single.php
. . . Hulp Aanbod hulp op scholen

Waar kan ik op school hulp krijgen voor mentale klachten?

Als je je mentaal niet zo goed voelt, kan het lastig zijn om alle taken voor school of je studie goed te doen. Misschien voel jij je moe, ongelukkig of gestrest. Of pieker je veel. Soms weet je waar het door komt, maar het kan ook zijn dat je helemaal niet weet waarom jij je even slecht voelt.  

Wat er ook aan de hand is, je hoeft er niet alleen mee rond te blijven lopen. Op je school zijn er meerdere mensen die je kunnen helpen. In deze tekst lees je bij wie je terecht kunt als je hulp zoekt bij mentale klachten.  

Ik zit op het voortgezet onderwijs 

De mentor 

Op het voortgezet onderwijs heb je een mentor. Vaak is dat de docent die jou het beste kent en ook contact heeft met je ouders of verzorgers. Als je hulp nodig hebt, of je zorgen maakt, kun je dat aan je mentor vertellen. De mentor weet welke hulp er nog meer is op school. Ook kan je mentor je doorsturen naar iemand die jou goed kan helpen. Of deze collega’s om advies vragen.

Schoolmaatschappelijk werker 

Niet iedere school heeft een schoolmaatschappelijk werker. Het ligt eraan hoe het op jouw school geregeld is. Een schoolmaatschappelijk werker weet heel goed welke zorg er allemaal is en wat bij je past. Ook zijn schoolmaatschappelijk speciaal getraind om je te helpen met gevoelens en problemen.

Misschien heb je een aantal gesprekken met de schoolmaatschappelijk werker op school. Het kan helpen om je hart te luchten. En je kan ook tips krijgen om zelf mee aan de slag te gaan. Soms wordt er een huisbezoek gepland, of je ouders/verzorgers worden op school uitgenodigd. Als er andere hulp nodig is, kan de schoolmaatschappelijk werker je doorverwijzen.  

Zorgcoördinator 

De zorgcoördinator weet ook precies welke hulp er allemaal is. Op school, maar ook daarbuiten. De zorgcoördinator is vaak een docent die ook nog lesgeeft of dat eerst gedaan heeft.  

De zorgcoördinator heeft gesprekken met jou of je ouders en maakt zorgplannen. In een zorgplan staat bijvoorbeeld je hulpvraag, je doelen en wie daarbij kunnen helpen. Als je wat extra hulp nodig hebt op school, kan de zorgcoördinator je daarbij helpen.  

Zo wordt er voor iedere leerling die dat nodig heeft een eigen plan gemaakt. Als jij dat ook nodig hebt, krijg je een plan dat precies bij jou past. Het kan zijn dat je hulp krijgt op school, of na school door iemand die niet op je school werkt.  

Soms lijkt het werk van de zorgcoördinator op het werk van de schoolmaatschappelijk werker. Met de schoolmaatschappelijk werker praat je vooral over jezelf, je gevoelens en je emoties. Een zorgcoördinator helpt je om de taken op school goed te doen.  

Schoolpsycholoog 

Misschien is er (af en toe) een psycholoog op jouw school waar je mee kan praten. Of ga je zelf naar een psycholoog buiten school. Daar heb je een verwijzing van de huisarts voor nodig.

Ik zit op het MBO 

Studieloopbaanbegeleider of trajectbegeleider 

Als je op het MBO zit heb je meestal een studieloopbaanbegeleider of trajectbegeleider. Deze begeleider houdt in de gaten of alles goed gaat met je studie en met jou zelf. Als je merkt dat het niet zo goed met je gaat, kun je dat ook tegen de studieloopbaanbegeleider of trajectbegeleider zeggen. Vaak kennen ze jouw ouders/verzorgers al. Samen kunnen jullie bespreken welke mogelijkheden er zijn om jou te helpen.  

