Meer lezen over

Burnout

 

Behandeling burnout

Deze behandelingen worden ingezet bij een burnout

  • Cognitieve gedragstherapie helpt bij het aanpakken van de klachten van overspanning of een burnout. In deze therapie bekijkt de therapeut samen met jou welke gedachten en welk gedrag je burnout veroorzaken en probeert deze te veranderen.

  • Een bedrijfsarts zal je stimuleren om weer wat te gaan doen en contact te hebben met je werk. Bij burnout blijkt dat (gedeeltelijk) weer aan de slag gaan kan helpen bij je herstel. Je hoeft dus niet eerst helemaal hersteld te zijn voordat je weer (gedeeltelijk) aan de slag gaat.

  • Aanleren van nieuwe vaardigheden kunnen helpen bij het voorkomen van een nieuwe burnout, bijvoorbeeld door een trainingen in assertiviteit (nee leren zeggen bijvoorbeeld), mindfulness, conflicthantering of time-management.

 

Medicijnen

Soms schrijft een huisarts tijdelijk medicijnen voor. Dit geneest de burnout niet en is hooguit bedoeld je even te ondersteunen, bijvoorbeeld als je moeite hebt met slapen of als je veel lichamelijke klachten hebt.

 

Online hulp bij burnout

Je gaat zelfstandig aan de slag. Met een boek, een online programma of via een app op je smartphone of tablet. Een hulpverlener kan je hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld via telefoon of mail. Voorbeelden van online hulp voor burnout zijn:

  • Interapy burnout therapie, online hulp die je volgt vanuit huis door een psycholoog op afstand.

  • Mirro, zelfhulpmodule bij werkstress en beginnende burnout waarmee je geheel zelfstandig aan de slag gaat.


Ken je iemand met een burnout?

We geven je ook graag advies als iemand in je omgeving een burnout heeft.

© 2016 TRIMBOS-INSTITUUT
www.trimbos.nl