat om een interactie tussen genetische- en omgevingsfactoren. Dat betekent dat als iemand een genetische (biologische) aanleg heeft voor autisme, het ook afhangt van bepaalde invloeden uit de omgeving of hij of zij ook daadwerkelijk autisme ontwikkelt. Ook hier is nog erg weinig over bekend en meer onderzoek is nodig.

  • Vroeger dachten mensen dat autisme ontstond door een kille manier van opvoeden (‘koelkastmoeder-theorie), maar dat is niet waar.
  • Extreme verwaarlozing kan wel leiden tot het gedrag en de symptomen die horen bij autisme, maar dat komt maar heel zelden voor. Meestal verdwijnen de symptomen als deze kinderen naar een normale omgeving worden gebracht.
Stel een vraag
Scroll naar boven