single.php
. . . Hulp Acceptance and Commitment Therapy (ACT) 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) 

Wat is ACT? 

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) gaat ervan uit dat je je negatieve gedachten en gevoelens niet moet onderdrukken of ertegen moet vechten. Het stimuleert je om hier soms even bij stil te staan en het te ervaren.  Ook moedigt ACT je aan om meer aandacht te besteden aan wat voor jou echt belangrijk is in het leven.

Wat is het verschil tussen ACT en CGT? 

ACT is een nog nieuwe behandelvorm. Het lijkt op cognitieve gedragstherapie (CGT), maar toch is er een verschil:

  • CGT richt zich op verandering van de inhoud van gedachten.
  • ACT richt zich op het veranderen van de relatie die je hebt met je gedachten.  

Je leert dus niet om anders te denken, maar om anders met de eigen gedachten om te gaan. ACT houdt zich daarnaast minder bezig met klachten, maar meer met een nuttige manier van leven.

Wat zijn de belangrijkste principes van ACT? 

ACT heeft zes belangrijke principes. Hieronder beschrijven we ze één voor één.   

Acceptatie 

Hierbij gaat het erom dat je vervelende gedachten, gevoelens en situaties niet uit de weggaat, of ertegen vecht. Je laat ze juist toe en je ziet ze als normale dingen die in het leven kunnen voorkomen. Je staat open voor het voelen van pijnlijke emoties.  

Defusie 

Dit gaat over het afstand nemen van je gedachten, zodat je gedachten je niet meeslepen. Je leert om gedachten te zien als voorbijgaande gebeurtenissen in je hoofd, en niet als de waarheid. Hierdoor heb je meer ruimte om te kiezen hoe je op de gedachten reageert. 

Hier en nu 

Je houdt je aandacht bij wat er op dit moment gebeurt. Je denkt niet aan de toekomst of het verleden.  

Zelf als Context 

Dit gaat over jezelf bekijken, los van wat je over jezelf denkt of wat je voelt. Je bent namelijk meer dan je gedachten en gevoelens. Het helpt om ruimer en flexibeler naar jezelf te kijken. 

Waarden 

Je ontdekt wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Op basis van jouw waarden stel je doelen. Dit geeft richting aan je acties en keuzes. 

Toegewijd handelen 

Je neemt stappen in de richting van je waarden en doelen, en wat je echt belangrijk vindt in het leven. Zelfs als dit moeilijk is. Je laat je niet tegenhouden door negatieve gedachten of gevoelens. 

Hoe werkt ACT? 

Bij de ACT behandeling stem je af met je therapeut wat jij nodig hebt. Eerst kijken jullie waar het probleem ligt en waar je graag naartoe wilt met je leven. Hierbij kijken jullie ook naar de zes principes die hierboven staan. 

Afhankelijk van het probleem dat je hebt, bepaal je welke principes het beste zijn om mee aan de slag te gaan. Het kan zijn dat je wilt ontdekken wat voor jou echt belangrijk is, dus dan kun je je waarden onderzoeken. Of misschien merk je juist dat defusie-oefeningen beter voor je werken. De behandeling ziet er dus voor iedereen anders uit.  

Voor wie is ACT bedoeld? 

ACT is nog een nieuwe behandelvorm. ACT is vaak een goede behandeling bij angst, depressie, verslaving en lichamelijke klachten. Er loopt nog onderzoek om te kijken waarbij ACT nog meer werkt. 

Stel een vraag
Scroll naar boven