Schoolmaatschappelijk werker 

Een schoolmaatschappelijk werker weet heel goed welke zorg er allemaal is in Nederland en wat bij je past. Het kan zijn dat je een aantal gesprekken hebt. Misschien lucht dat op, of krijg je tips waardoor andere hulp niet meer nodig is. Soms komt de schoolmaatschappelijk werker op huisbezoek of nodigt je ouders/verzorgers uit op school.  

Ambulant begeleider 

Sommige scholen hebben een ambulant begeleider die studenten helpt met bijvoorbeeld ADHD of autisme. Een ambulant begeleider is iemand die je kan helpen in het dagelijks leven. Deze persoon kan jou ook thuis helpen.

Andere mogelijkheden 

Iedere mbo-opleiding regelt het anders. Soms kun je trainingen volgen, zoals het verminderen van faalangst. Of je krijgt een tijdje begeleiding. Het is belangrijk dat je het eerlijk vertelt als het even niet zo lekker gaat. Thuis of op school. Zodat je op school al de beste hulp kunt krijgen. En als dat niet genoeg is, kun je jouw klachten bespreken bij de huisarts.

Ik zit op het HBO of op een universiteit 

Er zijn veel verschillende soorten hulp voor studenten. En op iedere plek gaat het weer een beetje anders. Op de website van je opleiding kun je vaak vinden welke hulp er allemaal is voor studenten. Je kunt ook aan een docent waar je goed mee kan praten vragen waar je terecht kan.  

Studieadviseur 

Als het lastig is om alle vakken goed te volgen is het handig om te praten met de studieadviseur. De studieadviseur helpt bij het kiezen van vakken en je studierichting. En kan ook een aangepaste planning maken als dat nodig is.  

Studentenpsycholoog/ schoolpsycholoog 

Misschien is er een psycholoog aanwezig waar je mee kan praten. Als je last hebt van mentale problemen kan je een afspraak maken. De psycholoog helpt je met tips, oefeningen, of door te luisteren. En zal je ondersteunen of doorverwijzen naar bijvoorbeeld de huisarts.

De decaan 

Een decaan kan advies geven als je studie wat langer duurt dan gedacht. Soms loopt iemand studievertraging op door mentale klachten en dat kan financiële gevolgen hebben. Je studie kost bijvoorbeeld meer geld. De decaan weet alles over de regelingen die er zijn om je dan te helpen. 

Online hulp 

Voor studenten is er ook een website waar je terecht kan. Hier vind je online programma’s en een test. Deze test helpt je om te ontdekken hoe het echt met je gaat.  

Lees je dit als professional in het onderwijs? 

En vraag jij je af hoe je leerlingen of studenten kunt helpen? We hebben een speciale pagina voor professionals. Hieronder lees je alvast een korte samenvatting.  

Informatie- en advieslijn  

De informatie- en advieslijn is er voor iedereen. Je mag studenten verwijzen naar onze telefoon, chat of mailservice. Maar je mag er ook zelf gebruik van maken als je jezelf afvraagt hoe je iemand kan helpen, of niet goed weet welke hulp je kan bieden. 

Website 

Daarnaast geven we op de website betrouwbare informatie over mentaal fit worden of blijven, mentale problemen en psychische aandoeningen. Hier lees je bijvoorbeeld alles over klachten en behandelingen.  

Oefeningen en testen 

We hebben ook effectieve oefeningen, keuzehulpen, een depressietest, een mentale fitheidstest en links naar ander hulpaanbod.  

Programma ‘Welbevinden op school’ 

Heb je als professional, werkzaam in het onderwijs, vragen over hoe je het welbevinden op school kunt verbeteren? Bekijk dan de website van “Welbevinden op school“. 

💬 Heb je een vraag over dit onderwerp? Voor jezelf of voor een ander?

Of wil je meer weten over de informatie op deze website? Je kunt (anoniem) je vraag stellen per telefoon (0900-1994, 10ct per minuut), chat of mail.

> Bekijk de openingstijden en meer informatie

Heb je gevonden wat je zocht?
JaNee
Stel een vraag
Scroll naar boven