single.php
. . . trends Gamen in tijden van corona

Gamen in tijden van corona

Wekenlang binnen zitten is geen makkelijke opgave. Wat moet je met al die tijd? Het is heel verleidelijk om dan maar veel te gaan gamen. Gamen is leuk, het zorgt voor spanning en afleiding. Je kunt helemaal verdwijnen in een andere wereld (zonder corona).

Ook als ouder vind je het misschien wel prettig als de kinderen achter de spelcomputer kruipen. Zo heb je rust om te werken in je home office.

Misschien is het helemaal niet zo’n probleem als er in deze tijd van thuis blijven wat meer gegamed wordt. Maar aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet dat in deze tijd het gamen van jezelf of van je kind een probleem wordt.

In dit filmpje geven 3 bekende YouTubers en prof gamers tips hoe je gamen gezond & leuk houdt!

Tips voor verantwoord gamen

We hebben een aantal tips op een rij gezet hoe je het gamen leuk kan houden.

Je kunt natuurlijk beter helemaal niet afspreken met anderen op dit moment, dan is het risico op besmetting van de ander het kleinst. Maar mocht je toch willen afspreken, wees dan heel voorzichtig: 

Het Nederlandse Jeugd Instituut geeft onder andere de volgende tips hierover: 

Kan ik thuis met vrienden of vriendinnen afspreken (bijvoorbeeld om te gamen)?

  • Spreek met maximaal één of twee vrienden tegelijk af. Houd ook met gamen minimaal 1,5 meter afstand. In een kleine kamer kun je dus niet gamen met vrienden.
  • Zorg ervoor dat iedereen zijn handen wast als hij of zij binnenkomt.
  • Spreek van te voren af dat het niet doorgaat als iemand keelpijn heeft, verkouden is, hoest, niest, verhoging of koorts heeft of weinig lucht krijgt (benauwdheid).
  • Spreek van te voren af dat je vrienden thuisblijven als iemand bij hen thuis verkouden is, koorts heeft en/of benauwd is. Zoals de vader of moeder van je vriend of vriendin.  Als iemand bij jou thuis deze klachten heeft, moet jij thuisblijven. En mag je niemand bij jou thuis uitnodigen. Zo voorkom je dat je je vrienden besmet.
  • Als je gaat gamen: zorg ervoor dat je controllers schoon zijn. Maak ze ook weer schoon als je klaar bent.
  • Ga niet dicht bij elkaar op de bank zitten, maar zorg dat er een (grote) lege stoel tussen staat.

(!) Houd het nieuws ook in de gaten, het kan zijn dat de overheid tot nog strengere maatregelen besluit. 

Gamen om contact te houden

Soms is het niet mogelijk om af te spreken. Gamen kan natuurlijk ook een goede manier zijn om op afstand toch in contact met elkaar te blijven. Je kunt via Skype met elkaar praten terwijl je samen gamet. Er zijn ook allerlei apps waarbij je met elkaar kunt praten of videobellen en tegelijkertijd een spelletje kunt doen. Hieronder staan een aantal voorbeelden. Let op: sommige games zijn gratis, maar je kunt wel in-game aankopen doen. Bedenk van te voren hoeveel je maximaal wil uitgeven.

  • Op de website skribbl.io kun je met meerdere spelers Pictionary doen. Je kunt zelf de taal instellen.
  • Wordfeud: lijkt op scrabble. De app heeft ook een chat-functie.
  • Kolonisten van CatanMonopoly en Cluedo: deze spelletjes zijn gebaseerd op de bordspellen. Online kun je met meerdere spelers meedoen. Deze apps kosten geld.

Stel een vraag
Scroll naar boven