3 May 2019

De tenenkrommende fouten en gênante blunders van vandaag: ze voelen morgen niet meer zo erg. Tenzij je last hebt van slapeloosheid, zo bleek uit onderzoek van het Nederlands Herseninstituut.

Wetenschappers lieten deelnemers hun meest beschamende herinneringen van vele j...

5 Apr 2019

Agorafobie, anxietas, anthropofobie en atychifobie. Dit zijn Latijnse benamingen van enkele angststoornissen die centraal staan in de nieuwe Hey-campagne. Angststoornissen vormen de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland.

Bijna 1 op de 5 volwassenen krijgt...

5 Apr 2019

Factoren die mensen kwetsbaar maken voor het ontwikkelen van depressie en angst moeten meer aandacht krijgen bij de preventie en behandeling van deze stoornissen.

Dat stelt gezondheidszorgpsycholoog Sascha Struijs in zijn proefschrift. ‘Tijdens de behandeling van een de...

5 Apr 2019

Er wordt geschat dat 15% van de jongeren zichzelf ooit heeft beschadigd. Praten over zelfbeschadiging is een taboe, zowel voor jongeren die zichzelf beschadigen als hun directe omgeving.

Wat moet je zeggen, waarom doet iemand het, is het gevaarlijk? Sameninmijnschoenen....

12 Mar 2019

Maxx – een app die mensen op een praktische manier ondersteunt en stimuleert bij het minder of geen alcohol drinken – werd precies één jaar geleden gelanceerd door het Trimbos-instituut.

In dat jaar hebben 6.600 personen de app gedownload en zich aangemeld. Het gaat om...

11 Feb 2019

Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vrijwel dagelijks alcohol drinkt? Wil je zien wat er gebeurt als je dat gewoontegedrag doorbreekt? Wil je fris aan de lente beginnen? Dan is IkPas iets voor jou!

IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een m...

18 Dec 2018

Volgens Aline Kruit, arts, ACT-therapeut en auteur van het boek Slapen is niets doen, moet je niet méér doen om goed te slapen, maar juist mínder.

Waarom dat zo is en hoe je dat doet, dat vraagt Gezondheidsnet aan Kruit.

Waarom moeten mensen 'niets doen' om beter te sla...

18 Dec 2018

Psychiater Christiaan Vinkers wil de zin van de onzin over antidepressiva scheiden.

Daarom heeft hij de website www.antidepressiva.nl gelanceerd, daar kunnen mensen onafhankelijke informatie over de medicatie vinden. Vinkers wil met nuchtere feiten Nederlandse patiënte...