single.php
. . . trends 1 op 3 rokers wil stoppen vanwege corona

1 op 3 rokers wil stoppen vanwege corona

1 op de 3 rokers overweegt om te stoppen vanwege corona (COVID-19). Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 rokers. 1Lees meer op Trimbos.nl

Het lijkt erop dat rokers meer kans lopen om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Een deel van de rokers is daar bezorgd over. Uit het onderzoek blijkt dat gezondheid een belangrijke reden is voor rokers om te stoppen 271 procent van de rokers die overwegen te stoppen wil niet meer roken vanwege de gezondheid. Lees meer op Trimbos.nl. Een andere reden om te stoppen is de prijs van sigaretten 3Lees hier meer over de gestegen prijs van sigaretten.

Sommige mensen roken juist meer

Toch zijn er ook mensen die niet willen stoppen, maar die juist meer zijn gaan roken. Bijna 20 procent van de respondenten steekt tijdens de coronacrisis juist vaker een sigaret op. Een deel van de rokers zegt last te hebben van verveling, stress of eenzaamheid. Daarom gaan ze vaker roken.

Meer klachten door roken

Volgens arts-epidemioloog Esther Croes kan roken de kans op ernstige klachten bij corona vergroten. Dat komt omdat roken de afweer vermindert 4Lees op Rokeninfo.nl meer over roken en afweer tegen het coronavirus.. Het slijmvlies van de longen werkt minder goed, waardoor het virus gemakkelijker in de longen komt. Als een roker besmet raakt met het coronavirus is de kans op ontstekingen ook groter. Bovendien kunnen rokers minder goed ademen dan mensen die niet roken. Rokers hebben minder ‘reservecapaciteit’. Dus als rokers longklachten krijgen dan is dat eerder een groot probleem.

Begeleiding past zich aan

Professionele begeleiders hebben zich snel aangepast aan de maatregelen. Ze helpen nu rokers stoppen via de telefoon of via beeldbellen. Ook zijn verschillende goede apps ontwikkeld die kunnen ondersteunen bij het stoppen. Op de website Ikstopnu.nl kun je een overzicht bekijken van de beste apps die helpen stoppen met roken.

Stel een vraag
Scroll naar boven