single.php
. . . Psychische aandoening Burn-out behandeling

De behandeling van burn-out

Deze behandelingen worden ingezet bij een burn-out

  • Cognitieve gedragstherapie helpt bij het aanpakken van de klachten van overspanning of een burn-out. In deze therapie bekijkt de therapeut samen met jou welke gedachten en welk gedrag je burn-out veroorzaken en probeert deze te veranderen.
  • Een bedrijfsarts zal je stimuleren om weer wat te gaan doen en contact te hebben met je werk. Bij burn-out blijkt dat (gedeeltelijk) weer aan de slag gaan kan helpen bij je herstel. Je hoeft dus niet eerst helemaal hersteld te zijn voordat je weer (gedeeltelijk) aan de slag gaat.
  • Aanleren van nieuwe vaardigheden kunnen helpen bij het voorkomen van een nieuwe burn-out, bijvoorbeeld door een trainingen in assertiviteit (nee leren zeggen bijvoorbeeld), mindfulness, conflicthantering of time-management.

Medicijnen

Soms schrijft een huisarts tijdelijk medicijnen voor. Dit geneest de burn-out niet en is hooguit bedoeld je even te ondersteunen, bijvoorbeeld als je moeite hebt met slapen of als je veel lichamelijke klachten hebt.

Online hulp bij burn-out

Je gaat zelfstandig aan de slag. Met een boek, een online programma of via een app op je smartphone of tablet. Een hulpverlener kan je hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld via telefoon of mail. Voorbeelden van online hulp voor burn-out zijn:

  • Interapy burn-out therapie, online hulp die je volgt vanuit huis door een psycholoog op afstand.
  • Mirro, zelfhulpmodule bij werkstress en beginnende burn-out waarmee je geheel zelfstandig aan de slag gaat.

Ken je iemand met een burn-out?

We geven je ook graag advies als iemand in je omgeving een burn-out heeft.

Stel een vraag
Scroll naar boven